Patelnia jest jednym z najczęściej używanych przedmiotów w kuchni, więc dobrze jest wiedzieć co charakteryzuje dany rodzaj patelni oraz jaka patelnia jest najzdrowsza. Dania przygotowane na patelni nie powinny nam się kojarzyć wyłącznie ze smażeniem na głębokim oleju. W obecnych czasach coraz bardziej popularne stało się smażenie bez użycia tłuszczu, dzięki temu jemy nadal smacznie, ale zdecydowanie zdrowiej. W dużej mierze sukcesem smacznej zdrowej kuchni jest dobranie odpowiedniej patelni do naszych potrzeb, ponieważ w procesie smażenia to rodzaj patelni decyduje tak naprawdę o walorach smakowych potrawy. Dlatego, może warto poświęcić troszkę czasu i zgłębić wiedzę dotyczącą patelni, aby wybrać tą idealną, najzdrowszą patelnię.

Rodzaje patelni ze względu na przeznaczenie

Patelnia wok

Jest to wysoka i wąska patelnia, która pochodzi z Chin i to tam cieszy się największą popularnością ze względu na jej wielofunkcyjność. Pozwala ona na “kilkuwarstwowe smażenie”, ponieważ tłuszcz w tej patelni znajduje się wyłącznie na dnie więc składniki potrawy, które wymagają najmocniejszego smażenia umieszcza się na dnie a te, które wymagają jedynie nadania temperatury układamy wyżej, dzięki temu zyskujemy danie, które zawiera mniej tłuszczu i ograniczamy ilość używanych naczyń do przyrządzenia dania.

Patelnia do smażenia ryb

Najczęściej jest to patelnia w kształcie ryby, ponieważ spora część dań polega na przyrządzaniu w całości mięsa z ryby bez krojenia go na mniejsze części. Dodatkową zaletą tej patelni jest jej dno o lekko falistym podłożu, które pozwala przyrządzać danie bez użycia tłuszczu.

Patelnia do smażenia naleśników

Patelnie cechuje fakt, że jest lekka by można było “podrzucać ją” podczas przekręcania naleśników. Jest ona najczęściej okrągła, płaska i ma płytkie brzegi ułatwiające w razie konieczności przewracanie naleśników za pomocą drewnianej łopatki. Ogranicza ona użycie tłuszczu, ale więcej na ten temat w podziale patelni ze względu na materiał powłoki.

Patelnia do przyrządzania jajek

Ma ona specjalne wyprofilowane zagłębienia, w których mieści się rozbite jajo. W większości przypadków zagłębienia te mają okrągły kształt, ale zdarzają się tez w kształcie serca, gwiazd itp. Do smażenia na niej używa się jedynie małej ilości tłuszczu lub można smażyć kompletnie bez użycia tłuszczu.

Patelnia elektryczna

Jest to patelnia, która potrzebuje dostarczenia jej energii w postaci prądu, aby mogła działać. Jeśli chodzi o jej funkcje nie odbiegają one zbytnio od funkcji zwykłej patelni, ale jest bardzo przydatna w sytuacji, gdy nie mamy dostępu do żadnej kuchenki.

Patelnia grillowa

Jest to patelnia najczęściej uznawana za zdrową patelnię jej dno pokryte jest rowkami, które imitują ruszt grilla. Na patelni grillowej nie używa się tłuszczu albo używa się go w bardzo małej ilości, dzięki czemu potrawy są pozbawione nadmiaru tłuszczu. Soki z potrawy wytapiają się podczas smażenia i zostają magazynowany na dnie między rowkami, dzięki czemu nasza potrawa “nie pływa” podczas smażenia.

Standardowa patelnia

W tym podziale nie mogło zabraknąć tradycyjnej patelni, która mimo tego, że kojarzy się raczej z mało zdrową kuchnią dzięki użytemu do jej wykonania materiałowi powłoki pozwala na przyrządzenie potraw z mniejszym użyciem tłuszczu.

Podział patelni ze względu na materiał użyty do wykonania powłoki

Patelnia miedziana

Dość trudno dostępny typ patelni, gdyż produkowane są one w małych ilościach i w większości używane przez profesjonalistów. Używanie ich jest dość trudne i potrzeba do tego wiedzy i umiejętności, ale za to zyskujemy dania nieodbiegające jakościowo od czołowych restauracji. W krótkim czasie nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury i długo utrzymuje ciepło.

Patelnia aluminiowa

Patelnie te w szybkim tempie się nagrzewają niestety równie szybko tracą temperaturę. Badania mówią, że gdy aluminium nagrzeje się do wysokiej temperatury wydziela szkodliwe substancje, dlatego od kilku lat te patelnie pokrywa się dodatkowo powłoką teflonową, która zapobiega przedostawaniu się substancji do posiłku. Niestety patelnie te bardzo szybko się niszczą i rysują dlatego w ich przypadku trzeba się liczyć z częstym zakupem nowych patelni.

