Spis Treści
Patelnie tytanowe ranking z 2024, czyli jak wybrać najlepszą patelnię granitową czy tytanową
Przypalona patelnia, to zmora każdej osoby, która choć trochę związana jest z gotowanie. Ile razy zdarzyło Ci się przygotować swój ulubiony posiłek, jednakże chwila nieuwagi doprowadziła do jego przypalenia, a Ty sam męczyłeś się przez 30 minut szorując i starając się przywrócić patelnie do użytku? Z pewnością nie raz. A co gdybyś mógł tego uniknąć? Wystarczy, że zakupisz odpowiednią patelnię. Mowa tutaj oczywiście o patelniach tytanowych. Nim jednak wyruszysz do sklepu na poszukiwania takiego produktu, zastanów się przez chwilę – jaka jest najlepsza patelnia tytanowa na rynku?
Poniżej, specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy ranking najlepszy patelnie tytanowych na rynku. Może on służyć nie tylko jako źródło do wyboru idealnego produktu, ale także jako podstawa, na której można opierać się przy dalszych poszukiwaniach.
Poszukując perfekcji w swojej kuchni- Patelnia Tefal Illico
Patelnia Tefal Illico 24 cm z silikonową rączką i oryginalną pokrywą Tefal to perfekcyjne połączenie dla każdego kucharza, bez względu na to, czy jest on amatorem, czy też profesjonalistą. Stykamy się tutaj z grubym spodem, który zapewnia idealne rozprowadzenie ciepła, dzięki czemu możemy być pewni, iż nasze potrawy dokładnie obsmażą się z każdej strony, nie pozostawiając surowych miejsc. Zastosowana technologia produkcji, jak i wytrzymałe materiały gwarantują, że owa patelnia będzie odporna na odkształcenia, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w kuchni, w której „dużo” się dzieje. Można ją określić jako połączenie elegancji i funkcjonalności, którą zachowa przez wiele lat. Patelnia jest odporna na zarysowania (nawet przy używaniu metalowych narzędzi), a dzięki obecności sylikonowej rączki, nie musimy obawiać się poparzenia. Do tego należy doliczyć wręcz unikalny design, który wprost przykuwa uwagę. Na produkt przyznana jest 10 letnia gwarancja, przez co stykamy się tutaj z inwestycją na lata.
Zalety
-niepowtarzalny wygląd;
-funkcjonalność.
Wady
Gdy zależy nam na naturalności- Patelnia Di Pietra
Poszukując patelni, która z jednej strony będzie spełniała wszystkie nasze potrzeby, a przy tym wpasowywała się w wymagania XXI wieku, a z drugiej, będzie dość zbliżona do natury, nie sposób przejść obojętnie wobec produktu, jakim jest Patelnia Di Pietra 28 cm Tytanowo Kamienna Indukc. Została ona wykonana z kutego aluminium, dzięki czemu zyskała niewyobrażalna wytrzymałość i odporność na uszkodzenia. Całość została tak stworzona, że patelnia posiada grube dno, pozwalające na szybkie i równomierne rozprowadzanie się ciepła. Do tego projektanci zadbali także o wygodę użytkownika, wmontowując antypoślizgową rączkę ułatwiającą przemieszczanie nawet rozgrzanej patelni. Interesujące jest to, że w stosunku do swoich konkurentów, patelnia Di Pietera posiada powłokę z rozdrobionego kamienia, którą wzmocniono powłoką tytanową. W efekcie spotykamy się tutaj z ogromną odpornością na liczne zarysowania (nawet o 300 razy większą od innych patelni). Ponadto takie połączenie umożliwia smażenie i pieczenie bez oleju, dzięki czemu nasze potrawy będą o wiele zdrowsze. Nim jednak zdecydujemy się na ten produkt, musimy uświadomić sobie, że nadaje się on tylko do kuchenek indukcyjnych.
Zalety
-praktyczna;
-odporna na zarysowania.
