Odpowiednie ułożenie produktów w lodówce ma znaczenie. Choć na pierwszy rzut oka mogłoby nam się wydawać, że nie ma to większego sensu to doskonałym przykładem będzie fakt, że gdy wybierasz się na zakupy i kupujesz masę różnych rzeczy, które powinieneś właśnie przechowywać w lodówce to po powrocie do domu zazwyczaj wkładasz je w miarę zorganizowanej kolejności, która wydaje ci się, że powinna być poprawna. W efekcie dość szybko okazuje się, że twoja mała lodówka no frost nie chce wszystkiego pomieścić, nie mówiąc już kompletnie o tym, że nagle jakaś część artykułów, po pewnym czasie będzie za bardzo zmrożona, a druga grupa zaś za mało chłodzona, przez to na przykład szybko się zepsują.

Dlatego też chcąc uniknąć tego typu sytuacji warto jest zastanowić się nieco bardziej nad aspektem tego jak powinniśmy układać różnego rodzaju produkty w naszej lodówce. Z tego też powodu poniższy artykuł przybliży wam kilka istotnych kwestii, które dosłownie odmienią wasze życie.

Jak ułożyć produkty w lodówce?

Poniżej specjalnie dla państwa przygotowaliśmy krótkie podsumowanie tego gdzie i w którym miejscu powinniśmy przechowywać poszczególne rodzaje produktów. Powinni państwo być świadomi tego, że źle przechowywana żywność szybciej się psuje i traci na jakości co automatycznie generuje koszta i nieco pogarsza stan budżetu domowego. Cały aspekt odpowiedniego układania wynika z faktu, że w różnych miejscach lodówki panuje równa temperatura, a tym samym odpowiednio dostosowując produkt to temperaturę możemy uzyskać optymalne jego warunki przechowywania.

  1. Górna półka, produkty “delikatne”;
  2. Środkowa półka to gotowane posiłki;
  3. Dolna półka to warzywa;
  4. Boczna półka to soki, oleje i jajka;

Zacznijmy od półki górne -czyli co trzymać w lodówce

Każda lodówka ma swoją ułożono strukturę, czyli składa się z różnego rodzaju półek zazwyczaj Możemy podzielić je na trzy centralne tj. górne, środkowe, dolne, a także półki boczne. W przypadku półek górnych powinniśmy przechowywać tutaj wszelkiego rodzaju dżemy lub też powidła, a także produkty mleczne, w tym właśnie mleko kefiry jogurty masło. Dlaczego akurat tutaj? Gdyż jest tutaj nieco cieplej niż na dolnych półkach, a zbyt niska temperatura dla tego typu produktów powoduje, że szybciej rozwijają się szkodliwe bakterie gnilne. W efekcie tego działania doprowadzi ono do zepsucia się pokarmu, który nie będzie nadawał się do dalszego spożycia.

Półka środkowa – idealnie w centrum dobrej lodówki typu no frost

Jest prawdopodobnie najlepszym miejscem na to aby umieszczać tam rozwiązania o krótkim terminie spożycia. Innymi słowy powinny tutaj znaleźć się takie produkty, jak biały serek, twarożek, wędlina, a także wszelkiego rodzaju gotowane posiłki, które planujemy przechować na kolejny dzień. Z tym drugim elementem należy pamiętać o tym, aby do lodówki nie wstawiać nigdy gorących potraw i zanim to zrobimy należy odpowiednio wystudzić i zamknąć je w szczelnie zamkniętym garnku lub pojemniku. Jeżeli nie dopełnimy w drugiej kwestii może bardzo szybko się okazać, że w naszej lodówce zalęgnie się bardzo nieprzyjemny zapach, który będziemy musieli wyeliminować poświęcając na to dość dużo czasu i pracy.

Dolne szuflady dla warzyw, czyli gdzie w lodówce jest najzimniej

Ze względu na fakt, że na dole panuje najniższa temperatura a zarazem najwyższa wilgotność sprawdzają się one znakomicie do przechowywania warzyw i owoców. Co więcej powinniśmy również tutaj wkładać sery w tym twarde, ale w pojemnikach, tak by mogły tam dalej dojrzewać. Półka ta wymaga regularnego czyszczenia właśnie przez wzgląd na ową wilgoć, gdyż pomimo odpowiednich ujemnych temperatur może również dochodzić do rozwijania się negatywnych bakterii i drobnoustrojów w szczególności jeżeli żywność tam przechowywana jest pochodzenia naturalnego (na przykład wyrwana z ogródka). W celu uniknięcia tego należy zadbać o odpowiednie warunki higieny.

Boczne półki

Stanowią one idealne rozwiązanie do przechowywania wszelkiego rodzaju olej i słoików z przetworami, a także butelkami na sosy. Nie wynika to po prostu z faktu, że jest to najbardziej optymalne miejsce w celu dobrego rozmieszczenie rzeczy, które są w dobrej lodówce do zabudowy, ale także tego, że drzwi zawsze znajdują się poza częścią zewnętrznym lodówki i w momencie kiedy otwieramy je, to produkty w nich znajdujące się będą narażone na zmiany temperatur. Stąd też rozwiązania, które tam się znajdą powinny być w stanie sobie z tym poradzić. Co więcej możemy też tam przechowywać nieumyte jajka, a nawet wielu producentów lodówek umieścili na nie specjalny pojemnik.

Kilka istotnych zasad – jak przechowywać produkty w dobrej lodówce np typu side by side

Oczywiście oprócz wspomnienia co i gdzie powinno się znajdować powinniśmy zadbać także o taki savoir-vivre lodówkowy. Mowa tutaj między innymi o tym, aby jedzenie surowe było oddzielenie od gotowego do spożycia. Ma to związek głównie z faktem, że na surowych pokarmach znajdują się różnego rodzaju bakterie i zanieczyszczenia, które mogłyby się przenosić na jedzenie, które będziemy już spożywali. Co więcej produkty, które mogą pachnieć, jak wędliny i sery trzeba przechowywać w pojemnikach lub odpowiednio przykryte.

Jak już wspomniano nie należy przechowywać w lodówce ciepłych pojemników lub garnków ani także ciepłych warzyw, które przed schowaniem należy schłodzić a później umieścić wewnątrz lodówki. Co więcej powinniśmy również pamiętać o tym, aby latem nieco podwyższyć temperaturę panująca w lodówce. Wszystko to ze względu na duże różnicę temperatur podczas otwierania drzwi, które będą doprowadzały do nadmiernej pracy i generowania prądu, a także zbyt dużych różnic temperaturowych, które mogą zaszkodzić naszym produktom. Ponadto oprócz ustawienia góra środek dół należy pamiętać o ustawieniu przód-tył. Z przodu powinny znajdować się produkty o krótszym terminie ważności, zaś z tyłu produkty o dłuższym, takie jak np. puszkowane jedzenie.

Poprawne przechowywanie produktów w lodówce

Mamy nadzieję, że przedstawiona podsumowanie w zupełności pokazało jak powinniśmy przechowywać produkty w lodówce. Dzięki tym informacjom liczymy na to, że w przyszłości będą mogli Państwo cieszyć się zawsze świeżymi i dobrymi produktami podczas ich przechowywania, a tym samym znajdzie się odpowiednia ilość miejsca w naszej lodówce na wszystkie potrawy.

Powiązane Artykuły

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Jak układać produkty w lodówce - Poradnik
Average rating:  
 0 reviews