Wałek do ciasta – to narzędzie które znajduje się chyba w każdej kuchni. Nawet jeśli nie lubimy, nie potrafimy albo nie mamy czasu na pieczenie, zazwyczaj posiadamy wałek do ciasta w naszej kuchni. Dobry wałek do ciasta powinien byc przede wszystkim wytrzymały, a praca z nim powinna być przyjemnością, a nie obowiązkiem. Przez wiele lat w polskich kuchniach królowały głównie wałki do ciasta wykonane z drewna. Nie dziwi więc fakt, że nadal są to popularne rozwiązania, a niektórzy nie wyobrażają sobie zamiany na inne, alternatywne materiały. Coraz częściej jednak, szczególnie młode panie domu wybierają wałki silikonowe – opinie o nich są bardzo pochlebne, a dzięki możliwości mycia ich w zmywarce znacznie ułatwiają nam codzienne użytkowanie.

Jeśli zastanawiasz się nad zmianą swojego wałka kuchennego, albo jesteś ciekawa jakie wałki dostępne są na rynku w 2019 i czym się charakteryzują – ten artykuł jest dla Ciebie. Wybraliśmy najpopularniejsze wałki dostępne na rynku. Każdy z nich wykonany został z innego materiału, aby przedstawić przede wszystkim wady i zalety każdego z nich. Oto ranking wałków do ciasta, które z pewnością są najczęściej posiadanymi narzędziami w kuchni.

Metalowe rozwiązania Fiskars

ranking fotelików samochodowych 15-36

Firma Fiskars oferuje wiele produktów, zarówno do gospodarstwa domowego, jak i tych znajdujących swoje zastosowanie w kuchni. Produkty tej marki charakteryzują się przede wszystkim wysoką jakością ich wykonania, a także ponadczasowymi rozwiązaniami, pozwalającymi nie tylko na zaoszczędzenie czasu, ale również na ułatwieniu pracy. W przypadku metalowego wałka z pewnością takim rozwiązaniem jest pokrycie metalu specjalna powłoką, która zapobiega przyklejaniu się ciasta do powierzchni wałka, aby nie tylko praca nim, ale również czyszczenie zajmowało jak najmniej cennego czasu. Metalowe wałki maja również inne właściwości, za które cenione są wśród ich użytkowników. Są przede wszystkim łatwe w utrzymaniu czystości, a ich gładka powierzchnia pozostaje taka sama przez cały okres posiadania wałka. Na powierzchni metalu niemożliwe jest wręcz powstanie ubytku, który mógłby spowodować, że wałek stałby się bezużyteczny. Wałek firmy Fiskars pokryty został teflonową powłoką, która nie tylko nie przywiera, ale jest również bezpiecznym materiałem przy kontakcie z żywnością. Wałek ten został wyposażony w specyficzne uchwyty, zagięte do góry, aby podczas wałkowania nie odbijać swoich dłoni na cieście, a wałkowanie było przyjemniejsze i bardziej efektywne. Wałek ten nie należy to dużych, co może być zaletą, jeśli potrzebujemy niewielkiego narzędzia, albo nie dysponujemy dużą ilością miejsca do przechowywania akcesoriów kuchennych. Do codziennego użytku może jednak okazać się zbyt mały i nie do końca wygodny. Jest on jednak bardzo lekki, gdyż jego waga to niecałe 400 gram, dzięki czemu nawet długie wałkowanie ciasta nie będzie dla nas odczuwalne.

R

Zalety

– niewielka waga; – specjalnie wyprofilowane uchwyty; – nieprzywierająca teflonowa powłoka;
Q

Wady

– mała powierzchnia wałkowania.

