Mówi się, że kuchnia jest sercem każdego domu. Dlatego zależy nam, by stworzyć funkcjonalną, ale i ładną przestrzeń, z optymalnym wykorzystaniem powierzchni. To, jakie blaty kuchenne i fronty wybierzemy, będzie mieć ogromny wpływ na komfort codziennego użytkowania kuchni, jak i na odbiór estetyczny wnętrza. Zastanówmy się zatem, o czym warto pamiętać przed zakupem i na co zwrócić uwagę, dobierając blaty kuchenne oraz fronty.
1. Blaty kuchenne: różne materiały i właściwości
2. Jaki kolor blatu wybrać?
3. Idealne wymiary blatów do kuchni
4. Fronty kuchenne: materiał
Choć to głównie względy estetyczne bierzemy pod uwagę podczas kompletowania mebli kuchennych, akurat w przypadku blatów czy frontów kluczową kwestą jest materiał, a zwłaszcza jego trwałość i odporność na uszkodzenia. Ponadto ogromne znaczenie ma to, czy odpowiednio dobierzemy wymiary poszczególnych elementów.
Spis Treści
Blaty kuchenne: różne materiały i właściwości
Blaty kuchenne wytwarzane są z wielu różnych materiałów, a każdy z nich posiada swoje specyficzne właściwości, które przekładają się na kwestie estetyki oraz cechy użytkowe blatów. A zatem z czego powinien być wykonany blat kuchenny, by służył nam przez wiele lat?
- Płyta wiórowa (blaty laminowane): dzięki temu, że podczas produkcji korzysta się ze specjalnej technologii, laminat staje się odporny na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę. Zaletą tego materiału jest również fakt, że blaty robocze laminowane stosunkowo łatwo utrzymać w czystości, ponadto producenci zadbali również o szeroki wybór wzorów oraz kolorów. Natomiast wadą blatów kuchennych laminowanych jest to, iż są one cienkie i mają niewielką odporność.
- Drewno: do wykonania blatów kuchennych drewnianych wykorzystuje się głównie gatunki liściaste, ponieważ są one twardsze i bardziej odporne na wodę. Podczas produkcji używa się wielu kawałków drewna, sklejając je w całość. Dzięki temu blat nie wypacza się i nie pęka. Blaty kuchenne z drewna mają niepowtarzalny wygląd, dzięki czemu kuszą amatorów natury i rozwiązań, które z niej czerpią. Warto jednak pamiętać, że drewno należy odpowiednio zabezpieczać, np. impregnatem.
- Kamień naturalny oraz kamień syntetyczny: Blaty wyprodukowane z kamienia naturalnego są zaliczane do najsolidniejszych. Są one odporne na uderzenia i zarysowania, a także działanie chemikaliów. Niewątpliwie wyglądają efektownie, są jednak zimne w dotyku i… drogie. Natomiast blaty z kamienia syntetycznego (konglomeratu), są lżejsze, ale też bardziej podatne na zarysowania oraz wysoką temperaturę.
- Kompozyt: składa się ze zmielonej skały, syntetycznych żywic oraz pigmentów. Jest odporny na uszkodzenia i bardzo praktyczny. Stanowi jednak spory wydatek.
- Płytki ceramiczne: do wykonania blatu wykorzystuje się płytki ceramiczne, które są naklejane na wodoodporną płytę wiórową. Taki blat staje się odporny na działanie wilgoci, ale za to podatny na stłuczenia i zarysowania.
Jaki kolor blatu wybrać?
Wierz już, na jaki materiał blatu się zdecydować? Doskonale. A więc zastanówmy się, jaki kolor blatu warto zaprosić do swojej kuchni. Blaty kuchenne oczywiście powinny pasować do pozostałych elementów wystroju: mebli, płytek, ścian i okien. W kuchniach nowoczesnych i minimalistycznych, kolor blatu najczęściej pozostaje utrzymany w identycznej kolorystyce co szafki kuchenne. Możemy jednak wybrać także kontrastujący kolor, o ile podoba nam się takie rozwiązanie. Wtedy blat będzie zdecydowanie bardziej widoczny. Pamiętajmy jednak, że kolor blatu nie powinien wprowadzać chaosu w pomieszczeniu. To szczególnie istotne, jeśli dobraliśmy płytki w mocnych kolorach.
Idealne wymiary blatów do kuchni
Ostatnią, ale niemniej ważną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę, są wymiary blatu. Otóż blaty kuchenne powinny być szersze niż szafki, na których zostały zainstalowane. Dzięki temu unikniemy zabrudzeń frontów podczas przygotowywania posiłków. Standardowym rozwiązaniem są blaty kuchenne o szerokości 60 cm. Natomiast jeśli chodzi o wysokość, powinna być ona dopasowana do wzrostu domowników. Za najbardziej praktyczny i popularny uważa się blat umieszczony na poziomie ok. 90 cm.
Fronty kuchenne: materiał
Omówiliśmy już pokrótce kwestie związane z zakupem blatów kuchennych, pora zatem na fronty kuchenne. I w tym przypadku materiał jest niezwykle istotny. Możliwości jest kilka:
– fronty drewniane, wykonane z litego drewna: są trwałe, solidne, a wraz z upływem lat tylko pięknieją. Zatem – jeśli chodzi o estetykę – tu nie ma mowy o rozczarowaniu. Ale wadą drewnianych frontów jest brak odporności na podwyższoną temperaturę oraz mniejsza odporność na wilgoć
– fronty z płyty wiórowej: mniej trwałe niż drewno, natomiast znacznie tańsze, a do tego mniej wymagające jeśli chodzi o pielęgnację i utrzymanie w czystości.
– fronty akrylowe: podobne do lakierowanych, ale znacznie tańsze. Powstają w wyniku nanoszenia okleiny na płyty MDF. Bywają trudne w utrzymaniu czystości, ale posiadają powierzchnię odporną na działanie bakterii.
Możesz również wybierać pomiędzy frontami gładkimi, z fakturą, lakierowanymi, laminowanymi i fornirowanymi. Najważniejsze, by produkty wyróżniała najwyższa jakość.