Patelnia grillowa – indukcja, kuchenka gazowa i inne, czyli ranking najlepszych modeli

Patelnia grilowa to bardzo dobry sposób na smażenie smaczne i przede wszystkim zdrowe. Nie tylko zapewnia dobry smak, ale też pozwala na używanie minimalnych ilości tłuszczu. Aby jednak móc owocnie korzystać z patelni grillowej, należy wziąć pod uwagę kilka kwestii dotyczących jej budowy, które ułatwiają codzienne użytkowanie.

Patelnia grillowa – ranking  najlepszych modeli

Wyjątkowy czujnik temperatury

patelnia grillowa opinie

TEFAL EXPERTISE PATELNIA GRILLOWA to uniwersalne naczynie, które bezpieczne można używać na kuchniach elektrycznych, gazowych, ceramicznych i indukcyjnych. Na każdym rodzaju kuchni zachowuje swoje właściwości i działa równie skutecznie. Jej kwadratowy kształt umożliwia bardzo łatwe dopasowanie smażonych produktów do patelni i pełne wykorzystanie dostępnego miejsca. Patelnia ta to także wyjątkowa lekkość i wygoda stosowania, którą docenią wszyscy kucharze.

R

Zalety

• wskaźnik Thermo-Spot, który pokazuje moment, gdy patelnia osiąga idealną temperaturę do smażenia;
• powierzchnia tytanowa Excellence chroni przed przywieraniem wszystkich rodzajów produktów bez konieczności używania tłuszczu,
• kwadratowy kształt ułatwia wylewanie tłuszczu wytopionego z mięsa;
• ergonomiczny i solidny uchwyt to nie tylko wyjątkowy wygląd, ale też wygoda i bezpieczeństwo; uchwyt nie nagrzewa się podczas smażenia, a także wytrzymuje dużą wage przygotowywanych posiłków;
• patelnia ma na tyle odporną powierzchnię, że bezpiecznie można korzystać z metalowych przyborów kuchennych; nie uszkodzą powierzchni ochronnej i nie zarysują patelni. • wskaźnik Thermo-Spot, który pokazuje moment, gdy patelnia osiąga idealną temperaturę do smażenia;
• powierzchnia tytanowa Excellence chroni przed przywieraniem wszystkich rodzajów produktów bez konieczności używania tłuszczu,
• kwadratowy kształt ułatwia wylewanie tłuszczu wytopionego z mięsa;
• ergonomiczny i solidny uchwyt to nie tylko wyjątkowy wygląd, ale też wygoda i bezpieczeństwo; uchwyt nie nagrzewa się podczas smażenia, a także wytrzymuje dużą wage przygotowywanych posiłków;
• patelnia ma na tyle odporną powierzchnię, że bezpiecznie można korzystać z metalowych przyborów kuchennych; nie uszkodzą powierzchni ochronnej i nie zarysują patelni.

Q

Wady

• niewysokie brzegi patelni nie chronią przed rozpryskiwaniem się tłuszczu;
• wysoka cena patelni nie przystaje do jej jakości.

Stylowe i trwałe grillowanie w kuchni

patelnia grillowa jaką polecacie

GERLACH PATELNIA GRILLOWA CERAMICZNA NATUR to dobra patelnia grillowa podobna do swej poprzedniczki kwadratowym kształtem. Różni się nieco większymi rozmiarami, jednak nadal jest to optymalna wielkość do używania klasycznych kuchenek stosowanych w domach. Na szczególną uwagę zasługuje w jej przypadku wyjątkowy desing i stylowa drewniana rączka, która nadaje patelni wyjątkowy wygląd.

R

Zalety

• dwuwarstwowa ceramiczna powłoka zapewnia bardzo szybkie i równomierne nagrzewanie się całej powierzchni patelni, dzięki czemu potrawy smażą się równomiernie;
• ta sama powłoka sprawia, że jedzenie nie przywiera nawet w przypadku smażenia bez tłuszczu;
• podwyższone brzegi zapobiegają rozpryskiwaniu się tłuszczu;
• dzięki zastosowanej powłoce patelnia bardzo łatwo się myje bez konieczności szorowania jej;
• patelnia została wyposażona w dzióbek do wylewania tłuszczu, co znacznie ułatwia utrzymanie porządku i jest bardzo wygodne.

