Droga od amatora kuchni do profesjonalnego kucharza jest długa i trudna. Każdy z jej adeptów w pewnym momencie decyduje się na to, żeby zaopatrzyć się w podstawowe narzędzie przyszłego szefa kuchni. Mowa oczywiście o nożu – może najlepszy będzie nóż japoński?

Skoro szukasz informacji o nożach japońskich, to z pewnością już wiesz, jak bardzo różnią się od tych europejskich. Chcesz wybrać dobry nóż japoński? Nie możesz się odnaleźć wśród wielu rodzajów i marek dostępnych na rynku w 2024 roku?

Specjalnie dla przyszłych mistrzów kuchni przygotowaliśmy porównanie pięciu noży japońskich. Różnią się marką, ceną, sposobem wykonania. Wybraliśmy także różne rodzaje noży – pomożemy Ci również wybrać taki, który będzie najbardziej przydatny w Twojej kuchni. Niektóre są importowane z Japonii, inne można kupić na miejscu.

Obraz

Nazwa

Ocena 0-10

Cena

Sprawdź Cenę

      
Nóż japoński szefa kuchni 20cm Global G 2 1

Nóż Global G-2

9.9

Drogi

Allegro Logo
 
empik logo
Japoński Nóż TASAK Rzeżnika szefa Ręcznie Robiony 1

Nóż japoński tasak

9.8

Średni

Allegro Logo
FISKARS EDGE NÓŻ JAPOŃSKI DEBA 12 CM 978326 1

Nóż Fiskars Edge

9.7

Tani

Allegro Logo
 
empik logo
 

 
PL logo RTVEuroAGD1
Satake Megumi Premium Japoński Nóż Bunka Szefa 20cm 1

Nóż szefa Bunka

9.6

Średni

Allegro Logo
Sushi Japoński Nóż Chefa Kuchni Ręcznie Robiony 1

Nóż do sushi

9.5

Drogi

Allegro Logo
Jakie profesjonalne noże kuchenne japońskie wybraliśmy

Prawdziwy nóż japoński to bardziej dzieło rzemiosła niż przyrząd kuchenny. Jego ostrość jest wprost niewyobrażalna. W porównaniu do noży produkowanych w Europie bywa kilkakrotnie bardziej ostry, a przy odpowiednim stosowaniu wystarczy go ostrzyć raz na miesiąc, lub nawet rzadziej.

Najlepsze noże japońskie kosztują nawet kilka tysięcy złotych. Tej klasy sprzęt jest używany w najlepszych restauracjach przez mistrzów kuchni. Na potrzeby naszego rankingu wybraliśmy jednak tańsze noże – takie, które w pełni wystarczą na potrzeby Twojej domowej kuchni lub pierwszych prób w kuchni profesjonalnej. Produkty przedstawimy w kolejności od najtańszego do najdroższego.

Ostrze: stal, 20 cm

Najdroższy nóż w naszym rankingu 2024. Dwa razy droższy od poprzedniego opisywanego produktu. Trzeba jednak podkreślić, że wśród noży japońskich jego cena nadal plasuje się na najniższej półce.

Marka Global to jedna z ulubionych wśród profesjonalnych kucharzy. Nóż szefa kuchni G-2 został zaprojektowany już ponad 30 lat temu i nadal cieszy się ogromną popularnością. Jak wszystkie noże tego typu świetnie nadaje się do wszystkich czynności kuchennych.

Nóż Global ma jednolitą konstrukcję – ostrze i rękojeść są wykonane z jednego kawałka metalu. Takie rozwiązanie sprawia, że jest bardziej higieniczny w użyciu. Wcale nie przeszkadza to w odpowiednim wyważeniu i wygodzie pracy. Ma również dobry wskaźnik twardości – 56-58 HRC.

Nóż szefa kuchni Global zbiera tylko najwyższe oceny. Jest naprawdę ostry i nie wymaga częstego ostrzenia. Świetnie leży w dłoni i jest lekki. Jeśli chodzi o wygląd – widać, że jest to prawdziwe narzędzie pracy, a nie tylko ozdoba. Wygląda solidnie, ale przeciętnie.

