Na pewno zdarzyło Ci się kiedyś ponieść brokułową porażkę. Raz warzywa wychodzą zbyt twarde, innym razem różyczki rozpadają się na widelcu. Ogarnia Cię frustracja, bo czujesz, że to coś prostego w przygotowaniu, a wciąż nie możesz osiągnąć celu. Brzmi znajomo?
Każda Polka kiedyś zmagała się bądź właśnie zmaga się z tym problemem. Nic dziwnego, brokuł to często wybierane warzywo goszczące na naszych stołach. Zastanawiasz się dlaczego?

Odpowiedź jest zaskakująca — brokuły mają właściwości antynowotworowe – zostało to potwierdzono naukowo! Co więcej, zawierają one bardzo dużo potasu. W 100g ugotowanego warzywa możemy znaleźć ok. 300mg tego pierwiastka — to fantastycznie!

Jak widzisz, brokuł to doskonała propozycja urozmaicenia posiłku. W tym artykule dowiesz się, jak długo gotować brokuł, nie narażając się na zmartwienie i frustrację. Dzięki naszemu samouczkowi otrzymasz produkt bogaty w składniki odżywcze, smacznie wyglądający, jak i cieszący podniebienie każdego z Twoich gości.

Jak ugotować brokuły,żeby były zielone

To pytanie spędza Ci sen z powiek? Nie martw się! Od dzisiaj będziesz spać spokojnie — ułatwi Ci to ten samouczek. Do właściwego przyrządzenia przepysznych różyczek będą Ci potrzebne elementy podstawowego wyposażenia kuchennego:

  • deska do krojenia,
  • ostry nóż średniej wielkości,
  • średniej wielkości garnek np. z najlepszego zestawu garnków,
  • łyżka stołowa,
  • durszlak.

W roli głównej (oczywiście) występuje brokuł — zielony, świeży, wybrany spośród wielu warzyw w supermarkecie.

Wariacją w tej dziedzinie jest gotowanie brokułów na parze. Skłaniając się ku temu sposobowi, będziesz musiał wymienić garnek z powyższej listy na dobry zestaw do gotowania na parze. Składa się on z tradycyjnego garnka oraz garnka z dziurkami w dnie.

Dlaczego polecam Ci właśnie ten zestaw? Co prawda będziesz musiał na początek wydać pieniądze i dokonać zakupy, ale jakość Twoich warzyw znacznie wzrośnie.

Pierwszą kwestią, jaka nas interesuje, jest kolor brokułu. Przyznaj — gdy zachowa swoją piękną zieloną barwę, zdecydowanie lepiej prezentuje się na talerzu. Podczas gotowania na parze warzywo nie traci dużo chlorofilu — barwnika odpowiadającego za soczysty kolor. Wybierając gotowanie tradycyjne, musimy liczyć się z faktem, że wiele tego barwnika ulegnie wypłukaniu.

Druga rzecz to utrata składników odżywczych. W tradycyjnym gotowaniu brokuł opuszcza znacznie więcej makro- i mikroelementów niż w gotowaniu na parze.

Dobrą opcją są również parowary. Są to urządzenia elektryczne, które produkują parę, dzięki czemu można gotować w nich różnego rodzaju produkty. Brokuł przygotowany w tym średniej wielkości przyrządzie kuchennym również zachowa swoje właściwości zarówno odżywcze, jak i estetyczne.

Jak długo gotować brokuł

Z

1. Odetnij różyczki od głównej części

Ułóż brokuł na desce do krojenia. Chwyć ostry nóż w rękę i oddziel od siebie różyczki. Ich wielkość zależy tylko od Ciebie — możesz wybrać malutkie lub całkiem pokaźne kawałki.

Z

3. Włóż brokuł do posolonej wrzącej wody

Nastaw garnek z wodą i dodaj szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć różyczki.

Z

5. Wyjmij brokuł z wody i umieść w durszlaku, żeby pozbyć się nadmiaru wody

Pozwól różyczkom lekko odtajać w durszlaku. Niech pozbędą się wody, w której dopiero co pływały.

Z

2. Umyj je pod bieżącą wodą

Bardzo ważna czynność! Zawsze myj warzywa przed dalszym przygotowaniem. Pozbędziesz się zbędnych zanieczyszczeń i innych niechcianych dodatków.

Z

4. Gotuj w garnku przez 5-7 min od momentu ponownego wrzenia

W momencie włożenia brokułu do wrzącej wody przestaje ona wrzeć. Zaczekaj, aż zagotuje się w dobrym garnku np indukcyjnym ponownie i wtedy odliczaj czas.

Jak przyrządzić brokuły

Mam nadzieję, że już wiesz, jak przyrządzić brokuły. Przedstawiłam Ci bardzo proste sposoby, jak je odpowiednio przygotować. Ta krótka, ale bogata w informacje instrukcja sprawi, że brokułowy koszmar już nigdy nie wróci.

Liczę, że podobał Ci się ten samouczek. Dlaczego chciałeś dowiedzieć się, ak ugotować brokuły? Oby po to, żeby zdrowiej się odżywiać! A może dlatego, że wiecznie wychodzą Ci nie takie, jak powinny?

Podziel się z nami opinią w komentarzach. Jeżeli pozytywnie nas odebrałeś, zachęcam do udostępnienia samouczka w social mediach. Niech sposób na brokuły ułatwi życie nie tylko Tobie!

Dodaj Komentarz
1
2
3
4
5
Dodaj
     
Anuluj

Stwórz Komentarz

Jak długo gotować brokuły - Poradnik.
Średnia Ocena:  
 0 reviews