Q

Wady

• z uwagi na zastosowane tworzywa i samą budowę patelni nie można myć jej w zmywarce;
• drewniana rączka wygląda bardzo dobrze, jednak pomimo zastosowanej powłoki ochronnej może się zniszczyć znacznie szybciej niż uchwyty z tworzywa.

Więcej grillowania i więcej wygody

jaką patelnia grillowa wybrać

DUKA PATELNIA GRILLOWA przede wszystkim wyróżnia się większymi wymiarami niż prezentowane wcześniej modele. To bardzo dobra patelnia w sytuacji, gdy planuje się obiad dla zaproszonych gości czy większe ilości grillowanych produktów dla kilkuosobowej rodziny. Można ją stosować w przypadku każdych rodzajów kuchenek – na każdej bowiem zachowuje swoje właściwości i równomiernie się nagrzewa.

R

Zalety

• patelnię można używać również w piekarniku, co odróżnia ją od innych modeli;
• posiada dwa dzióbki do wylewania tłuszczu, co znacznie zwiększa wygodę i zapewnia czystość w kuchni;
• aluminiowa patelnia to bardzo duża wytrzymałość i wiele lat użytkowania;
• z uwagi na swoją wagę oraz rozmiary patelnia została wyposażona w dodatkowy uchwyt do jej przenoszenia, zlokalizowany na przeciwnym brzegu do rączki; zapewnia to bezpieczne i wygodne przenoszenie również w sytuacji, gdy na patelni znajduje się dużo produktów;
• dzięki zastosowaniu aluminium patelnia bardzo szybko się nagrzewa.

Q

Wady

• metalowa rączka zastosowana w patelni może się nagrzewać i utrudniać przenoszenie patelni;
• sama patelnia jest dość masywna, a jej waga mogłaby być mniejsza; ułatwiłoby to korzystanie z niej.

Patelnia grillowa żeliwna, czyli opinie bardzo od siebie różne

najlepsza patelnia grillowa

SKEPPSHULT PATELNIA GRILLOWA ŻELIWNA OKRĄGŁA to przede wszystkim patelnia żeliwna, która wymaga specjalnej pielęgnacji, ale też odwdzięcza się wyjątkowym smakiem przygotowywanych na niej potraw. W połączeniu z drewnianą rączką z orzecha włoskiego sprawia wyjątkowo estetyczne wrażenie, a drewniana rączka dodatkowo chroni przed nagrzewaniem się uchwytu. W przeciwieństwie do pozostałych modeli jest to patelnia okrągła o klasycznych wyglądzie.

R

Zalety

• dodatkowy uchwyt do przenoszenia to bardzo dobre rozwiązanie w przypadku naczynia żeliwnego, które samo w sobie ma dużą wagę, nie wspominając o samych produktach smażonych na patelni;
• można używać ją na wszystkich rodzajach kuchenek; na każdej zachowuje swoje właściwości;
• żeliwo bardzo dobrze rozprowadza ciepło; patelnia nagrzewa się szybko i równomiernie;
• patelnia wykazuje się dużą odpornością na urazy mechanicznego, takie jak stłuczenia czy uderzenia.

Q

Wady

• żeliwnych naczyń nie można pod żadnych pozorem myć w zmywarce, podobnie jak drewnianego uchwytu, który mógłby się uszkodzić;
• wylewanie tłuszczu z tej patelni jest bardzo niewygodne i może doprowadzić do rozlania go;
• bardzo wysoka cena patelni jest wprawdzie naturalna dla naczyń żeliwnych, jednak za tą samą cenę można kupić naczynie o podobnych właściwościach i jakości.

Uzasadniona gwarancja producenta

patelnia grillowa czy warto

WMF PATELNIA GRILLOWA PERMADUR INDUKCJA to patelnia grillowa, która opinie ma bardzo dobre, chociaż nie wszystkim może odpowiadać jej masywny wygląd. Kwadratowy kształt jest charakterystyczny dla wielu patelni grillowych, jednak to głównie wysokie brzegi są doceniane, ponieważ chronią przed rozchlapywaniem tłuszczu. Równie istotny jest fakt, że patelnia ta może być stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym na kuchenkach indukcyjnych.

