Spis Treści
O stosowaniu patelni żeliwnych, które niby jest proste, lecz nastręcza wielu problemów
Wszyscy wiemy, że bardzo dobra patelnia żeliwna to sprzęt wysokiej jakości, który warto mieć w swoim domostwie, jednak mało kto wie jak prawidłowo się z nią obchodzić. Masz jednak szczęście, ponieważ właśnie trafiłeś na artykuł, który rozwiąże Twoje problemy i wyjaśni jak prawidłowo się z nią obchodzić. Znajdziesz również wskazówki jak wybrać odpowiednią patelnię czy garnek żeliwny emaliowany.
W artykule znajdziesz informacje, dzięki którym dowiesz się czegoś więcej nie tylko na temat samych patelni, ale również materiału, z którego są wykonane. Przedstawimy Ci wady i zalety użytkowania patelni żeliwnych oraz jak z nimi postępować. Dowiesz się przede wszystkim, dlaczego tak ważne jest poprawne użytkowanie tego przedmiotu i jakie konsekwencje niesie ze sobą jego brak. Konsekwencje te będą miały wpływ równie na Twoje zdrowie, smak samego jedzenia oraz jakość sprzętu.
Co więcej, napotkasz też na informacje, że pierwsze użycie patelni żeliwnej jest kluczowe i może mieć wpływ na jej późniejsze funkcjonowanie. Zajdziesz kilka cennych wskazówek jak czyścić żeliwną patelnię i jak ją prawidłowo impregnować.
Czego potrzebujesz przed przystąpieniem do działania
Poniżej znajdziesz spis rzeczy, bez których stosowanie patelni żeliwnej nie będzie miało sensu.
Rzecz jasna patelni. Żeliwnych patelni na rynku nie brakuje! Wystarczy rozejrzeć się i poczytać w Internecie oferty sprzedawców. Różnej wielkości, kształtu i o różnym zastosowaniu. Internet jest pełen rankingów, które się najlepiej sprzedają, a które są najprostsze w stosowaniu. Dla wtajemniczenia przedstawimy Ci ranking 5 najlepiej sprzedających się patelni – sprawdź patelnia żeliwna ranking. Jednak decyzja należy do Ciebie.
Na pierwsze miejsce zasłużyła patelnia żeliwna Berghoff Geminis 24 cm, ale zaraz za nią jest jej siostra Berghoff 26 cm. Dalsze miejsca zajmują patelnie: Kitchen Craft Patelnia żeliwna grillowa- kwadratowa, patelnia żeliwna z deską do serwowania- okrągła i patelnia żeliwna z deską do serwowania – okrągła.
Można również zakupić patelnię żeliwną emaliowaną. Na czym to polega? Emalia jest techniką zdobienia elementów metalowych. Najczęściej są to przedmioty złote lub miedziane. Używa się do tego szkliste powłoki, składające się z mieszaniny sproszkowanych minerałów, a także topników z dodatkiem pigmentu.
Kolejna rzecz to kuchenka. Bez różnicy czy gazowa, czy indukcyjna. Doskonale może się też sprawdzić kuchenka turystyczna na dwa palniki. Jednak kuchenka pozbawiona piekarnika przysporzy Ci małych problemów, ponieważ jednym z kroków jej stosowanie jest ogrzanie w nim patelni.
Dostęp do bieżącej wody w celu początkowego opłukania patelni i olej (może być olej roślinny) do nałożenia warstwy ochronnej.
Na późniejszych etapach będzie Ci potrzebna sól. Jednak nie martw się zawczasu. Użyjesz jej dopiero po pewnym czasie użytkowania, gdy zacznie do niej przywierać jedzenie.
Jest jeszcze jeden element, bez którego nie podołasz zadaniu! Uzbrój się w cierpliwość i w dobry humor! Bez tego pierwszego może się nie udać, ponieważ współpraca z patelnią żeliwną wymaga skrupulatności, wiedzy i postępowania krok po kroku. Pamiętaj, żeby do zadania podchodzić z radością! Chyba nie chcesz przelać na swoją patelnię negatywnych emocji. Może się to skończyć katastrofą i odpłaci Ci się tym samym.