Drewniana klasyka

ranking fotelików samochodowych 15-36 testy

Przez wiele lat, mówiąc o wałku do ciasta na myśl przychodził nam walk wykonany z drewna. Nic dziwnego, używały go bowiem nasze babcie, mamy, ciocie, często również i my same. Drewniane wałki nie przeszły wciąż do lamusa, a popularnością cieszą się nie tylko wśród osób, które używały go przez lata, ale również u zwolenników ekologii. Drewniane wałki są wytrzymałe, a dzięki antybakteryjnym właściwościom drewna, często są podawane jako najlepsze z możliwych dostępnych na rynku. Drewniany wałek jest łatwo utrzymać w czystości, po skończonej pracy wystarczy ciasto zdrapać za pomocą narzędzia, które nie spowoduje uszczerbków w drewnie, przetrzeć suchą szmatką i schować w miejsce pozbawione wilgoci. Drewnianego wałka co prawda nie możemy moczyć, więc nie należy go myć zarówno pod bieżącą wodą, jak i w zmywarce, ze względu na możliwość jego uszkodzenia, a bardziej pleśnienia. Przed zakupem drewnianego wałka warto zwrócić uwagę, czy jest on idealnie gładki, gdyż wszelkie nierówności mogą powodować, że podczas pracy z nim będziemy się kaleczyć, a nasze ciasta nie będą mieć gładkiej, jednolitej faktury. Model jaki chcieliśmy zaprezentować w dzisiejszym rankingu to wałek ze specjalnymi łożyskami kulowymi, dzięki którym wałkowanie staje się lżejsze, a tym samym wręcz bezszelestne. Wałek wykonany został z drewna bukowego, a jego powierzchnia robocza to 39 cm, co powala na rozwałkowanie ciasta na blachę pokaźnych rozmiarów, bez konieczności przesuwania wałka po stolnicy. Jego waga wynosząca 2,6 kg pozwala na dokładne rozwałkowanie ciasta, bez konieczności mocnego naciskania na ciasto i stolnicę. Jest to jednak propozycja, której cena nie należny do najniższych, natomiast jakość wykonania i trwałość z pewnością zadowoli niejedna panią domu.

R

Zalety

– antybakteryjne właściwości materiału z jakiego został wykonany;
– duża powierzchnia robocza;
– łatwe rozwałkowywanie ciasta;
Q

Wady

– wysoka cena;
– brak możliwości mycia w zmywarce.

Silikonowa popularność

ranking fotelików samochodowych 15-36 kg

Narzędzia kuchenne coraz częściej zastępowane są tymi wykonanymi z silikonu. Szczególnie w ostatnich latach ten materiał stał się popularny wśród akcesoriów kuchennych i zaczyna zastępować drewno czy metal w nowoczesnych kuchniach. Wybór silikonowych narzędzi nie jest przypadkowy, cechują się one niższą waga niż klasyczne, a także możliwością wyboru nie tylko ciekawego kształtu, ale również wymarzonego koloru pasującego do klimatu jaki panuje w nasze kuchni. Silikon to także często wybierany materiału ze względu na możliwość mycia go w zmywarce, a jak nie od dziś wiadomo zmywarki znacznie ułatwiają i usprawniają nam życie. Co ważne wybór silikonu jako materiału na wałek kuchenny nie jest przypadkowy. Do silikonu bowiem nie przywiera ciasto, dlatego też zarówno wałki, jak i stolnice coraz częściej wykonywane są z silikonu. Nasza propozycja jest również godna uwagi ze względu na niską cenę produktu. Wałek silikonowy został wykonany w połączeniu z uchwytami z tworzywa sztucznego. Dzięki takiemu rozwiązaniu, wałek nie chłonie zapachów ciasta, a po użyciu wystarczy go przepłukać, bądź włożyć do zmywarki. Silikon z jakiego został wykonany wałek jest całkowicie bezpieczny do użytkowania z żywnością, co zostało potwierdzone certyfikatem zgodności z wymaganiami Unii Europejskiej dotyczących kontaktu z żywnością. Co ważne wałek jest lekki i poręczny, a powierzchnia wałkująca wynosi 25 centymetrów, co jest dość standardowym wymiarem. Wałek silikonowy dostaniemy w trzech wariantach kolorystycznych: czerwonym, zielony oraz pomarańczowym.

R

Zalety

– atrakcyjna cena;
– łatwy w utrzymaniu czystości;
– wybór wersji kolorystycznych;
Q

Wady

– silikon ściągający się z powierzchni wałkującej.

Marmurowa elegancja

ranking fotelików samochodowych 15-36 kilogramów

Wałek wykonany z kamienia w połączeniu z drewnem to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie wygląd i chcą zachować elegancki wystrój w swojej kuchni. Dlatego też w naszym rankingu nie mogło zabraknąć wałka wykonanego z marmuru. Wałki wykonane z kamienia wolne są od chemii kamieniarskiej, tak samo jest w przypadku naszego marmurowego wałka. Wałek ten nie tylko ładnie się prezentuje, ale również całkowicie spełnia swoją podstawową funkcję, jaką jest dokładne rozwałkowywanie ciasta, bez zbędnych nierówności. Jako, że wykonany został z naturalnego kamienia, każdy wałek cechuje się indywidualnym wyglądem. Mamy więc pewność, że otrzymamy produkt niepowtarzalny. Wraz z wałkiem otrzymamy w zestawie specjalny drewniany stojak, dzięki któremu nasze narzędzie nie zsunie się ze stolnicy czy szafki, a tym samym nie uszkodzi naszej podłogi. Dzięki jego niezbyt niskiej wadze wynoszącej 2 kilogramy z łatwością równomiernie rozwałkujemy ciasto bez dużego nakładu siły, a dzięki 25 centymetrowej powierzchni wałkującej praca nasza będzie komfortowa i jednym posunięciem rozwałkujemy całkiem spory kawałek ciasta. Wałek jest prosty w utrzymaniu czystości, jednak ze względu na obecność drewnianych elementów nie zaleca się go myć pod bieżącą wodą ani w zmywarce. Certyfikat bezpieczeństwa podczas kontaktu z żywnością sprawia, że nawet najbardziej wymagające osoby zostaną usatysfakcjonowane. Część kamienna wałka nie nasiąka wodą ani nie przyjmuje zapachów.