R

Zalety

• rączka patelni nie nagrzewa się niezależnie od długości smażenia czy temperatury; nie nagrzewa się również pod wpływem gotowania na innych palnikach; nie przejmuje ciepła od innych naczyń;
• producent daje na patelnię aż pięć lat gwarancji, co samo w sobie potwierdza jej wytrzymałość;
• powłoka, jaką pokryta jest patelnia, należy do bardzo odpornych na zarysowania czy inne uszkodzenia; to również powłoka, która równomiernie rozprowadza ciepło i smaży produkty w takim samym tempie pośrodku patelni i na jej brzegach;
• powłoka Non-stick chroni przed przywieraniem i umożliwia smażenie bez tłuszczu.

Q

Wady

• dzięki swoim rozmiarom zajmuje niewiele miejsca przy przechowywaniu;
• brakuje dzióbka do wylewania tłuszczu, przez co sam proces jest niewygodny i może prowadzić do bardzo uciążliwego bałaganu w kuchni.

Najlepsza patelnia grillowa – cechy dobrego naczynia do smażenia

Dobra patelnia grillowa nie zastąpi wprawdzie w pełni grilla na zewnątrz, jednak ma na tyle dużo zalet, że warto rozważyć jej zakup. Nie jest on jednak łatwy, bo docelowo na patelni tej smażenie powinno odbywać się bez tłuszczu, tymczasem jedynie odpowiednie naczynie ochroni przed przywieraniem potraw i dokładnie usmaży wszystkie produkty.

Patelnia grillowa, czyli czy warto “grillować” w domu

Patelnia grillowa wydaje się zbędnym wydatkiem, bardziej fantazją niż realną potrzeb a w kuchni. W końcu sezon grillowy rozpoczyna się na wiosnę i kończy przed nastaniem jesieni, a grillowanie to nie sposób przygotowywania potraw, ale okazja do spędzenia czasu na świeżym powietrzu. Nic bardziej mylnego, ponieważ grillowanie to bardzo zdrowa metoda przygotowywania posiłków i bardzo smaczna. Jest to nadal smażenie, jednak bez wady w postaci spożywania dużej ilości tłuszczu.

Grillowanie na patelni to możliwość przygotowywania lekkich i niskokalorycznych dań, a dzięki prążkowanemu dnu mięso czy ryby nie wchłaniają nadmiaru oleju. Są tym samym soczyste, ale nie tłuste. Sama budowa patelni natomiast umożliwia uzyskanie identycznego smaku i wyglądu jak te potrawy, które przygotowuje się na zewnętrznych grillach. Sama budowa patelni wspiera natomiast oszczędność ponieważ grube dno lepiej kumuluje i zatrzymuje ciepło, a tym samym szybciej smaży nawet mięso.

Patelnie grillowe to także ogromna uniwersalność. Większość z nich można używać na każdym rodzaju kuchenki, a nierzadko również w piekarniku.

Rodzaje patelni grillowych – najlepsze tworzywo

Do jednych z najbardziej rozpowszechnionych tworzyw stosowanych w przypadku patelni grillowych jest aluminium pokryte z zewnątrz powłoką nieprzywierającą. Ich głównymi zaletami są szybkość mycia, lekkość patelni, a także szybkość, z jaką się nagrzewają. Nie każda aluminiowa patelnia może być jednak stosowana na wszystkich rodzajach kuchenek, a aluminium cienkie i zlej jakości może się odkształcać.

Inną kategorią się patelnie żeliwne, o których krążą już legendy. Wielu konsumentów wybiera je ponieważ rzekomo smak potraf przygotowywanych w żeliwnych naczyniach nie może się z niczym równać, jednak sama pielęgnacja żeliwnej powłoki sprawia, że jest to raczej opcja dla pasjonatów gotowania i osób z większa ilością czasu wolnego. Pewnym rozwiązaniem jest patelnia żeliwna pokryta powłoką, jednak powłoka sprawia, że smak potraw się nieco zmienia, a tym samym żeliwo samo w sobie ma mniejsze znaczenie.

