Urządzanie kuchni to istotny etap prac w nowym mieszkaniu. W końcu kuchnia nazywana jest sercem domu, bo tam nie tylko przygotowuje się posiłki, ale też często się je spożywa i spędza czas z rodziną podczas śniadań, kolacji, a także ze znajomymi podczas pogaduszek przy kawie lub winie. Ważne jest aby kuchnia była estetyczna i funkcjonalna. W spełnieniu tego drugiego warunku pomocne będą naczynia, garnki, akcesoria, czyli wszystko to, co przydatne do przygotowania posiłków. Co koniecznie musi mieć każda kuchnia?
- Garnki, czyli podstawa
- Dodatkowe naczynia
- Patelnie
- Czajniki, dzbanki i termosy
- Formy i naczynia żaroodporne
- Drobne akcesoria kuchenne
- Pojemniki, puszki, słoiki, opakowania
- Noże kuchenne
- Pozostałe przyrządy i urządzenia elektroniczne
Garnki, czyli podstawa
Bez garnków nie ma kuchni. To podstawowe naczynia do gotowania, przyrządzania czy przechowywania dań. Są często eksploatowane, dlatego aby wybrać zestaw służący na lata, trzeba dobrze przemyśleć kwestię materiału, z którego wykonane są garnki. Najlepsze garnki wykonane są z bardzo trwałego materiału, który jednocześnie nie wpływa na smak potraw. Warto wybrać garnki ze stali nierdzewnej, z grubymi ściankami i solidnym dnem, co czyni je odporne na działanie temperatur. Jakie garnki spełniają te wymagania?
Wybór rodzaju garnków pod względem materiałów: garnki Philipiak
Garnki ze stali szlachetnej o współczynniku 18/10 znajdują się w ofercie Philipiaka – firmy, która wiele wie o przyrządzaniu potraw oraz organizowaniu przyjęć, bo regularnie organizuje nowoczesne obiady czwartkowe (o ich idea przeczytaj tutaj: http://www.obiadyczwartkowe.pl/nasi-goscie). Firma produkuje garnki wykonane z mieszkanki chromu i niklu, które cechują się kwasoodpornością oraz nierdzewnością. Materiał, z którego wykonane są garnki, nie wchodzi w interakcję z potrawami. Ponadto pokrywa garnków ma skraplacza pary, co ułatwia proces parowania, skraplania pary i jej opadania na dół garnka, co pozwala składnikom odżywczym pozostać w pożywieniu, a także oznacza, że do gotowania wykorzystywana jest woda zawarta w samych produktach spożywczych. Garnki maja akutermiczne dno pozwalające na równomierne nagrzewanie się ich, oraz ergonomiczne uchwyty nieprzewodzące ciepła, a do tego wbudowany termometr. Sprawdź pełną gamę garnków Philipiaka – jednych z najlepszych garnków na rynku – dostępnych w zestawach i jako pojedyncze naczynia na: http://www.philipiaksalony.pl/produkty. Podczas wyboru garnków warto zwrócić ponadto uwagę na to, czy nadaj się one do zmywarki, czy łatwo je utrzymać w czystości oraz oczywiście, czy pasują do danego rodzaju kuchenki – indukcyjnej etc.
Typy garnków do kuchni
Jakie typy garnków przydadzą się w kuchni? Wybierz do zestawu:
- Mały rondelek z rączką do gotowania jajka, podgrzania ryżu.
- Średniej wielkości garnek, mający około 1 litr pojemności, na ryż oraz makaron – tu mogą przydać się dwa takie garnki, bo są one najczęściej używane.
- Duży garnek powyżej 1 litra pojemności do gotowania zupy dla całej rodziny.
- Wysoki garnek do gotowania makaronu spaghetti.
- Jeden wielki garnek mający nawet 5 litów pojemności na specjalne okazji.
- Naczynie do gotowania na parze, czyli garnek do gotowania na parze i przygotowania potraw bez tłuszczu, niskokalorycznych i zdrowych.
Dodatkowe naczynia
Jeśli lubisz gotować albo masz dużą rodzinę i często przygotowujesz różnego rodzaju posiłki, to warto też zaopatrzyć się w naczynia o specjalnym p przeznaczeniu. Są to z jednej strony naczynia dedykowane przygotowywaniu tylko jednego lub kilku rodzaju potraw, czyli:
- Lasagnery – dostępne w kilku rozmiarach. Można zatem wybrać rozmiar dopasowany do potrzeb kulinarnych i częstości gotowania lasagne. Przejrzyj dostępne lasagerny na http://www.philipiakmilano.pl/naczynia.
- Gęsiarki, czyli owalne naczynia idealne do pieczenia gęsi, indyka, ale także przygotowania bigosu.
- Woki służące do duszenia, grillowania i gotowania garnki o grubym dnie, szczególnie sprawdzą się w kuchni miłośników potraw azjatyckich.