R

Zalety

– elegancki wygląd;
– łatwe rozwałkowywanie ciasta;

Q

Wady

– ze względu na drewniane elementy nie można myć go pod wodą.

Dobry wałek do ciasta to taki, który sprawia, że nasza praca staje się sprawniejsza, a wałkowanie nie wymaga od nas użycia dużej ilości nakładu siły i pracy. Przedstawione wałki w dzisiejszym zestawieniu różnią się przede wszystkim materiałem z jakiego zostały wykonane. Czym jeszcze? Dzięki naszemu zestawieniu z łatwością dostrzeżemy różnice i wybierzemy najlepszy wałek do ciasta.

Cecha wałka

Metalowe rozwiązania Fiskars 

Drewniana klasyka

Silikonowa popularność

Marmurowa elegancja

powierzchnia wałkująca

18,5 cm

39 cm

25 cm

25 cm

długość całkowita

30 cm

51 cm

48 cm  

45 cm

waga

0,394 kg

2,6 kg

1 kg 

2 kg

materiał 

metal

drewno

silikon 

marmur

 

Jak łatwo zauważyć produkty te różnią się nie tylko materiałem, z jakiego zostały wykonane ale również wagą czy powierzchnią wałkującą. https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/rozwalkuj-to-czyli-wybieramy-najlepszy-walek-do-ciasta-1772.html w tym artykule możemy przeczytać więcej o wałkach do ciasta. Postaramy się jednak dokładniej omówić każdą z cech wałków kuchennych wraz z ich wpływem na codzienne użytkowanie.

Powierzchnia robocza wałka – czy to takie ważne?

Na rynku znajdziemy zarówno mniejsze, jak i większe modele wałków do ciasta. Z pewnością nie raz zastanawialiście się dlaczego różnią się one powierzchnią wałkującą? Może są wałki do różnych czynności? a Może długi wałek, jaki zazwyczaj miała nasza mama w kuchni to relikt przeszłości? Nic bardziej mylnego. Powierzchnia wałkująca ma istotny wpływ nie tylko na gładkość ciasta, które wałkujemy, ale również na szybkość wykonywania tej czynności. Zbyt długi wałek jest niewygodny, natomiast krótkie modele są również niepraktyczne. Standardem są wałki o powierzchni wałkującej około 25 centymetrów i jest to najwygodniejsze rozwiązanie.

Cięższy, czy lżejszy?

Tu zdania są podzielone. Jedni uważają, że ciężki wałek to ciężka praca w kuchni. Jednak z doświadczenia wiemy, że ciężki wałek umożliwia wykonanie pracy szybciej  oraz z mniejszym nakładem siły na wałkowane ciasto. Dlatego tez wybierając wałek warto zwrócić uwagę, czy nie jest on zbyt lekki i aby rozwałkować ciasto nie będziemy zmuszeni do użycia większej ilości siły mięśni.

Jaki materiał najlepszy?

Nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi, ważne aby wałek nie przywierał do swojej powierzchni ciasta. A czy wybierzemy wałek marmurowy, metalowy czy silikonowy, a może postawimy na klasykę, to juz kwestia naszych indywidualnych preferencji.

Jaki jest nasz wybór w roku 2019?

Wybierając jeden z przedstawionych wałków do ciasta zdecydowalibyśmy się na elegancję w kuchni. Marmurowy wałek do ciasta cieszy się nie tylko pochlebnymi opiniami w roku 2019 ze względu na wygląd, ale również, ze względu na ergonomię i łatwość pracy z nim. Jest to dość ciężki wałek, który pozwala nam na jednolite wałkowanie ciasta bez nakładu dużej siły. Dodatkowo kamień, z jakiego została wykonana powierzchnia wałkująca nie przywiera do ciasta, co sprawia, że wałkowane ciasto ma odpowiednią grubość i strukturę.