Wady
Nowoczesność w każdym calu-patelnia HENDI 629208
Patelnia ALU Z POWŁOKĄ TYTANOWĄ 28 CM HENDI 629208 to nowoczesne rozwiązanie, które idealnie sprawdzi się w każdej kuchni. Stykamy się tutaj z wysokiej jakości produktem wyposażonym w bardzo mocną i nieprzywierająca powłokę tytanową. Dzięki temu skończy się nasza „zmora” związana z szorowaniem patelni po każdym użyciu. Projektanci stworzyli tutaj wielowarstwową konstrukcję, dzięki której dochodzi do równomiernego rozprowadzenia się ciepła. W ostatecznym rozrachunku dostajemy trwałą i wytrzymałą patelnię, która zapewnia szybkie i przyjemne smażenie, a do tego bardzo łatwo się czyści. Produkt posiada odpowiedni atest i można go używać nawet w temperaturze do 250 stopni C. Nadaje się do pracy na kuchenkach gazowych, elektrycznych i ceramicznych, a także można ją myć w zmywarce. Warte uwagi jest to, że dzięki specjalistycznej konstrukcji, podczas smażenia zaoszczędzimy do 30% energii w porównaniu z innymi patelniami.
Zalety
-duża trwałość;
-nowoczesny wygląd.
Wady
Korzystnie w każdym aspekcie- patelnia BERRETTI
Poszukując idealnej patelni zwracamy uwagę na wiele aspektów. Mowa tutaj o jakości wykonania, trwałości, odporności na zarysowania i uwypuklenia, czy też szybkości nagrzewania. Patrząc na te wszystkie elementy bez trudu można je powiązać z produktem jakim jest wytrzymała PATELNIA KAMIENNA 26 cm Tytan BERRETTI. Stykamy się tutaj z powłoką tytanowo-kamienna ILAG GRANITEC, która warunkuje idealne rozprowadzanie się temperatury w każdej części patelni. W efekcie jest to rozwiązania, które sprawdzi się zarówno w przypadku tradycyjnych kuchenek takich jak gazowe, czy też elektryczne, jak i w przypadku bardziej nowoczesnych tj. ceramicznych i indukcyjnych. Patelnia ta została wykonana z wysokiej jakości kutego aluminium, dzięki czemu jest bardzo mocna i wytrzymała. Dzięki umieszczeniu w niej specjalnej rączki Soft Touch, spotykamy się z dużą wygodą i komfortem podczas jej używania. Można więc powiedzieć, że jest to rozwiązanie wprost idealne do każdego domu.
Zalety
-korzystny stosunek jakości do ceny;
-funkcjonalność.
Wady
Gdy zależy nam na elegancji – PATELNIA PENTOLPRESS
Poszukując eleganckich rozwiązań nie sposób przejść obojętnie wobec patelni jaką jest TYTANOWA PATELNIA PENTOLPRESS. Stykamy się tutaj z rozwiązaniem przeznaczonym do kuchni ceramicznej, gazowej oraz elektrycznej. Całość została wykonana z trójwarstwowego materiału z wkładką aluminiową, która zapewnia równomierną dystrybucję ciepła oraz długotrwałą funkcjonalność, gdyż dzięki temu smażone potrawy nie przywierają do dna, nawet gdy się przypalą. Bardzo interesująca jest tutaj rączka, która została wykonana z drewna bukowego. Zarazem jest elegancka i wytrzymała, a dodatkowo nie nagrzewa się, dzięki czemu zwiększa bezpieczeństwo użytkownika podczas smażenia. Można więc powiedzieć, że jest to ciekawe rozwiązanie, które z pewnością idealnie wkomponuje się do nowoczesnych, eleganckich stylistyk kuchennych.
Zalety
-przyjemna rączka;
-funkcjonalność.
Wady
Jaką patelnię tytanową wybrać?
