Przeglądając czajniki do gotowania wody wybierać możemy spośród tradycyjnych czajników gazowych, czajników na gwizdek oraz czajników elektrycznych, nawet czajników elektrycznych bezprzewodowych. Wybór jednak najzdrowszego czajnika to zgoła odmienna kwestia, o której niewiele osób pamięta.

Czajniki elektryczne to w dzisiejszym czasie najpopularniejszy wybór. Jest to spowodowane wieloma aspektami, lecz najważniejsze to oczywiście komfort użytkowania oraz bardzo szybkie gotowanie wody. Warto natomiast wybrać tylko takie urządzenie, które oferuje nam także bardzo dobre wykonanie, bezpieczne dla naszego zdrowia.

Co wpływa na to, że mamy do czynienia z czajnikiem elektrycznym bezpiecznym dla zdrowia

Istnieje kilka charakterystycznych punktów, o których bezwzględnie powinniśmy pamiętać wybierając bezpieczny czajnik. Mowa tutaj przede wszystkim o materiale użytym do produkcji. Bezpiecznym produktem będzie każdy, którego materiał w żaden sposób nie wdaje się w reakcje z wodą znajdującą się wewnątrz czajnika.

Oznacza to, że należy interesować się wyłącznie produktami, które nie reagują na żywność i podczas gotowania do wody nie uwalniają niebezpiecznych dla naszego zdrowia substancji. Oczywiście podczas przygotowywania wody ich ilość jest bardzo mała. Jednakże, z czajnika korzystamy codziennie, a więc po kilku latach substancje odkładające się w naszym organizmie mogą rzeczywiście stać się niebezpieczne.

Czajnik metalowy czy plastikowy

Coraz częściej producenci przedstawiają nam budżetowe oferty, w których dominuje plastik. Co ciekawe, decydując się na tani czajnik elektryczny nie rezygnujemy z wysokiej mocy, a ilość funkcji oraz pojemność w połączeniu z niską ceną sprawia, że jest to niezwykle atrakcyjne rozwiązanie dla wielu z nas.

Niestety, jeżeli szukamy odpowiedzi na to jaki czajnik elektryczny będzie najzdrowszy, to te wykonane z plastiku znajdą się na szarym końcu. Bardzo często dochodzi do sytuacji, w której osoby korzystające z plastikowych czajników elektrycznych narzekają na przykry zapach oraz plastikowe powonienie herbaty bądź innego napoju.

Plastik użyty do produkcji czajników jest w stanie wytrzymać wysokie temperatury, lecz podczas gotowania nawet małe ilości substancji znajdujących się w plastiku uwalniają się, co wpływa na zapach, a w niektórych przypadkach nawet na smak wody. Tutaj warto zainteresować się czajnikiem z termometrem.

Dodatkowo w plastikach znaleźć możemy związki chemiczne takie jak na przykład Bisfenol A. Znany również jako BPA, związek ten może uwalniać się do otoczenia czy nawet bezpośrednio do wody w przypadku kiedy plastik wystawiony zostanie na działanie bardzo wysokich temperatur. Z tego właśnie względu nawet małe ilości plastiku, które mają bezpośredni kontakt z gotującą się wodą, mogą na dłuższą metę okazać się bardzo szkodliwe.

Podobna sytuacja ma się z aluminium. O ile jest to bardzo popularny materiał, który z pomyślnością znalazł zastosowanie w wielu dziedzinach życia, tak stosowanie naczyń, garnków, czy czajników aluminiowych nie jest najrozsądniejszym rozwiązaniem.

Badania przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) pokazały, że korzystanie z naczyń aluminiowych doprowadza do migracji glinu (pierwiastka szkodliwego dla naszego organizmu, który znajduje się w aluminium) do żywności. Są to dosyć znaczące migracje, gdyż porównując do stalowych naczyń, aluminiowe odpowiedniki podnoszą w niektórych przypadkach ilość glinu w żywności kilkunastokrotnie.

Alternatywy dla czajników metalowych

Należy natomiast zauważyć, że istnieje wiele atrakcyjnych alternatyw dla aluminium czy plastiku. Co prawda, są to nieco drogie rozwiązania, lecz zaoferują nam o wiele większe bezpieczeństwo. Najlepszym rozwiązaniem będzie korzystanie z czajników wykonanych ze stali nierdzewnej bądź tych emaliowanych.

Stal wysokiej jakości to taka, która odporna jest na korozję oraz na przenikanie substancji zawartych w materiale do żywności. Stal szlachetna oraz stal 18/10 to dwa przykłady bardzo dobrego i bezpiecznego rozwiązania. Tutaj należy zauważyć, że bardzo często producenci decydują się także na emaliowanie powierzchni stalowych, co jeszcze bardziej poprawia trwałość i bezpieczeństwo, ale także pozytywnie wpływa na wygląd urządzenia.

Czajniki emaliowane to takie, w których wykorzystuje się emalię do pokrycia stali. Ta natomiast to powłoka szklana, którą zazwyczaj nakłada się w dwóch lub trzech warstwach i oddziela żywność od innych materiałów, potencjalnie szkodliwych dla naszego zdrowia.

Warto tutaj także zwrócić uwagę na czajniki, które skonstruowano przy użyciu szkła hartowanego wysokiej jakości. Jak wszyscy wiemy, szkło uważane jest za najbezpieczniejszy materiał jeśli chodzi o przygotowanie żywności. Z tego względu warto szukać przeszklonych czajników, gdyż mogą obniżyć ilość potencjalnych substancji przedostających się do żywności bądź wody.

Miejmy natomiast na uwadze fakt, że tego typu czajniki będą bezpieczne tylko wtedy, kiedy podstawa oraz górna część czajnika zostały wykonana z bezpiecznego materiału, jakim będzie stal nierdzewna. Połączenie szkła hartowanego z elementami emaliowanymi daje natomiast największe zabezpieczenie.

Czy czajnik elektryczny jest zdrowy? Podsumowanie

O ile wybór emaliowanego czajnika bądź takiego wyprodukowanego w całości ze stali nierdzewnej wysokiej jakości to z pewnością droga alternatywa (tańszą będzie czajnik na kuchenkę indukcyjną), warto o tym pomyśleć gdyż czajnik to nieodzowna i bardzo ważna część każdej kuchni, z której korzystamy codziennie.

Nawet jeśli ilość substancji przedostających się podczas jednego gotowania jest mała, to codzienne użytkowanie czajnika przez wiele lat może doprowadzić do nagromadzenia dużej ilości szkodliwych substancji w naszym organizmie.

Dodaj Komentarz
1
2
3
4
5
Dodaj
     
Anuluj

Stwórz Komentarz

jaki czajnik elektryczny najzdrowszy
Średnia Ocena:  
 0 reviews