Spis Treści
Jak nie zagubić się w lesie porad
Zbieranie grzybów dla wielu osób jest świetną opcją, aby wypocząć na łonie natury dodatkowo nie marnując czasu. O ile o tym, jak zbierać grzyby nie potrzeba nikomu mówić o tyle temat suszenia grzybów jest już znacznie trudniejszy. Wynika to z faktu, że jest wiele metod jak to zrobić. Jesteśmy wręcz zasypywani poradami do tego stopnia, że zaczynamy gubić się we własnych myślach i sami już nie wiemy którą opcję wybrać. Właśnie dlatego ten poradnik nie będzie kolejną podpowiedzią co zrobić a bardziej ma na celu uporządkowanie wiedzy, którą mamy, wiem, że wprawdzie suszenie grzybów to nie fizyka kwantowa i nie potrzebujemy wykładu z tego zagadnienia, ale warto jednak zawsze poczytać co nieco na ten temat.
Metoda 1
Metoda 2
Metoda 3
Metoda 4
Suszenie grzybów na nitce

Jest to metoda, którą sama znam z lat dzieciństwa. Nieodłącznie kojarzy mi się ona z babciną kuchnią gdzie nad piecem wisiały zawsze nitki pełne grzybów gotowych na to aby w każdej chwili dodać aromatu zupą. Metoda ta ma wiele zalet między innymi to, że mamy pewność, iż takie grzyby są wyschnięte i nie zepsują nam się szybko. Niestety są też minusy takiego rozwiązania, ponieważ nie każdemu podoba się taka 'dekoracja' kuchni i nie każdy lubi czuć w domu intensywnie zapach suszonych grzybów.
Myślę, że większość nie potrzebuje opisu jak to zrobić, ale mimo to pokuszę się o krótką instrukcję.
Na igłę nawlekamy igłę i przeciągając igłę przez pokrojone w grzyby (w taki sposób aby po zawieszeniu grzyby nie spadły), zostawiając między kawałkami grzybów około 0,5 do 1 cm odległości. Następnie naszą nitkę wieszamy nad kuchenką i zostawiamy w ten sposób na jakiś czas. Czas ten zależy od temperatury, jaką mamy, wilgotności oraz nasłonecznienia miejsca dlatego nie jesteśmy w stanie go dokładnie podać.
Będziemy potrzebować
- igłę,
- nitkę,
- grzyby.
Suszenie grzybów na gazecie lub papierze

Jeden z chyba najpopularniejszych sposobów niestety jest on bardzo nieodporny na zmianę pogody, w burzliwe dni nie mało trzeba się nabiegać aby grzyby nie zamokły 😉
To jest chyba właśnie największą wadą tej metody, że musimy pilnować aby pogoda nie pokrzyżowała nam planów. Jednak ta metoda ma dużo zalet, grzyby szybko się suszą, nie mamy w domu zapachu suszonych grzybów i nie jesteśmy skazani na ozdobę z suszonych grzybów.
Będziemy potrzebować
- gazetę,
- grzyby.
Jak suszyć grzyby tą metodą. W słoneczne dni (szczególnie zalecane żeby było to kilka słonecznych dni z rzędu) rozkładamy na zewnątrz w dobrze nasłonecznionym miejscu gazetę lub papier i układamy na nim grzyby tak aby jeden nie stykał się z drugim. Pilnujemy aby grzyby miały jak najmniej kontaktu z wilgocią. Proces suszenia w tej metodzie trwa kilka dni i jedyne co musimy robić to wyciągać grzyby w dzień na zewnątrz do słońca, chować je na noc oraz gdy pada deszcz.
Jest to jedna z najtańszych metod i najbardziej wygodnych, jeśli mamy na tyle wolnego czasu aby być w stanie dopilnować aby grzyby nie zamokły.
Suszenie grzybów w piekarniku

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Jest to metoda bardzo podobna do powyższej różni się jedynie tym, że mamy zabezpieczenie tutaj przed zmienną pogodą oraz mamy w domu zapach suszonych grzybów. Co nie dla każdego jest przyjemnym zapachem. W tym sposobie jest jedna bardzo ważna kwestia, a mianowicie w jakiej temperaturze suszyć grzyby. Tak naprawdę temperaturę można osobno wyznaczyć dla każdego rodzaju grzybów, ale umownie przyjmuje się, że najbardziej optymalną temperaturą jest 40 stopni.
Będziemy potrzebować
- tackę do pieczenia,
- papier do pieczenia,
- piekarnik,
- grzyby.
Suszenie grzybów w specjalnej suszarce

Ostatnim już zagadnieniem na ten temat, nad którym się pochylimy jest jak suszyć grzyby w suszarce. Suszarki do grzybów są to specjalnie urządzenia, które przepuszczają strumień powietrza przez siatki na których umieszcza się grzyby, koszt takiego urządzenia wacha się w granicach kilkudziesięciu złotych do kilkuset złotych. Jest to najszybsza z metod, ponieważ już po kilku godzinach grzyby są idealnie ususzone, ale wymaga również od nas największego nakładu finansowego.
Będziemy potrzebować
- grzyby,
- suszarka do grzybów.
Pokrojone w cienkie plasterki grzyby układamy na kolejnych piętrach, a następnie zgodnie z instrukcją dołączoną do sprzętu uruchamiamy go i pozostawiamy kilka godzin (zgodnie z zaleceniami producenta) aż grzyby się ususzą.
Jak widzicie metod jest kilka i każda ma zarówno swoje plusy, jak i minusy. Którą wybrać? Na to pytanie musicie sobie sami odpowiedzieć, bo najważniejsze jest aby metoda była dla was jak najwygodniejsza aby zbieranie grzybów nie kojarzyło się jedynie z nieprzyjemnym obowiązkiem ich suszenia a z samą radością z obcowania z naturą podczas grzybobrania. Już na koniec podam kilka porad, które ułatwią suszenie grzybów.
Różne rady i porady
- Pod żadnym pozorem nie należy myć grzybów, ponieważ pod wpływem wody tracą swoją fakturę i kształt. Najlepiej za pomocą pędzelka lub małego nożyka usunąć jedynie leśne pozostałości, które się na nich znajdują.
- Najlepiej do suszenia nadadzą się świeże grzyby przygotowane do suszenia w dzień zbioru.
- Nóżki grzybów też idealnie nadają się do ususzenia.
- Należy dokładnie obejrzeć grzyby czy nie są zgniłe bądź robaczywe, takich grzybów nie należy suszyć.
- Najlepiej suszyć grzyby pokrojone na mniejsze kawałki, gdyż wtedy proces suszenia przebiega szybciej, ale jeśli mamy małe grzyby możemy je ususzyć w całości, tak ususzone będą ciekawą dekoracją zup.
- Bardzo ważne jest aby kawałki grzybów były zbliżonej wielkości, dzięki czemu suszenie przebiegnie równomiernie.
Submit your review | |