Każdy z nas słysząc określenie ‘smaczny chleb’ ma na myśli świeży i chrupiący bochenek. Dlatego wiedza o tym, jak przechowywać chleb jest tak istotna, ponieważ w codziennym zabieganiu nie zawsze mamy rano czas, aby iść do piekarni po świeży chleb czy bułki. Chociaż większość z nas uważa, że umie poprawnie dbać o świeżość pieczywa, bo przecież od zawsze to robi po przeczytaniu tego artykułu możecie być zaskoczeni. Sposobów na przechowywanie jest kilka, my w tym artykule skupimy się na trzech oraz podamy jeden sposób na reanimacje czerstwego pieczywa. Oto one:

  1. Przechowywanie pieczywa w chlebaku.
  2. Lniane worki.
  3. Mrożenie chleba.
  4. Co zrobić, gdy zapomnieliśmy schować pieczywo i stało się czerstwe?

Erę poprawnego przechowywania pieczywa czas zacząć!

Przechowywanie pieczywa w chlebaku

Jedna z najpopularniejszych metod przechowywania pieczywa i uspokoimy wszystkich jej zwolenników, bo jest ona jedna z najlepszych metod. Dzięki ograniczeniu dopływu światła i zmniejszeniu dopływu tlenu pieczywo na dłużej pozostaje świeże. Jednak w przypadku tej metody zawsze pozostaje pytanie: jaki chlebak do przechowywania chleba jest najlepszy? W tej kwestii zdania są podzielone dlatego, zamiast polecać konkretny rodzaj chlebaka opiszemy wady i zalety danego materiału, z którego jest on wykonany.

Zalety

Wady

Chlebak drewniany

Chyba najczęściej wybierany do naszych domów ze względu na designe, cenę oraz łatwość przechowywania w nim pieczywa

 

– wygląd (prezentuje się on bardzo elegancko i nie dominuje wystroju),

– niska cena,

-pieczywo utrzymuje w nich długo swoją świeżość,

– długa żywotność

– pochłania wilgoć z otoczenia(w utrzymaniu odpowiedniej wilgoci wewnątrz chlebaka pomoże włożenie tam raz na 2-3 dni połówki jabłka),

pochłania zapach chleba,

trudne w utrzymaniu czystości(chociaż można tę wadę zniwelować raz w tygodniu pocierając go szmatką nasączoną octem),

– odbarwiają się.

Chlebak ceramiczny

Mniej popularny niż chlebak drewniany, chociaż są cenione w nowoczesnym stylu umeblowania mieszkania/domu.

 

– łatwe w utrzymaniu czystości,

– nie dobarwiają się,

– nie chłoną zapachu,

– odporne na zniszczenia spowodowane długim czasem użytkowania(np.brak korozji),

– przechowywane pieczywo przez długi czas nadal posiada swoje walory,

– otwory zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza.

– brak odporności na uszkodzenia mechaniczne,

– są drogie.

Chlebak metalowy

– łatwe w utrzymaniu czystości,

– nie dobarwiają się,

– nie chłoną zapachu,

– odporne na uszkodzenia mechaniczne,

– są tanie.

– narażone na korozję,

– trzeba je trzymać z dala od źródła ciepła, ponieważ szybko się nagrzewają

Chlebak plastikowy

– łatwe w utrzymaniu czystości,

– odporne na wilgoć,

– są lekkie,

– są tanie.

– mniej estetyczny wygląd,

– brak cyrkulacji powietrza.

Chlebak bambusowy

– pieczywo w nich przechowywane jest długo świeże,

– nie pochłaniają zapachu,

– nie odbarwiają się,

– są trwałe,

– łatwo się je czyści.

-są drogie.

 

Jak widać każdy chlebak ma swoje wady i zalety, to my sami musimy podjąć decyzję co jest dla nas w chlebaku istotne.

Lniane worki

Innym sprawdzonym sposobem na przechowywanie pieczywa, aby długo było świeże i chrupiące są lniane worki, można je kupić na lokalnych targach. Wszystkie zalety ten produkt zawdzięcza swojemu materiałowi wykonania, dzięki któremu jest wewnątrz worka idealna cyrkulacja powietrza. Dodatkowo taki worek bardzo estetycznie wygląda i będzie nam długo służył, bo możemy go wielokrotnie prać, aby na długo zachował czystość.

Mrożenie chleba

Wiele osób właśnie w taki sposób dba o świeżość chleba. Jest to dobra metoda, jeśli będziemy pamiętać, że chleb można mrozić tylko raz, oraz że aby prawidłowo zamrozić chleb potrzebujemy niskich temperatur, ponieważ w temperaturze ok. 0 stopni pieczywo nam się nie mrozi a właśnie czerstwieje. Dzięki tej metodzie nie musimy się zastanawiać jak długo można przechowywać chleb, tak zakonserwowany można przechowywać nawet 30 dni.

Co zrobić, gdy zapomnieliśmy schować pieczywo i stało się czerstwe?

Jeśli nasze pieczywo stało się czerstwe nie oznacza to od razu, że musimy je wyrzucać bądź przerabiać na domową bułkę tartą, jest dla niego ratunek. Wystarczy wierzch posmarować wodą lub wodą z mlekiem i na chwilę włożyć do nagrzanego piekarnika a pieczywo znowu będzie chrupiące i pachnące.

Podczas przechowywania chleba w chlebaku lub lnianym worku należy pamiętać, że najlepiej przechowywać go w temperaturze pokojowej. Dlatego można zadbać o przechowywanie chleba w kuchni gdzie jest do niego najlepsza temperatura a domownicy mają szybki i wygodny dostęp do niego.

Dodaj Komentarz
1
2
3
4
5
Dodaj
     
Anuluj

Stwórz Komentarz

Jak przechowywać chleb
Średnia Ocena:  
 0 reviews