Na rynku mamy ogromny wybór dostępnych rodzajów patelni odpowiadających na specyficzne potrzeby w naszej kuchni. Począwszy od tworzywa z jakiego są wykonane, typu powłoki, a skończywszy na przyrządzaniu konkretnych potraw, oferta patelni może nas przytłoczyć. Większość z nas szuka dla siebie jak najbardziej uniwersalnego naczynia. Jak zatem znaleźć patelnię idealną?

Patelnie z powłoką teflonową – ekonomiczne i wielozadaniowe

Patelnie teflonowe to jeden z bardziej powszechnych typów patelni, które często można nabyć w rozsądnych cenach. Uważa się, że powłoka teflonowa  zapobiega przywieraniu – doskonale nadaje się więc do smażenia placków, naleśników czy pancake’ów. W szybkim czasie usmażymy na niej podstawowe potrawy, takie jak mięso i ryby.

Jeśli potrzebujemy smażyć dania na małej ilości tłuszczu, dobrej jakości patelnia teflonowa będzie rozwiązaniem dla nas. Ten typ naczynia dość łatwo się również czyści. Uważajmy jednak na zadrapania – agresywne zeskrobywanie resztek jedzenia może uszkodzić powłokę.

Patelnie ceramiczne – wytrzymałość na temperaturę

Kolejny uniwersalny typ to patelnia z powłoką ceramiczną. Możemy smażyć na niej podstawowe dania, takie jak mięso lub ryby, nada się również do smażenia placków. To, co cechuje patelnie ceramiczne to duża odporność na wahania temperatur. Rozgrzewanie do wysokiej temperatury i równomierne rozmieszczenie ciepła podczas smażenia są ich głównymi atutami. Przyrządzane na niej dania dłużej utrzymują ciepło.

Powłoka ceramiczna wykonana jest z naturalnych materiałów, najczęściej gliny oraz minerałów – nie musimy się więc martwić o potencjalne toksyczne właściwości podczas ścierania się powierzchni. To zdecydowana przewaga nad patelniami teflonowymi.

Patelnie miedziane i stalowe – niezniszczalne właściwości metalu

Metalowe patelnie doskonale radzą sobie z przewodzeniem i utrzymywaniem ciepła oraz potencjalnym rdzewieniem – jak np. te wykonanie z miedzi, których temperatura wzrasta w krótkim czasie.  Patelnie stalowe są natomiast odporne na wszelkie zarysowania i agresywne czyszczenie. Istnieją również patelnie, które zawierają powłokę wykonaną z tytanu. Taki rodzaj patelni można myć nawet w zmywarce.

Patelnia żeliwna – do zadań specjalnych

Ten rodzaj patelni kojarzył się nam z ekskluzywnymi daniami przyrządzanymi w restauracji. Obecnie coraz więcej gospodarstw domowych decyduje się na porządną, ciężką  patelnię żeliwną. Brak powłoki sprawia, że nie musimy martwić się o zarysowanie jej powierzchni, nie jest także wykonana ze sztucznych tworzyw. To rozwiązanie dobre dla środowiska jak i dla naszego zdrowia.

Patelnie żeliwne przenoszą smak przyrządzanych dań na wyższy poziom. Idealnie sprawdzą się na przygotowywanie w nich potraw jednogarnkowych. Ich wadą jest to, że rozgrzewają się nieco dłużej, niż pozostałe typy patelni.

Model patelni – czy ma znaczenie?

Wysokie patelnie, ze względu na swoją dużą głębokość, sprawdzą się doskonale do dań jednogarnkowych lub płynnych – takich o sporej objętości. Przeciwieństwem są płaskie patelnie, przeznaczone do smażenia naleśników. Ich cienka i spłaszczona powierzchnia bez wyraźnie odcinających się brzegów bardzo szybko się nagrzewa i pozwala na łatwe obrócenie placka na drugą stronę. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą patelni na stronie https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/patelnie-222.html

Jak dbać o patelnie – przybory i czyszczenie

Aby patelnia służyła nam przez długie lata, należy dbać o jej stan. Bez względu na to, czy powłoka patelni określona jest jako nieprzywierającą, podczas smażenia zaleca się używanie drewnianych lub silikonowych łopatek zamiast metalowych sztućców. Nie należy także agresywnie szorować zaschniętych patelni chropowatą stroną gąbek. Większość nie nadaje się do mycia w zmywarkach – przed zakupem patelni upewnij się, czy producent zaleca czyszczenie w taki właśnie sposób.

Zakup odpowiedniej patelni zależy od naszego trybu życia. Jej wybór jest często kwestią indywidualną. To, jak dużo i dla ilu osób gotujemy, ile jesteśmy gotowi zainwestować w profesjonalne przybory kuchenne, czy gotowanie jest naszą pasją, a może cenimy łatwość i szybkość przyrządzania potraw – czynniki te mają decydujące znaczenie.

Dodaj Komentarz
1
2
3
4
5
Dodaj
     
Anuluj

Stwórz Komentarz

Proste smażenie potraw – jaką patelnię wybrać?
Średnia Ocena:  
 0 reviews