Patelnia to jedno z najważniejszych elementów każdej kuchni. Zaraz obok garnka, czy też rondelka stanowi istotny element pozwalający na upichcenie sowich ulubionych potraw. To właśnie dzięki niej możemy usmażyć mięsa, bądź ryby, zrobić naleśniki, czy też tortille, jak i przyrządzić szereg innych, niepowtarzalnych uczt dla naszych podniebień. Jednakże patelnia, patelni nie równa i zakup pierwszej lepszej może się okazać bardzo złym wyborem, który będzie nam niszczył całą przyjemność z gotowania, a co gorsza z jedzenia. Dlatego też niezwykle istotne jest to, aby wybrać odpowiednia patelnie dla naszych potrzeb.
Sekret jest dość prosty. Im wyższej jakości są produkty, jakich używamy w kuchni, tym wyższej jakości potrawy możemy ugotować. Bez wątpienia, jeśli mowa jest o patelni – to wybór jest ogromny. Możemy wyróżnić m.in. patelnie teflonowe, ceramiczne, stalowe, emaliowane, a także specjalnie zaprojektowane do grillowania, czy też robienia naleśników, o wybranych kształtach. Każde mają swoje wady i zalety i warto je poznać (choć trochę), w tym celu zobacz poniższy filmik.
Rodzaje patelni
Patelnie ceramiczne pokryte są powłoką, która powstaje z połączenia minerałów i gliny. W efekcie są gładkie i posiadają nieprzywierającą powłokę. Dodatkowo są łatwe w czyszczeniu, jak i lekkie, dzięki czemu praca z nim jest o wiele bardziej komfortowa. Z drugiej jednak strony powłoka może czernieć, a dodatkowo wymagane jest używanie drewnianych lub sylikonowych przyborów kuchennych. Patelnie żeliwne są o wiele cięższe od swoich poprzedników. Z drugiej jednak strony są wykonane wyłącznie z naturalnych materiałów, dzięki czemu przyrządzone na ich potrawy mają o wiele bardziej wyrafinowany smak. Niestety nie nadają się do mycia w zmywarce i wymagają dużej ilości tłuszczu do smażenia. Patelnia emaliowana tak naprawdę może być w dwóch wersjach tj. pokryta jedynie z zewnątrz powłoką emaliowaną, a od wewnątrz inną powłoką nieprzywierającą, jak i pokryta warstwą emalii z obu stron. Jest gładka i higieniczna, a także łatwa w czyszczeniu. Jednakże nie jest w ogóle odporna na zarysowania, a dodatkowo ma bardzo małe wartości nieprzywierające. Patelnia stalowa to wytrzymałe, odporne na zarysowania i wgniecenia oraz rdzewienie rozwiązanie, które jest także bardzo bezpieczne dla zdrowia. Produkt ten jest gruby i ciężki, a przy tym bardzo wolno się nagrzewa. Kolejnym istotnym rodzajem są…
Patelnie teflonowe – zalety i wady najnowszych technologii dostepnych w 2024
To aktualnie najbardziej popularny rodzaj patelnie z jakim możemy spotkać się na rynku. Są przystępne cenowo, odporne na wysokie temperatury, mają gładką i nieprzywierająca powłokę, a dodatkowo można na nich smażyć przy użyciu bardzo niewielkiej ilości tłuszczu. Sam teflon jest trwałym materiałem, jednakże ma dość małą odporność na zarysowania i zadrapania. Dlatego też kupując patelnię teflonową warto zaopatrzyć się także w silikonowe i/lub drewniane przybory kuchenne. Niestety nie jest to produkt bez wad, gdyż nie nadaje się do mycia w zmywarce, a dodatkowo wymaga dość ostrożnego obchodzenia się, by uniknąć zarysowania. Z drugiej jednak strony patrząc na całościowo na ten produkt, to czyści się go bardzo łatwo (wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką, jest lekki i poręczny, a dodatkowo pozwala na szybkie przygotowanie ulubionych potraw. Z tego właśnie powodu to teflonowe patelnie stanowią aktualnie najbardziej godny uwagi produkt, dlatego też szukając własnej patelnie warto się nad nimi zastanowić (dowiedz się więcej o patelniach teflonowych – i nie tylko, na https://www.garneczki.pl/blog/jaka-patelnie-wybrac/).
