Czy zdarzyło Ci się kiedyś, że zostałeś z czerstwym kawałkiem chleba i nie masz pojęcia, co z nim zrobić? A może koniec bochenka został odcięty i wyrzucony. Pomocy! Jak uniknąć takiej sytuacji w przyszłości? Utrzymanie świeżości chleba jest proste – pod warunkiem, że wiesz, jak go prawidłowo przechowywać. Jeśli trzymasz chleb w otwartej torbie lub zostawiasz go na blacie, bardzo szybko wyschnie. Oto 10 wskazówek, jak przechowywać pieczywo, aby zachowały swoją świeżość na dłużej…

ISS 37980 040101
ISS 37980 040101Fresh Bread on black background, top view, copy space. Homemade fresh baked various loafs of wheat and rye bread

1. Chleb będzie trwał dłużej, gdy będzie zamrożony

Jeśli masz dużo chleba, który wkrótce stanie się czerstwy, możesz go zamrozić. Przedłuży to okres przydatności chleba do spożycia, więc możesz go zachować na inny czas. Wystarczy pokroić chleb i umieścić go w torbie do zamrażania. Będzie dobry nawet do 3 miesięcy. Kiedy będziesz chciał go użyć, wystarczy rozmrozić chleb i włożyć go np. do tostera.

Kolejna wskazówka: jeśli chcesz zamrozić swoje pieczywo i zachować go w oryginalnym opakowaniu, upewnij się, że usunąłeś jak najwięcej powietrza. Zawiń chleb w folię, a następnie włóż go do torby z suwakiem. W ten sposób Twój chleb pozostanie świeży.

2. Dowiedz się, jaki masz rodzaj chleba i jak go prawidłowo przechowywać

Wiedza na temat tego, z jakim typem chleba masz do czynienia, przejdzie długą drogę w kwestii tego, jak go prawidłowo przetrzymywać. Oto główne rodzaje bochenków i co powinieneś z nimi zrobić:

·       Pszenne pieczywo – Ponieważ są wykonane tylko z mąki, wody, drożdży i soli, białe pieczywo (w tym także chleb tostowy) nie mają wielu konserwantów i będą szybko czerstwieć. Aby zachować ich świeżość na dłużej, przechowuj je w lodówce bądź zamrażalniku.

·       Pełne ziarno – Jeśli masz bochenek z pełnego ziarna, musisz uważać, ponieważ będzie czerstwy szybciej niż biały chleb. Możesz przedłużyć jego trwałość mrożąc go.

·       Żytni – Włóż żytni chleb do zamrażalnika, aby dłużej zachował świeżość.

·       Bagietki – Bagietki możesz umieścić w lodówce lub w chłodnym, suchym miejscu.

·  Chleb na naturalnym zakwasie – możesz włożyć go do zamrażarki. Jeśli przechowujesz go w lodówce, pamiętaj, aby pokroić go na mniejsze kawałki/kromki, dzięki czemu zajmie mniej miejsca i nie zepsuje się tak szybko. Jeśli zdecydujesz się zamrozić swój chleb na zakwasie, upewnij się, że zamkniesz go w szczelnej torbie lub pojemniku, aby zapobiec jego wysychaniu. Kiedy będziesz chciał go zjeść, wystarczy go rozmrozić i ponownie podgrzać w piekarniku.

3. Zamień czerstwy chleb w grzanki lub bułkę tartą

Nie jesteś pewien, co zrobić z czerstwym pieczywem? Dlaczego nie zamienić go w grzanki lub bułkę tartą? Są one świetne do posypywania sałatek i zup. Jeśli chcesz zrobić grzanki, po prostu pokrój czerstwy chleb w kostkę. Możesz umieścić je na blasze i wypiekać w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C, lub do momentu, gdy będą suche i chrupiące. Jeśli chcesz uzyskać bułkę tartą, włóż czerstwy chleb do blendera i pulsuj, aż zostanie zmielony.

Możesz też włożyć czerstwy chleb do dehydratora i zrobić „skórkę z chleba” lub włożyć go do papierowej torby i zostawić na zewnątrz na słońcu, co ludzie robili zanim mieli piece lub blendery. W ten sposób powstaną suche bochenki, które możesz zamienić w okruchy lub grzanki.

4. Upewnij się, że twój chleb jest świeży, kiedy go kupujesz

Po pierwsze, sprawdź datę sprzedaży na opakowaniu. Jeśli pieczywo jest starsze niż ta data, nie kupuj go. Jeśli opakowanie jest uszkodzone lub rozdarte, nie kupuj go. Jeśli chleb wygląda na posiadający pleśń lub czerstwy, nie kupuj go.