R

Zalety

• długie ostrze,
• uniwersalny nóż do wszystkich czynności,
• z jednego kawałka metalu,
• dobrze wyważony,
• bardzo ostry,
• popularny wśród kucharzy.
Q

Wady

• przeciętny wygląd.

Ręcznie robiony japoński tasak z Makurazaki

ranking fotelików samochodowych 15-36 kilogramów

Podobnie jak opisywany wyżej nóż do sushi, ten tasak jest ręcznie wykonywany w Japonii i można go zamówić na portalu internetowym. Wyrabiany jest z tej samej wysokowęglowej stali.

Tasak to przede wszystkim narzędzie rzeźnicze, służy więc do rąbania kości, chrząstek i stawów. Przydatny jest także do siekania surowego mięsa oraz krojenia wyjątkowo dużych i twardych warzyw, jak np. dynia. Tasak jest duży, ciężki i ma prostokątne ostrze o prostej krawędzi. Nie jest przesadnie ostry, ani mocno hartowany, ponieważ musi zachować wysoką wytrzymałość metalu.

R

Zalety

• produkowany w Japonii,
• stal dobrej jakości,
• idealny do obróbki mięsa,
• tani.
Q

Wady

• mało uniwersalny,
• nie nadaje się do wielu czynności kuchennych.

Fiskars Edge – nóż japoński Deba

ranking fotelików samochodowych 15-36

Ostrze: stal, 12 cm,

Czarny nóż z linii Fiskars Edge, wg producenta przeznaczony jest do siekania. Cała linia produktów jest bardzo popularna i cieszy się dobrą opinią wśród użytkowników. Wynika to z lekkości i ostrości noży, a także nietuzinkowego, nowoczesnego wyglądu.

Nóż Deba kształtem ostrza i rękojeści najbardziej przypomina japoński nóż do mięsa. Te noże są równe i niezbyt szerokie, bardzo proste są także rękojeści. Japoński nóż tego typu powinien przede wszystkim szybko i sprawnie porcjować różnego rodzaju mięso.

Nóż od Fiskars japoński jest chyba tylko z nazwy. Producent podaje wskaźnik twardości stali, z której został wykonany – 53 HRC. Prawdziwe japońskie noże osiągają minimalny wynik na poziomie 59 HRC, a najlepsze egzemplarze nawet 66 stopni HRC.

To, że Fiskars nie jest specjalnie japoński, nie zmienia faktu, że to całkiem dobry nóż. Zwłaszcza w tym przedziale cenowym. Jest popularny, oceniany jako ostry i lekki, dobrze leży w dłoni. Nie jest niestety zbyt trwały, czasem się kruszy i szybko się tępi.

R

Zalety

• bardzo tani,
• lekki,
• wygodny,
• ładny wygląd.
Q

Wady

• niewielka twardość,
• szybko się tępi,
• nie jest to prawdziwy japoński nóż.

Satake Megumi Premium – japoński nóż szefa Bunka

ranking fotelików samochodowych 15-36 kg

Ostrze: stal, 20 cm,

Satake Megumi to naprawdę piękny nóż. Ma szlachetną jasną barwę ostrza, rękojeść wykonaną z drewna magnoliowego i jest zapakowany w drewniane pudełko wyściełane czerwonym materiałem. Ma dość długie ostrze – 20 cm.

Te noże są wykonywane ze stali nierdzewnej, o współczynniku twardości 56 HRC. Jak widać nadal daleko mu do prawdziwego azjatyckiego rękodzieła, jest jednak twardszy od standardowych noży.

Nóż szefa to najbardziej uniwersalny typ noża. Jest podstawowym narzędziem pracy japońskiego (i nie tylko) kucharza. Dość duże trójkątne ostrze ma delikatnie zaznaczony brzusiec na krawędzi tnącej. Nożem szefa kuchni można kroić, siekać, szatkować, porcjować mięso, a także oddzielać je od kości. Jedyne z czym sobie nie radzi to obieranie warzyw i owoców.