- Zestawy do fondue.
Z drugiej strony takim dość specyficznym naczyniem jest szybkowar, który wyróżnia się tym, że można w nim przygotować ogromną liczbę różnorodnych dań. To wielofunkcyjne urządzenie, którego funkcje obejmują:
- duszenie,
- smażenie,
- gotowanie,
- gotowanie na parze,
- wypiekanie chleba,
- wypiekania ciasta.
Szybkowar jest bardzo prosty w obsłudze i szybko przygotowuje dania, zatem to świetna opcja dla osób niezbyt lubiących gotować, które cenią sobie szybkość przygotowania posiłków, ale także ich smak.
Patelnie
Patelnie to kolejna grupa naczyń, bez której w kuchni ani rusz. Na rynku dostępne są patelnie ceramiczne w wysokiej odporności na temperaturę, teflonowe, które są bardzo często wybierane przez Polaków, ale trzeba pamiętać, że nie można ich szorować ani myć w zmywarce, stalowe, czyli patelnie bardzo praktyczne, odporne na zarysowania, nadające się do zmywarki. Takie wykonane ze stali szlachetnej patelnie oferuje Philipiaka. Patelnie tej marki mają też groszkowe, akutermiczne dno pozwalające na smażenie mięsa na tłuszczu wytapiającym się bezpośrednio z niego, co ogranicza kaloryczność potrawy i nadaje jej naturalnego, intensywnego, niewymagającego zbędnego przyprawiania smaku. Patelnie Philipiak mają też termometry oraz termoizolacyjne rączki.
Typy patelni
Na pewno potrzebujesz:
- małej patelni do smażenia jajek, podsmażania cebuli itp.
- dużej patelni do smażenia mięs, przygotowania jednogarnkowych potraw,
- patelni do naleśników o płaskiej formie.
Ponadto możesz pokusić się o kupno:
- patelni do smażenia ryb,
- dużej brytfanny na mięsa,
- patelni do smażenia bez tłuszczu, jeśli lubisz odżywiać się zdrowo.
Czajniki, dzbanki i termosy
Zdecydowanie potrzebujesz czajnika do gotowania wody na herbatę, kawę etc. przyda się też co najmniej jeden dzbanek do parzenia herbaty oraz jeden szklany na zimne napoje. Jeśli często przebywasz w podróży, zaopatrz się w termos.
Formy i naczynia żaroodporne
Do piekarnika wymagane jest kupno dodatkowych naczyń, które mogą być używane w piekarniku. Tu, zależnie od potrzeb, wybierz coś z palety:
- duże formy na ciasto, torty,
- małe foremki na babeczki, muffinki,
- wąskie „keksówki” do pieczenia chleba oraz pasztetów,
- naczynia żaroodporne ceramiczne albo szklane do przygotowywania zapiekanek.
Drobne akcesoria kuchenne
W kuchni potrzebna jest cała masa drobnych akcesoriów jak:
- cedzaki i durszlaki do makaronu,
- sitka,
- obieraczki,
- tłuczki,
- otwieracze,
- stolnica i wałek,
- deska do krojenia: plastikowe, szklane albo drewniane, co najmniej dwie – jedna mała i jedna duża,
- chochle,
- tacki,
- drewniane łyżki do mieszania,
- pędzle do smarowania tłuszczu,
- plastikowe lub stalowe miski o różnych rozmiarach – co najmniej trzy: mała, średnia i duża.
Pojemniki, puszki, słoiki, opakowania
Aby łatwiej segregować żywność w kuchni oraz przechowywać ją, przydatne będą:
- pojemniki na produkty sypkie, jak cukier, sól, ryż, kasza, makaron,
- puszki na kawę i herbatę,
- pojemniki na chleb i owoce,
- słoiki na przetwory i kompoty,
- śniadaniówki.
Noże kuchenne
Zestaw ostrych noży o solidnej konstrukcji to niezbędna rzecz w kuchni. Powinny się w nim znaleźć noże:
- do smarowania,
- do krojenia mięs,
- do krojenia sera
- do krojenia pieczywa,
- do ryb
- do obierania warzyw.
Pozostałe przyrządy i urządzenia elektroniczne
To jeszcze nie wszystko, bo jest szereg dodatkowych urządzeń czy przyrządów dedykowanych wykorzystaniu w kuchni:
- wagi elektroniczna,
- wyciskarka,
- suszarka do naczyń,
- minutnik,
- mikser,
- toster,
- mikrofalówka,
- opiekacz do grzanek,
- frytkownicy.
Aby się w tym wszystkim nie pogubić, zrób listę rzeczy przed zakupami. Spisz to, co najbardziej potrzebne i ewentualnie dodatkowe przedmioty, które kupisz, jeśli pozwoli na to budżet.
Submit your review | |