Powinieneś również zwrócić uwagę na zapach chleba jeżeli jest to możliwe bezpośrednio w piekarni. Jeśli pachnie stęchlizną lub pleśnią, nie kupuj go. I wreszcie, powinieneś obejrzeć chleb. Upewnij się, że nie ma połamanych kawałków, ciemnych miejsc i odchodów owadów.

5. Nie przechowuj go w pudełku lub plastikowej torbie

Opakowanie chleba nie zawsze może utrzymać jego świeżość na długo. Jeśli trzymasz pieczywo w woreczku foliowym, najprawdopodobniej szybko stanie się czerstwe. Jeśli nie masz wystarczająco dużo miejsca, aby magazynować w szafce kuchennej lub w chlebaku, powinieneś umieścić go w papierowej torbie. To uchroni chleb przed stęchlizną i pleśnieniu.

6. Do przechowywania pieczywa najlepszy będzie lniany worek

Zawsze przechowuj swój chleb w domu w chłodnym, suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła, takich jak piece, wentylatory i kaloryfery. Użycie płóciennej lub papierowej torby pozwoli chlebowi oddychać, dzięki czemu dłużej zachowa świeżość nawet w temperaturze pokojowej. Możesz również trzymać chleb w chlebaku, aby utrzymać go z dala od wilgoci.

7. Zamień papier lub tkaninę w torbę do przechowywania chleba

Jeśli nie masz papierowych toreb, możesz zamienić papier lub tkaninę w torbę. W ten sposób Twój chleb pozostanie dłużej świeży i nie będziesz musiał się martwić, że stanie się czerstwy.

Możesz użyć papierowej torby lub kawałka tkaniny. Dodaj do niej chleb, a następnie przekręć górę lub załóż tkaninę, aby utrzymać chleb w torbie. Torby papierowe są lepsze do przechowywania chleba, ponieważ umożliwiają cyrkulację powietrza, a torby papierowe są bardziej wytrzymałe. Tkaninowe torby są lepsze do przechowywania kwiatów lub ziół.

8. Pozwól mu oddychać – nie owijaj go zbyt ciasno

Chleb przetrwa dłużej, jeśli włożysz go do papierowej torby lub zawiniesz w tkaninę zamiast w folię. Chleb zawinięty w plastik szybko zepsuje się, ponieważ plastik nie pozwala na przepływ powietrza.

Jeśli chcesz umieścić swój bochenek w papierowej lub materiałowej torbie, upewnij się, że nie zawijasz go zbyt ciasno. Utrudni to chlebowi odzyskanie świeżości, przez co szybko stanie się czerstwy.

9. Poprawa trwałości pieczenia za pomocą sody oczyszczonej i octu

Chleb szybko czerstwieje maksymalny czas przechowywania chleba nawet w urządzeniu takim jak zamrażalnik wynosi maksymalnie 3 miesiące, ponieważ cząsteczki skrobi w nim zawarte z czasem rozpadają się i zamieniają w glukozę. Aby spowolnić ten proces, możesz dodać do swojego przepisu sodę oczyszczoną. Wejdzie ona w reakcję z kwasami zawartymi w cieście i sprawi, że będą one mniej efektywne w rozkładaniu skrobi, co sprawi, że Twój chleb będzie trwał dłużej. Dodanie octu do przepisu również pomoże rozbić cząsteczki skrobi i sprawi, że chleb będzie trwał dłużej. Upewnij się, że dodajesz te składniki do swojego przepisu, jeśli chcesz, aby Twój chleb przetrwał dłużej!

Podsumowując Czy przechowywanie pieczywa w chlebaku jest odpowiednim sposobem aby nie wysychał?

Utrzymanie świeżości chleba w rzeczywistości nie jest bardzo trudne. Musisz tylko wiedzieć, co z nim robić i jak go prawidłowo składować. Jeśli będziesz trzymał swoje bochenki w lodówce/zamrażarce, będą one świeże dłużej i będą miały lepszy smak. Powinieneś również upewnić się, że chleb jest świeży, zanim go kupisz i umieścić go w papierowych lub materiałowych torbach. Pozwól mu oddychać, ale nie owijaj go zbyt szczelnie, a będziesz cieszyć się świeżym chlebem dłużej!

Na koniec pamiętaj, że możesz poprawić wytrzymałość i trwałość swojego chleba pieczonego w domu (dobre wypiekacze do chleba), dodając do przepisu trochę sody oczyszczonej lub octu.