Czy zdarzyło Ci się kiedyś, że nie miałaś akurat w apteczce preparatu na przeziębienie, a potrzebowałaś go? Może potrzebowałaś skutecznego leku na ból gardła, a nie chcesz faszerować się chemią? Miałaś może wtedy imbir? Może planujesz rozpocząć dietę? Jeśli tak, przeczytaj jakie ma właściwości, byś następnym razem skorzystała z tego daru natury!

Co warto wiedzieć o imbirze?

Czym jest imbir?

Imbir jest przyprawą korzenną. Kojarzy nam się z Indiami. Intensywny świeży i delikatnie słodki aromat zawdzięcza składnikowi olejku eterycznego – zingiberolu. Za to za gorzki i palący smak odpowiedzialne są substancje żywicowe: gingerol i zinferon. Dzięki nim imbir posiada właściwości lecznicze.

Co kryje w sobie imbir?

Zastanawiałaś się kiedyś, jakie ma imbir zastosowanie? Znajdziemy w nim wiele witamin. Przede wszystkim witaminę C. Są to jednak także Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, czy witamina B6. Posiada on kwas foliowy, witaminy A, E i K. Imbir to także bogactwo minerałów. Wśród wapnia, żelaza czy cynku i sodu znajdziemy także fosfor, magnez i potas. Występują w nim także kwasy tłuszczowe. Zarówno nasycone jak i nienasycone.

Wiele właściwości imbiru jest powszechnie znana. Stosujemy go w czasie przeziębień, zdajemy sobie sprawę z tego, że ma właściwości przeciwzapalne. Czy jednak wiedziałyście, że zmniejsza bóle miesiączkowe?

Imbir zastosowanie

Imbir na co pomaga?

Imbir ułatwia trawienie. Dzięki olejkom zawartym w kłączu, osoby z problemami trawiennymi zapomną o problemach. Pobudza on wydzielanie śliny i soku żołądkowego. W dodatku działa żółciopędni i rozkurczowo. Przyprawa ta także leczy wzdęcia.

Łagodzi mdłości. Imbir pomaga walczyć z mdłościami w czasie choroby lokomocyjnej oraz przy chorobie morskiej. Ponadto przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Badania przeprowadzone na kobietach we wczesnej ciąży (poniżej 20 tygodnia) dowiodły, że imbir pomaga także mdłością w pierwszym cyklu ciąży i co ważne, jest bezpieczny zarówno dla mamy, jak i nienarodzonego dziecka.

Trzy plasterki świeżego imbiru zalej filiżanką wrzącej wody. Możesz także dodać go do swojej ulubionej herbaty. W ten sposób zminimalizujesz poczucie nudności.

Ma silne właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Pomaga np na bóle menstruacyjne, nie tylko tak skutecznie jak komercyjne tabletki przeciwbólowe, ale dowiedziono, że olej z imbiru skutecznie leczy bóle stawów w chorobie zwyrodnieniowej.

Zapobiega zakrzepicy. Zmniejsza zlepianie się płytek krwi. Z pewnością powinien być stosowany w diecie osób, które mają zbyt wysoki cholesterol.

Imbir na przeziębienie to idealny lek! Jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Przynosi także ulgę w czasie bólu stawów i mięśni. Wchodzi w skład niektórych maści rozgrzewających. Łyżkę utartego imbiru dodaj do 1 litra wrzącej wody. Gotuj ją bez przykrycia przez około 10 minut. Jeśli lubisz, dodaj kilka goździków i szczyptę cynamonu. Po ugotowaniu dodaj sok z cytryny i łyżkę miodu lub cukru.

Może on obniżyć poziom cukru we krwi. Najnowsze badania na osobach z cukrzycą typu 2 dowodzą, że regularne spożywanie sproszkowanego imbiru obniża poziom cukru we krwi na czczo o 12%. Także HbA1c (Hemoglobina glikowana) spadła w czasie używania sproszkowanego imbiru.

Imbir może leczyć migreny. Lek na migrenę musi być dobrze dobrany przez lekarza, jednak imbir z pewnością wspomoże leczenie bólu migrenowego. Nasza przyprawa przy regularnym stosowaniu zmniejsza częstotliwość i ilość ataków. Łagodzi także mdłości towarzyszące migrenom.

Aktywny składnik olejków eterycznych zawartych w imbirze posiada właściwości antyrakowe. Ponadto sproszkowany imbir zabija komórki rakowe i obniża ich odporność na chemioterapię. Badania wykazały dobroczynny wpływ imbiru w leczeniu raka jajnika, piersi, prostaty i jelita.

Imbir posiada również działanie odświeżające i odkażające jamę ustną. Leczy infekcje i pobudza wydzielanie śluzu. Gdy boli nas gardło, warto je przepłukać ciepłą wodą z dwoma łyżeczkami sproszkowanego imbiru.

Imbir wspomaga leczenie refluksu żołądka. Indyjscy naukowcy udowodnili, że imbir jest od 6 do 8 razy silniejszy niż lek stosowany przy leczeniu choroby refluksowej przełyku. Ponad to wspomaga leczenie wrzodów żołądka.

