Czysty piekarnik w pół godziny? Tak, to możliwe!

Sprzątanie w kuchni potrafi nastręczyć wielu trudności. Szczególnie wtedy, kiedy nie do końca zdajemy sobie sprawę, jakie środki będą najskuteczniejsze dla poszczególnych powierzchni. Dobór właściwych specyfików i znajomość sposobu ich użycia potrafi znacząco skrócić czas pracy, jednocześnie maksymalizując jej efekty.

Nie musisz wydawać fortuny na super środki czyszczące reklamowane w telewizji. Domowe sposoby są równie skuteczne, należy jedynie wiedzieć czego, kiedy i jak używać. Szybko, łatwo i przyjemnie. Nie da się? W dalszej części tekstu pokażę Ci, że w ten sposób z powodzeniem poradzisz sobie nawet z najgorszymi zabrudzeniami. Opowiedzmy zatem, jak wyczyścić piekarnik sodą.

Czego będziesz potrzebować do czyszczenia piekarnika?

Twoim głównym orężem będą środki, które bez wątpienia posiadasz w swojej kuchni. Warto tutaj wspomnieć o bardzo ważnym aspekcie wykorzystywania tego rodzaju substancji do prac porządkowych – są one w stu procentach naturalne, bez zawartości żadnych chemicznych dodatków, możemy więc bez obaw używać ich utrzymania czystości w miejscach, które mają później styczność z przygotowywanym przez nas jedzeniem.  Drugą – również nie bez znaczenia – kwestią jest to, że substancje te są w pełni biodegradowalne. Nie trujemy zatem środowiska (ani siebie samych) dodatkowymi dawkami detergentów.

Ponadto używając tego rodzaju naturalnych środków nie skazujesz swoich dłoni na katorgę, bo są one przecież znacznie delikatniejsze dla skóry niż kupowane w sklepach silne detergenty.

Co zatem musisz przygotować?

  • soda oczyszczona;
  • ocet;
  • płyn do mycia naczyń;

Soda i ocet słyną ze swoich właściwości czyszczących nawet w przypadku najgorszych zabrudzeń i to w całym domu – począwszy od okien, poprzez armaturę łazienkową, aż po kuchnię. Jeśli martwi Cię kwestia pozostającego po sprzątaniu aromatu octu – spieszę z wyjaśnieniem: zapach błyskawicznie ulatuje, nie pozostawiając nawet wspomnienia!

Dodatkowo możesz zaopatrzyć się także w boraks (sól sodowa słabego kwasu borowego). Jest to uniwersalny środek czyszczący (posiada m.in.: właściwości antyseptyczne), mogący nam posłużyć zarówno czyszczenia sprzętu AGD, jak i np. do prania – jego zastosowanie jest więc na Tyle szerokie, że warto posiadać go w domu.

Jak się za to zabrać?

Krok po kroku czyszczenie piekarnika

Na początek upewnij się, że wnętrze piekarnika jest wystudzone (unikniesz poparzenia i nie narobisz sobie więcej pracy, bo mieszanka czyszcząca w zetknięciu z gorącą metalową płytą błyskawicznie by odparowała i musiałabyś dodatkowo domywać jeszcze skorupkę z sody…), a także wyjmij z niego wszystkie naczynia i blachy oraz ruszt, którym również później się zajmiemy.

Pod piekarnikiem elektrycznym także pod zabudowę możesz na wszelki wypadek rozłożyć ręcznik, na który będzie mogła skapywać brudna woda. Przecież nie oszczędzasz czasu na czyszczeniu piekarnika po to, żeby poświęcić go na mycie podłogi!

„Przepis” na czyszczenie piekarnika sodą nie jest skomplikowany, a Twój wkład ograniczy się właściwie tylko do przygotowania preparatu i zebrania pozostałości po zabrudzeniach. Największa część pracy tak naprawdę zrobi się sama! Tych samych środków (wymienionych wyżej) możesz w różnych konfiguracjach używać na kilka nieco odmiennych sposobów. Pierwszy z nich to mieszanka sody, octu i płynu do mycia naczyń. W drugim będzie bardzo podobnie, ale zamiast sody użyjemy boraksu.

Wymieszaj sodę z kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń (proporcja to dosłownie 1 kropla płynu na 1 łyżeczkę sody) i do tej papki dodaj powoli wlej ocet (na wspomnianą ilość składników powinno być to ok. 5 łyżek). Soda reagując z octem będzie tworzyć pianę, trzeba więc łączyć je ostrożnie. Powstałą miksturę rozsmaruj na ściankach piekarnika i zostaw na kilka minut.

W butelce (najlepiej ze spryskiwaczem) wymieszaj 3 łyżki boraksu, ćwierć szklanki octu i 2 łyżki płynu do mycia naczyń. Tą mieszanką spryskaj ścianki piekarnika, a najbardziej zabrudzone miejsca posyp dodatkowo sodą i znów spryskaj roztworem boraksu i octu. Soda powinna zacząć się pienić, a nierozpuszczone kryształki zadziałają przy ścieraniu specyfiku z metalu jak mikrogranulki, usuwając nierozpuszczone zanieczyszczenia. Zostaw piekarnik w spokoju na kilka minut, żeby substancje czynne zdążyły zrobić swoje.

Na koniec wystarczy przetrzeć piekarnik mokrą gąbką, zbierając resztki spalenizny i wytrzeć wilgotną szmatką do czysta. Jeśli Twój piekarnik jest przypadkiem ekstremalnym pośród brudnych piekarników, możesz powtórzyć całą procedurę. Sposób ten nadaje się do wszystkich rodzajów także piekarników parowych.

Tak wygląda czyszczenie piekarnika sodą – błyskawiczny efekt przy minimalnym wysiłku!

Do umycia wyjętych wcześniej rusztów i blach możesz użyć przygotowanych wcześniej środków (z octem i sodą czy boraksem) albo przygotować oddzielną pastę z samej sody i płynu do mycia naczyń. Jak? Do słoiczka wsyp sodę i mieszając, dodawaj płyn do mycia naczyń –  tak, aby mieszanka miała konsystencję gęstej pasty. Posmaruj nią ruszty i blachy. Zostaw na jakiś 5 min, żeby przypalone resztki jedzenia miały szansę trochę się odmoczyć (łatwiej będzie je później usunąć). Przetrzyj je następnie mokrą gąbką i wypłucz pod bieżącą wodą. Gotowe!

Czy warto czyścić piekarnik sodą oczyszczoną

Przede wszystkim: oszczędność

Jak widzisz, nie musisz wydawać kilkudziesięciu złotych miesięcznie na specjalne środki do czyszczenia trudnych zabrudzeń. Doskonały arsenał zdążyłaś już zgromadzić w swoim domu – wystarczy jedynie go odkryć i nauczyć się go używać!

Soda oczyszczona jest niezastąpionym środkiem czyszczącym, który doskonale poradzi sobie nie tylko z brudnym piekarnikiem, ale i kamieniem na łazienkowej umywalce. Wystarczy, że płyn do mycia naczyń, którego użyłaś do przygotowania pasty do czyszczenia  rusztów, zastąpisz mydłem w płynie.

Jeśli moje wskazówki okazały się przydatne, daj nam o tym znać i podziel się tym tekstem ze znajomymi! A może masz swoje sprawdzone domowe sposoby na skuteczne wyczyszczenie piekarnika sodą lub innym środkiem? Napisz w komentarzu, chętnie przetestujemy!