Patelnia ceramiczna

Ceramiczne patelnie przeznaczone są do smażenia ryb oraz warzyw. Smażąc należy używać tłuszczu by potrawy nie przylepiały się do dna patelni, ale dzięki użytemu materiałowi potrawy nabierają złocistego koloru. Jest ona odporna na wysokie temperatury oraz na działanie żrących detergentów. Aby używać jej w odpowiedni sposób wymagane są spore umiejętności a przed wszystkim doświadczenie.

Patelnia teflonowa

Jest to patelnia aluminiowa pokryta warstwa teflonu, smażąc na niej nie potrzeba używać tłuszczów, dzięki czemu przygotowane na niej potrawy są znacznie zdrowsze, Czyszcząc patelnie tego typu należy unikać ostrych przedmiotów, ponieważ bardzo łatwo je zarysować i wtedy smażenie na nich może szkodzić zdrowiu. Nie można również do smażenia używać metalowych przyborów. W większości takim materiałem są właśnie pokryte patelnie do smażenia naleśników, o czym wspominałam wyżej.

Patelnia tytanowa

Patelnie tytanowe bardzo dobrze przewodzą ciepło oraz są odporne na wszelkiego rodzaju zarysowania. Można na nich smażyć bez tłuszczu używając zamiast z niego minimalnej ilości wody a mimo tego zamiennika potrawy zachowują swój smak i aromat.

Patelnia żeliwna

Bardzo dobrze utrzymuje ciepło i posiada walory zdrowotne, ponieważ podczas smażenia na niej wydziela się do potrawy żelazo więc jest ona szczególnie zalecana osobą z chorobami serca lub anemią. Niestety patelnie te są bardzo mało odporne na stłuczenia i silne uderzenia a dodatkowym kłopotem jest trudność ich wyczyszczenia.

Patelnie stalowe

Są bardzo wytrzymałe można do smażenia na nich bez żadnych przeszkód używać metalowych narzędzi, nie psują smaku potrawy. Jedyną ich wadą jest fakt, że do smażenia na nich potrzebujemy tłuszczu oraz bardzo wolno się nagrzewają.

Patelnie szklane

Idealna patelnia dla alergików, ponieważ nie zawiera żadnych dodatków więc nie uczula, smażenie na niej jest łatwiejsze ze względu na jej przeźroczystość. Można ją myć w zmywarce. Jedynym minusem jest jej brak odporności na stłuczenia.

Jaką patelnię wybrać?

Na rynku jest wiele patelni i każda z nich ma nam co innego do zaoferowania. Przy jej wyborze musimy się kierować tym, czego oczekujemy od naszej patelni. Jeśli chodzi o to jaka patelnia najzdrowsza szczególnie polecam patelnię gilową, z powłoką teflonową, żeliwną oraz tytanową. Jednak to my sami najlepiej wiemy, która patelnia się u nas najlepiej sprawdzi.

Dodaj Komentarz
1
2
3
4
5
Dodaj
     
Anuluj

Stwórz Komentarz

Jaka patelnia najzdrowsza
Średnia Ocena:  
 5 reviews
przez robcia on Jaka patelnia najzdrowsza

Ciekawa jestem czy każda kobieta ma aż tyle rodzai patelni w swojej kuchni? Bo ja teraz wiem że to błąd i dlatego też niektóre potrawy mi nie wychodzą.

przez walia on Jaka patelnia najzdrowsza

A wy ilu patelni używacie? Bo ja teraz już wiem, że rodzaj patelni ma znaczenie aby potrawa była smaczna i udana. Czasami warto jest sobie poczytać jakieś dobre porady

przez maryska:] on Jaka patelnia najzdrowsza

Super temat. Do tej pory myślałam, że patelnia to patelnia. A teraz już wiem że są różne jej rodzaje aby dzięki temu poprawić smak potrawy no i jakość jej przygotowania

przez Janeczka14 on Jaka patelnia najzdrowsza

W sumie to zwracam uwagę na to jaką patelnię kupuję, ale aby zwracać uwagę na rodzaj patelni . Bo on decyduje tak naprawdę o walorach smakowych potrawy. Tego to nie wiedziałam

przez Gosia155568 on Jaka patelnia najzdrowsza

Dla mnie patelnia to patelnia i nie zwracam nigdy uwagi na to jaką kupuję. A może to właśnie błąd. Bo warto wiedzieć jaka i do jakiego dania patelnia jest lepsza i zdrowsza