Idąc krok dalej – dobre patelnie tytanowe
Jeśli myślimy, że warto jest zakupić patelnię teflonową, to oczywiście jest to dobry wybór. Niemniej jednak, jeśli poszukujemy czegoś idealnego, co posiadałoby tylko zalety powyższych patelni, to warto zastanowić się nad zakupem patelni tytanowych. Maja one właściwości teflonu, pod katem nieprzywierania pokarmów. Są odporne na uszkodzenia, jak patelnie żeliwne, a dodatkowo wytrzymują bardzo wysokie temperatury. Ponadto są bezpieczne dla zdrowia, łatwe w czyszczeniu, a także dostoswane do różnych rodzajów kuchenek tj. gazowej, elektrycznej, ceramicznej i indukcyjnej. Można je nawet myć w zmywarce. Pojawia się więc pytanie – gdzie jest haczyk? Cóż – cena, są to produkty z wyższej półki cenowej, niemniej jednak szukając idealnego I trwałego rozwiązanie, to faktycznie warto.
Kilka słów podsumowania – patelnia tytanowa opinie konsumentów z 2024
Porównując przedstawione produkty, wraz z informacjami zawartymi w części poradnikowej dość ciężko jest wybrać jedną, idealną patelnię. Tak naprawdę każdy, sugerując się subiektywnymi potrzebami wybierze dla siebie najlepsze rozwiązanie. Niemniej jednak, jeśli nie możemy się zdecydować, dobrze jest zastanowić się nad produktem jakim jest: PATELNIA KAMIENNA 26 cm Tytan BERRETTI. Spotykamy się tutaj z unikalnym połączeniem wszystkich niezbędnych cech, jakie powinna posiadać dobra patelnia. Dzięki temu możemy być pewni, że nie zawiedzie nas w kuchni i ze zawsze przygotujemy wyśmienite potrawy.
Submit your review | |
Patelnia tytanowa jest z pewnością jedną z najlepszych dostępnych na rynku. W sklepach znajdziemy różne jej rodzaje. Ja w styczniu kupiłam patelnię Tefal, marka bardziej znana. Jestem z niej bardzo zadowolona, nie przywiera, łatwa w czyszczeniu. Warto też pamiętać, że patelnia tytanowa szybko oraz równomiernie się rozgrzewa.
Mam swój typ. Wg mnie najbardziej sprawdzone, do dziś działające bez zarzutu są patelnie Hendi. Patelnie super, nic nie przywiera, dobrze się zmywa. Patelnie z powłokami tytanowymi to obecnie chyba najlepszy wybór dla tych, którzy chcą mieć zdrową patelnię do wszystkiego.
Patelnia, to sprzęt, który znajdziemy chyba w każdej kuchni! Patelnia, którą wybrałam to tefal. Nadaje się do smażenia, w tym smażenia bez tłuszczu, duszenia, gotowania, karmelizowania, parowania. Spełnia więc rolę nie tylko patelni, ale też garnka a nawet brytfanny!
Dobre patelnie tytanowe to takie, dzięki którym smażenie odbywa się bez tłuszczu, a potrawy nie przywierają do dna. I tutaj ja bym wybierała tefal albo Hendi. Tej drugiej nie mam , ale siostra ma , ja mam znowu z tefala i jestem bardzo zadowolona.
Teflon jest bardzo łatwy w czyszczeniu, ale nie nadaje się do mycia w zmywarce. Jego główną wadą jest podatność na zarysowania, toteż do mieszania należy używać plastikowych, silikonowych albo drewnianych sztućców, a do mycia - delikatnej gąbki. My mamy patelnię firmy Berretti i jestem bardzo zadowolona.
Powłoka patelni to jedna z najważniejszych cech. Ma być trwała, nie przywierać i być bezpieczna dla zdrowia. Dlatego też zdecydowałam się na patelnię tytanową Tefal. Patelnia nie przywiera i pozwala na beztłuszczowe smażenie, chociaż niektórzy rekomendują chociażby delikatne natłuszczenie powierzchni kilkoma kroplami oleju czy oliwy.