Ten produkt cenowo zbliżony jest do poprzedniego. Zdobył kilka wysokich ocen, jego popularność jest umiarkowana, ale trudno znaleźć negatywne opinie na jego temat. Wydaje mi się, że piękny wygląd noża i atrakcyjne opakowanie mają zachęcić do kupna tego niezbyt wysokiej jakości produktu.

R

Zalety

• twardość stali wyższa niż zwykłe noże,
• magnoliowa rękojeść,
• bardzo ładny wygląd,
• atrakcyjne opakowanie,
• niska cena,
• uniwersalny nóż do wielu czynności.
Q

Wady

• wydaje się być niższej jakości.

Ręcznie robiony japoński nóż do sushi z Makurazaki

ranking fotelików samochodowych 15-36 testy

Ostrze: stal, 16,5 cm

To przykład klasycznego noża wykonywanego w Makurazaki, który można kupić na najpopularniejszym portalu aukcyjnym. Sprzedawca pisze, że wykonanie go może trwać nawet 8 dni, a na przesyłkę prosto z Japonii trzeba czekać ponad miesiąc.

Charakterystyczna cecha japońskich noży to stal, która ma dużą zawartość węgla. To czyni ją tak odporną i twardą. Ten nóż według sprzedawcy jest wykonany właśnie z takiego surowca wysokiej jakości.

Nóż z Makurazaki ma kształt i budowę japońskiego noża do sushi. Wyróżnia go długie i cienkie ostrze, którego kształt przypomina liść. Zadanie tego noża to przede wszystkim precyzyjne krojenie surowych filetów rybnych na cieniutkie plastry. Większą wygodę prowadzenia noża daje ukośny szlif krawędzi grzbietu. Ten produkt jest prawie trzy razy droższy od Fiskars Edge, ale to nadal bardzo tani japoński nóż.

R

Zalety

• produkowany w Japonii,
• stal dobrej jakości,
• idealny do sushi,
• tani.
Q

Wady

• mało uniwersalny,
• długi czas oczekiwania na dostawę,
• mało popularny.

Noże japońskie kuchenne – co musisz wiedzieć

Nawet najzwyklejszy i najtańszy japoński nóż będzie ostrzejszy od europejskiego noża średniej klasy. Ostrość wynika z wielu czynników. Decyduje o niej przede wszystkim rodzaj stali użytej do produkcji noża. Jest bogata w węgiel, hartowana, szlifowana i ostrzona w konkretny, od lat niezmienny sposób. Japoński nóż im lepszy, tym twardszy i ostrzejszy.

Noże japońskie można ostrzyć tylko i wyłącznie na kamieniach ceramicznych. Mogą być moczone w wodzie, półsyntetyczne lub syntetyczne. Najdroższe są oczywiście naturalne ostrzałki, wybierane przez mistrzów rzemiosła japońskiego. Zobacz ranking ostrzałek kuchennych: https://przemianydomowe.pl/jaka-ostrzalka-do-nozy-opinie-ranking/.

Dostępne na polskim rynku narzędzia, występujące pod nazwą noże japońskie, znacznie różnią się od siebie i nie zawsze mają wiele wspólnego z oryginałami. Nie oznacza to wcale, że dobry nóż musi być produkowany w Japonii. Powinien być wykonany z odpowiednio twardej stali i mieć perfekcyjny kształt i wyważenie. Co więcej, lepiej kupić japoński nóż europejskiej firmy, który cieszy się dobrą opinią, niż tani importowany nóż, o którym niewiele wiemy.

najlepszy fotelik samochodowy 15-36 kg

Noże japońskie – opinie

Kucharze, którzy pracują z nożami japońskimi chwalą je przede wszystkim za ostrość, którą zachowują na długo. Utrwalone przez wieki kształty, profile i sposób ostrzenia krawędzi, ułatwiają i przyspieszają pracę. Wiesz już, jak wiele zalet mają te narzędzia kuchenne. Warto więc powiedzieć kilka słów o wadach.