Czym właściwie jest żeliwo
Jest stopem żelaza, węgla oraz innych składników, znanym od tysięcy lat. Wszystkie naczynia żeliwne wypalane są w specjalnie przygotowanych formach, w temperaturze od 850 do 1050 stopni Celsjusza. Po procesie wypalenia przychodzi pora na czyszczenie, szlifowanie i sezonowanie. Pokrywa się je również dodatkową emalią – porcelanową lub ceramiczną. Żeliwo ma taką jedną cechę, która zasługuje na uwagę. Wartość żeliwa rośnie w siłę w miarę upływu lat. Co oznacza, że jego wartość rośnie z upływem czasu.
Zalety i wady, jakie niosą ze sobą patelnie żeliwne
Po pierwsze rewelacyjnie przewodzą ciepło, mimo iż rozgrzewają się dosyć długo, to świetnie utrzymują temperaturę. Jest to funkcja bardzo przydatna, gdyż możemy postawić w nich jedzenie na stole, które jeszcze długo będzie utrzymywało temperaturę. Nadają się do duszenia i gotowania wszelkiego rodzaju potraw. Są bardzo trwałe, nie niszczą się, przez co mogą służyć nam na lata. Wystarczy tylko o nie dbać!
Trzeba jednak pamiętać, że jest dosyć wrażliwe na korozję, na wahania i szoki termiczne. Dlatego tak ważne jest ich powolne rozgrzewanie, pozostawianie do samoistnego wystudzenia, ale również wycieranie do sucha. Taka procedura jest istotna, aby przedłużyć życie naszej patelni lub kociołka żeliwnego na ognisko!
Zalety
- długo utrzymują temperaturę
- są bardzo trwałe
Wady
- rozgrzewają się dosyć długo
- są wrażliwe na korozję, wahania temperatury i szoki termiczne
Krok po kroku jak przygotować patelnię żeliwną do użytku i jak o nią dbać
Krok pierwszy – prawidłowe rozpoczęcie współpracy
Podstawą sukcesu jest konserwacją! Umyj swoją patelnię pod gorącą wodą, nasmaruj ją olejem, a następnie wstaw do piekarnika, który nastawisz na 150 stopni Celsjusza (maksymalna temperatura 200 stopni Celsjusza). Pod żadnym pozorem nie stosuj do tego płynu do naczyń. Umieść ją dnem do góry – najlepiej na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Patelnię posmaruj z obu stron, doskonale nadaje się do tego olej jadalny, masło lub margaryna. Następnie wyjmij ją, ostudź i pozbądź się nadmiaru oleju. Zalecany jest tłuszcz, ponieważ pozwala on prawidłowo zakonserwować patelnię i warto powtarzać tą czynność, aby posłużyła nam ona jeszcze przez długie lata.
Krok drugi – traktowanie z należytym szacunkiem
Patelnię żeliwną należy traktować delikatnie, z szacunkiem i unikać drapania oraz stosowania substancji żrących. Nie zalecane jest również mycie jej w zmywarce. Niekorzystnie na funkcjonowanie patelni żeliwnych wpływają nagłe zmiany temperatury. Przed użyciem powoli ją rozgrzej, a potem, przed umyciem poczekaj, aż wystygnie, nie zanurzaj jej od razu w zimnej wodzie. Wszystko musi przebiegać etapami. Stosowanie szorstkich gąbeczek też jest odradzane. Dodatkowo naczyń, które posiadają pokrywkę, nie trzymaj zamkniętych w szafce. Mogą się wówczas pojawić oznaki rdzy.
Krok trzeci – obserwacja zachowania patelni
Niepokojącą oznaką będzie przywieranie do patelni jedzenia, co może mieć oczywiście miejsce po jakimś czasie stosowania. Co należy wówczas zrobić? Nie popadaj w panikę! Na oczyszczoną wcześniej patelnię wysyp najzwyklejszą sól, a następnie podgrzej. Kontroluj co jakiś czas sytuację, żeby nie przywarła ona do dna, wtedy wszystko pójdzie na nic. Po przeprowadzeniu tej operacji ostudź naszą gwiazdę i pozbądź się soli. Wszystko od tej pory zmieni się na lepsze, lecz pamiętaj, żeby czynność tak samo, jak olejowanie, regularnie powtarzać.