Ostatnim typem patelni grillowych jest patelnia ze stali wysokogatunkowej. W tym przypadku najważniejszy jest skład, który zależy od producenta. Materiały te są jednak odporne na korozję, wytrzymałe, a także dobrze znoszą wysoką temperaturę. Obok patelni aluminiowych to jedne z lepszych produktów do smażenia.
Więcej na temat typów tworzywa, ich zalet i wad można przeczytać w artykule pod adresem.

patelnia grillowa ranking

Powłoka ma znaczenie

W przypadku patelni grillowych powłoka, jaką pokryta jest patelnia, ma ogromne znaczenie. Przede wszystkim to od niej zależy czy do patelni nie będzie nic przywierało. Zdecydowanie najlepsza jest powłoka tytanowa. Nie tylko charakteryzuje ją ogromna wytrzymałość, ale też bardzo dobrze przewodzenie ciepła, równomierne nagrzewanie się, odporność na porysowanie, a także fakt, że potrawy do niej nie przywierają.

Na drugim miejscu można umieścić powłokę ceramiczną, która również dobrze się nagrzewa i przewodzi ciepło oraz chroni przed przywieraniem. W jej przypadku jednak należy używać drewnianych lub silikonowych łopatek, aby nie uszkodzić powierzchni. Co więcej, nie można myć jej w zmywarce.

Ostatnim typem jest powłoka teflonowa, która przede wszystkim pozwala na dużą oszczędność, bo jest najtańsza. Chroni przed przywieraniem, a jej powierzchnia jest idealnie gładka, co ułatwia zmywanie. Można jednak zapomnieć o czyszczeniu jej w zmywarce oraz o używaniu w przypadku zarysowania powierzchni – to może być ryzykowne dla zdrowia.

Zadbaliśmy o to, aby każde polecane przez nas urządzenie posiadało najważniejsze cechy charakterystyczne, chociaż w wersji podstawowej. Im wyższej klasy model, tym dane funkcje są bardziej rozwinięte. Natomiast to użytkownik określa na jaki produkt może sobie pozwolić pod względem finansowym, a co za tym idzie, z jakich właściwości będzie mógł korzystać po zakupie. Warto również pamiętać, że niższa cena nie zawsze oznacza gorszy produkt.

Dodatkowe funkcje warte uwagi

Na pytanie “najlepsza patelnia grillowa, czyli jaką polecacie” bardzo często w odpowiedziach pojawiają się dodatkowe funkcje jako argument za danym zakupem. Należy do nich np. odpinana rączka, która ułatwia przechowywanie. Żaroodporny uchwyt umożliwiający używanie patelni w piekarniku. Pojawia się także dzióbek do wylewania tłuszczu oraz wskaźnik temperatury charakterystyczny dla jednego producenta. Wszystkie te cechy z pewnością mogą być przydatne, jednak to tworzywo i powłoka są najważniejszymi cechami dobrej czy też najlepszej patelni grillowej.

Najlepsza patelnia grillowa, czyli odpowiedź na pytanie jaką patelnię grillową wybrać

TEFAL EXPERTISE PATELNIA GRILLOWA zdecydowanie wygrywa ranking na najlepszą patelnię. Zawdzięcza to przede wszystkim wytrzymałej tytanowej powierzchni, dzięki której potrawy nie przywierają do dna, a samo smażenie może odbywać się bez grama tłuszczu. Tytanowa powierzchnia to również możliwość używania wszelkich przyborów kuchennych, w tym i tych metalowych, na które niewiele patelni jest odpornych. Nie bez znaczenia jest także wytrzymała rączka. Dodatkowym plusem jest wskaźnik temperatury, który wskazuje moment, kiedy należy rozpocząć smażenie, by uzyskać jak najlepsze wyniki i jak najlepszy smak. W przypadku TEFAL EXPERTISE PATELNIA GRILLOWA warto wydać więcej, by cieszyć się trwałością i skutecznością, i móc urządzać sobie grilla każdego dnia – niezależnie od pogody czy pory roku.