Pierwszy mankament to cena, która bywa dużo wyższa od europejskich odpowiedników. Wiele oryginalnych noży japońskich nie jest nierdzewnych, wymagają więc wielkiej troski. W opinii profesjonalistów są też dość kruche i mało odporne na uderzenia.

Dobre japońskie noże wymagają profesjonalnej ostrzałki do noży kuchennych i najlepiej przechowywać je na metalowej listwie. Wrzucone do szuflady i ostrzone byle czym, szybko stracą swoje właściwości. Warto wiedzieć jakie noże japońskie wybierać – specyficzne typy są przeznaczone do konkretnych czynności. Najlepiej zacząć od najbardziej uniwersalnego noża szefa kuchni.

Porównanie produktów

Najważniejsze cechy wybranych przez nas noży japońskich prezentuje poniższa tabela. Pierwsza rubryka dotyczy tego, czy producent powinien w ogóle nazywać swój towar mianem japońskiego noża.

nóż do sushi z Makurazaki

Tasak z Makurazaki

Czy jest japoński?

tak

tak

Zastosowanie

Przygotowywanie sushi

Rozbiór i siekanie mięsa

Jakość, twardość, ostrość

Średnia jakość, ale dość twardy i ostry

Średnia jakość, twardy, ciężki

 

Sushi Japoński Nóż

noże japońskie opinie

Japoński Nóż TASAK

Japoński Nóż TASAK Rzeżnika szefa Ręcznie Robiony

Najlepszy nóż japoński w rankingu 2024

Nasz ranking noży japońskich bezkonkurencyjnie wygrał nóż szefa kuchni Global G-2. Jest najdroższym produktem, ale jak na porządny japoński nóż jest naprawdę tani. W przypadku takiego zakupu lepiej wybrać droższy, ale sprawdzony przez profesjonalistów sprzęt.

Nóż japoński szefa kuchni 20cm Global G-2

dobry nóż japoński

Global jest uniwersalnym nożem – ten, kto go pokocha, będzie z niego korzystać zawsze i do każdej czynności. Ma dobre wyważenie, świetnie leży w dłoni, ma niezły wskaźnik twardości, w porównaniu z pozostałymi produktami.

Nóż szefa kuchni G-2 cieszy się wielką popularnością. Użytkownicy wystawiają mu naprawdę świetne opinie. Trudno znaleźć jakiekolwiek wady tego narzędzia. Warto go kupić i dbać o niego, aby służył jak najdłużej.

W poniższym filmiku możesz obejrzeć recenzję wybranego przez nas noża.

Powiązane Artykuły

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

noże japońskie
Average rating:  
 6 reviews
 by kuchara

Ja uwielbiam noże firmy Fiskars. Dla mnie najlepsze na rynku. Po latach użytkowania nic się z nimi nie dzieje, wystarczy naostrzyć.

 by KAsanDRa

Tasak japońskido mięs jest wspaniały. Dostałam na urodziny od znajomych. Polecam.

 by szymiNI

Znajomi suchi master polecił mi osttani nóż z waszego rankingu i jest extra. Można pociąć bardzo cienkie, prawie przezroczyste plastry.

 by han_towa

Global bardzo ostry - trzeba uważać.  Tnie idealnie. Myślę, że sprawdzi sie też w gastronomi.

 by anetta

Najlepsze nożę ever! Odkąd kupiłam pierwszy, zamawiam kolejne co jakiś czas.

 by Morek

Szkoda, że ta strona tak średnio się ładuje i zdjęć oraz odnośników nie widzę. Jednakże bardzo podoba mi się ten ranking i częściowo się z nim zgodzę.
Pytanie mam do autora czy miał kiedykolwiek może styczność kroić nożami japońskimi Miyabi? One są promowane na stronie zwilling i zastanawia mnie, czy warto w nie inwestować. Jak do tej pory nie zawiodłam się, na żadnej z marek promowanej na stronie tego niemieckiego producenta. Jednakże Miyabi nie są to tanie noże, a zawsze mnie korciło, aby spróbować.

Liczę na odpowiedź 🙂