Krok trzeci – czerpanie radości i celebrowanie jedzenia
Pamiętaj, że w dbaniu o patelnię żeliwną pośpiech jest odradzany. Co nagle, to po diable. Wszystko wymaga czasu, zatem niech przyrządzanie jedzenia i późniejsza pielęgnacja naszej bohaterki będzie rytuałem, który wejdzie Ci w krew. Gdy posiłek będzie gotowy, poczekaj, żeby patelnia ostygła i delikatnie przetrzyj ją gąbką. Pamiętaj o metodzie z solą, gdy jedzenie zaczyna przywierać. Niech Cię ręka boska chroni przed zastosowaniem drapaka. Gdy nadchodzi czas na wytarcie patelni do czysta, połóż na nią warstwę tłuszczu, a następnie przykryj wnętrze ręcznikiem papierowym i przechowuj w suchym miejscu.
Dlaczego konserwacja jest tak ważna
Ponieważ grozi to utraceniem jej unikalnych właściwości, co jest procesem nieodwracalnym. Raz nieumyślne użycie żeliwa spowoduje, że będzie się ono nadawało tylko do wyrzucenia. W przypadku późniejszego użytkowania patelni, jedzenie z niej pochodzące nie będzie się nadawało do spożycia, nie wspominając o jego walorach smakowych i odżywczych, które zostaną utracone.
Gdy ścianki lub dno naczynia przybiorą szary kolor
Jest to oznaka, że tłuszcz, którego zadaniem była konserwacja naczynia uległ całkowitemu lub częściowemu spłukaniu. Wówczas trzeba wlać olej, żeby sięgał do 2/3 naczynia i gotować go przez około 15-30 minut. Ewentualny nadmiar usunąć suchą szmatką. Proces ten trzeba powtarzać, lecz nie za często. Wszystko zależy od częstości, z jaką używasz patelni.
Cenną informacją jest też co smażyć na patelni żeliwnej i jak
Przede wszystkim są one wielofunkcyjne. Tak więc możemy na nich smażyć, dusić, gotować, ale także zapiekać różnego rodzaju dania w piekarniku. Krążą też pogłoski, że dania smakują lepiej, gdy przyrządzimy je na patelni z żeliwa. Natomiast trzeba uważać przy przygotowywaniu kwaśnych potraw (takich jak pomidory lub dania z nich zrobione) oraz mięs w winie. Nie nadają się one również to przygotowywania omletów lub innych posiłków, które łatwo mogą przywierać, takich jak jajka i filety rybne.
Patelnia żeliwna – jak ją używać. Praktyczne porady
Mamy nadzieję, że ten artykuł trafił do Ciebie i znalazłeś w nim interesujące dla Ciebie rzeczy? Teraz będziesz mógł podzielić się tymi tajnikami z innymi posiadaczami patelni żeliwnej, którzy nie zdają sobie sprawy z wielu rzeczy.
Jeśli jest tak, jak myślimy, to liczymy na Twoją współpracę i że podzielisz się tym artykułem w mediach społecznościowych z innymi odbiorcami. Pozwól, aby inni też zaczerpnęli wiedzy w tematyce użytkowania patelni żeliwnej. Mamy również nadzieję, że opiszesz wszystko, co myślisz na ten temat w komentarzach.
Temat ten wydał nam się ważny, ponieważ wiele osób wydaje masę pieniędzy na drogi sprzęt jak patelnie żeliwne i nie wie jak się z nim obchodzić. Myślą, że wystarczy wydać pieniądze i niczym nie trzeba się martwić. Tak niestety nie jest. Do wszystkiego trzeba podchodzić z głową i wszystko wymaga wyjątkowego traktowania.
Dlatego jest to ważne też dla Ciebie! Wydasz pieniądze raz, a jakością i użytkowaniem będziesz się cieszył przez lata. Twoja najlepsza patelnia będzie w idealnym stanie i jedzenie, które na niej przyrządzisz, będzie się cieszyło lepszą jakością. Istnieje wiele badań tłumaczących, że jedzenie przygotowane na zniszczonej i zdartej patelni jest niezdrowe i rakotwórcze.
Teraz widzisz, że z patelniami żeliwnymi należy obchodzić się w wyjątkowy sposób. Na początku może się to wydawać dość kłopotliwe, lecz gdy wejdzie Ci to w nawyk, będziesz to robił automatycznie. Uwierz nam, że warto! Ty i Twoja patelnia jesteście tego warci, a wszystko to przeniesie się na jakość posiłku. Unikniesz dzięki temu w sposób pośredni chorób nowotworowych.
Submit your review | |