Imbir poprawia ukrwienie mózgu, a dzięki temu zwiększa naszą koncentrację oraz wydajność umysłową. Warto więc wprowadzić imbir do naszej diety, gdy potrzebujemy skupienia. Na przykład w czasie nauki.

Polepsza on krążenie krwi. Rozgrzewa dzięki temu cały organizm. W Azji stosowany jest jako afrodyzjak, a w Chinach uchodzi za “gorący”, ponieważ pobudza organy płciowe.

Zastosuj imbir na odchudzanie! Wypij sproszkowany imbir dodany do szklanki ciepłej wody. Spowoduje to wydłużenie uczucia sytości. Według badania opublikowanego w Metabolism, osoby które piły napoje z imbirem nie były głodne nawet 3 godziny dłużej niż osoby pijące wodę bez imbiru.

W dodatku imbir ułatwia trawienie tłuszczu. Dzięki temu, że imbir rozgrzewa ciało, stymuluje układ metaboliczny. Dzięki temu działanie imbiru wspomaga odchudzanie. Czy nie sądzisz, że ta długa lista powinna być wystarczającym powodem, dla którego od dzisiejszego dnia zaczniesz regularnie stosować imbir?

Imbir na co pomaga

Imbir suszony, czy świeży?

Wbrew pozorom nie można stosować naprzemiennie imbiru suszonego i świeżego. Różnią się bowiem one znacznie smakiem. Imbir suszony nadaje wyjątkowy aromat potrawom słodkim. Nadaje się do ciast i sałatek owocowych. Możesz także spróbować go dodać do pieczonych jabłek.

Świeży imbir możemy łączyć z owocami morza i tłustych mięs. Dodaje on im bowiem świeżości i pikantności. Pamiętać jednak trzeba o tym, że świeżemu imbirowi zawsze zeskrobujemy skórkę z takiego kawałka, z jakiego będziemy korzystać. Nie można go także łączyć z ziołami. Natomiast warto spróbować połączenia go z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Jak wybrać idealny imbir?

Warto wiedzieć, że imbir możemy kupić świeży, marynowany, a także sproszkowany i suszony. Każdy z nich przyda nam się w innym momencie. Jednak jak wybrać go w sklepie?

Warto sprawdzić, czy świeży imbir który chcemy kupić nie ma żadnych plam, a jego barwę określilibyśmy jako kremową lub jasnobrązową. Powinniśmy przechowywać go w chłodnym miejscu. Przedłuży to jego żywotność. Jeśli zawiniemy go w papierowy ręcznik i włożymy do plastikowej torby, a dopiero po tym do lodówki, zachowamy jego świeżość na dłużej.

Jak przygotowywać imbir?

Świeży imbir możemy poszatkować, zetrzeć na tarce lub pokroić w plastry. Najbogatszy smak ma środek jego kłącza. Podczas szatkowania warto pamiętać, by robić to w kierunku, w jakim są ułożone jego włókna.

Plasterki świeżego imbiru idealnie pasują sałatek. Można go także ugotować i przyrządzić z niego aromatyczny napar. Suszony lub sproszkowany imbir można stosować jako składnik marynaty.

Zrób napar z imbiru! Zagotuj dwie szklanki wody. Świeży imbir pokrój na małe kawałki i wrzuć go do wrzątku. Po 15 minutach gotowania odcedź i dodaj 1-2 łyżki miodu i pół szklanki mleka. Z pewnością zaskoczy Cię aromat i doskonały smak naparu.

A może herbata z imbirem? To już klasyk w czasie jesiennych wieczorów w moim domu. Przepis jest banalny. Zaparz swoją ulubioną herbatę. Pokrój kłącze w plasterki. Następnie dodaj imbir do herbaty. Na koniec usiądź wygodnie w fotelu, włącz muzykę i delektuj się tym płynem!

Jeśli od herbaty wolisz kawę, także dodaj do niej imbir! Zrób kawę z ekspresu. Utrzyj od 2 do 3 szczypt mielonego imbiru z 2 łyżeczkami miodu. Zalej to kawą. Podawaj z ubitym mlekiem lub śmietaną.

Natrzyj się imbirem!

Olejek imbirowy idealnie sprawdza się w preparatach wyszczuplająco-modelujących. Pobudza krążenie krwi i przyspiesza spalanie tłuszczu. Zwalcza cellulit. Jest bazą dla wielu perfum. Swojemu zapachowi zawdzięcza fakt, że często spotykany jest w męskich kosmetykach.

Imbir dobry na wszystko

Imbir to przyprawa korzenna, która ma tyle zastosowań, że z pewnością nie wymieniliśmy tu wszystkich. Ma bardzo wyraźny smak. Warto wypróbować różne przepisy, w których występuje. Jeśli do tej pory imbir nie występował w Twojej kuchni, warto przy najbliższej okazji kupić go i próbować. Jaki jest Wasz ulubiony przepis na potrawę o smaku imbirowym? Jak jeszcze go wykorzystujecie? Koniecznie podzielcie się nimi z nami!

Źródło:

https://surojadek.com/wlasciwosci-lecznicze-imbiru/
http://beszamel.se.pl/imbir/imbir-wlasciwosci-lecznicze-poznaj-zdrowotne-walory-imbiru,11517/
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru-aa-VEwP-MsLg-ppKu.html