Kociołkowanie to coraz popularniejsza forma przyrządzania potraw na świeżym powietrzu. Na samym początku gotowanie w kociołku było domeną myśliwych oraz osób, które dużo czasu spędzały wędrując po lasach czy wzgórzach. Jednakże, smak potrawy przygotowanej w kociołku oraz niesamowity sposób przyrządzenia sprawił, że kociołki żeliwne stały się na tyle popularne, że nawet na wypady w bardziej cywilizowane miejsca kucharze zabierają ze sobą kociołki.

W jaki jednak sposób wybrać odpowiedni produkt, żeby cieszyć się trwałością oraz jakością przez długi czas? Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na szereg informacji charakteryzujących dany produkt. Tylko wtedy będziemy wiedzieć czego dokładnie oczekiwać od produktu.

W naszym rankingu przedstawimy wam cztery bardzo dobre kociołki, z których wybraliśmy zwycięzcę, czyli najlepszy kociołek żeliwny. Przeglądając wszelkie oferty skupialiśmy się na takich ważnych elementach jak na przykład pojemność kociołka, jego rozmiary i waga, materiał, z jakiego został wykonany oraz to czy w ofercie znalazło się miejsce na dodatkowe gadżety czy akcesoria. Oczywiście pamiętaliśmy o tym, aby uwzględnić cenę oraz sprawdzić czy gwarancja oferowana jest na długi okres.

Obraz

Nazwa

Ocena 0-10

Cena

Sprawdź Cenę

      
Kociołek Myśliwski Żeliwny emaliowany 8 L KONIG Hoffer

Kociołek RÖSSNER Austria

9.9

Średnia

Allegro Logo
tabela Kociolek zeliwny garnek mysliwski KAWMET 10L

Kociołek Kawmet 10l

9.8

Drogi

Allegro Logo
KOCIOŁEK ŻELIWNY EMALIOWANY GARNEK 8L HOFFSTEIN

Kociołek HOFFSTEIN 8l

9.6

Średnia

Allegro Logo
KOCIOŁEK MYŚLIWSKI ŻELIWNY 11 Lit. RÖSSNER

Kociołek ROSSNER 11l

9.5

Średnia

Allegro Logo
KOCIOŁEK MYŚLIWSKI GARNEK ŻELIWNY 10L MEYERHOFF

Kociołek MEYERHOFF 10l

9.3

Średnia

Allegro Logo

Kociołek Myśliwski Żeliwny 8 L EMALIOWANY GARNEK

ranking fotelików samochodowych 15-36

Jest to kociołek o pojemności 8 litrów z austriackiej firmy RÖSSNER Austria. Oznacza to, że mamy tutaj pewność bardzo wytrzymałego i świetnie wykończonego kociołka. Firma ta charakteryzuje się tym, ze kociołki odlewane są za pomocą metody ciśnieniowej, a co za tym idzie nie wykorzystuje się metody mechanicznego wytłaczania kształtu. Ten sposób wykonania kociołka potwierdza długotrwałą jakość oraz brak wybrzuszeń ani innych wypukłości, które mogłyby pojawić się podczas długoletniego korzystania. Wewnątrz natomiast zastosowano powłokę emaliowaną, która uchronić nas od przywierającego jedzenia. Dodatkowo powłoka jest odporna na ścieranie i jest w stanie wytrzymać wysokie temperatury.
Co ciekawe, producent oferuje tutaj nóżki, które pozwalają na umieszczeniu kociołka zaraz nad ogniskiem. Jeśli jednak preferujemy kociołek zawiesić, istnieje taka możliwość! Same nóżki są odkręcane, tak więc jest to niezwykłe ułatwienie podczas transportu. Wysokość całego zestawu to około 50 centymetrów, gdzie samo naczynie ma wysokość około 23 centymetrów.
Producent oferuje dwuletnią gwarancję oraz niski koszt przesyłki, co z pewnością jest kolejną zaletą. Warto jednak zauważyć, że niektóre osoby narzekają na nieestetyczną emalię, przez co ocena produktu wynosi 9.5/10.

R

Zalety

– Bardzo dobre wykonanie;
– Odkręcane nóżki;
– Niski koszt przesyłki;
– Długa gwarancja.
Q

Wady

– Nieestetyczna powłoka emaliowana.

Powinniśmy też uwzględnić Kociołek stojący Kawmet 10 l w naszych poszukiwaniach

Myśliwski kociołek wykonane z żeliwa od firmy Kawmet to jedna z najciekawszych opcji z kilku powodów. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że to produkt wysokiej klasy nie tylko ze względu na materiał wykorzystany do produkcji. Samo wykończenie jest bardzo starannie wykonane. Ponadto w celu zwiększenia odporności naczynia i przygotowania go do długiego i wymagającego użytkowania, produkt był wypalany w wysokiej temperaturze.

Jeśli chodzi o specyfikację, to mamy tutaj do dyspozycji produkt o nieco większej pojemności niż konkurencja. Wynosi ona 10 litrów. Przekłada się to na większe wymiary, bo wysokość samego kociołka to 49 centymetrów. Wymiary natomiast to 34 x 39,5 x 59 cm. Jego wagę nie można uznać za zaletę – 18 kilogramów to bardzo dużo. Aczkolwiek z uwagi na charakterystykę żeliwa, jest to dosyć akceptowalne.

Producent zaleca dodatkowe przepalenie kociołka po wcześniejszym natłuszczeniu środka olejem. W ten sposób stworzymy dodatkową warstwę ochronną gwarantującą właściwości antykorozyjne. Pomimo tego i tak zalecane jest obłożenie wnętrza garnka aluminiową folią spożywczą w celu ochrony naczynia.

R

Zalety

• Duża pojemność;
• Bardzo dobre wykonanie;
• Wysoka stabilność;
• Dodatkowo wypalany w celu podniesienia odporności na czynniki zewnętrzne.
Q

Wady

• Bardzo duża waga;
• Zajmuje sporo miejsca.

KOCIOŁEK ŻELIWNY EMALIOWANY GARNEK 8L GRATIS OC6

ranking fotelików samochodowych 15-36 testy

Kociołek ten przygotowany został przez firmę HOFFSTEIN. Jest to niemiecki producent, który od lat specjalizuje się w produkcji kociołków żeliwnych. Opisywany model, podobnie jak zwycięzca rankingu, oferuje nam pojemność 8 litrów. Ponadto warto zauważyć, że kociołek waży 15 kilogramów, a więc tyle samo co poprzednio opisany produkt.
15 kilogramów wagi może wydawać się dużo. Jednakże, jest to oczywiście spowodowane samym materiałem, z jakiego kociołek został wykonany. Żeliwo jest bardzo ciężkie, lecz dzięki temu mamy pewność otrzymania produktu, który bardzo długo utrzymuje temperaturę oraz nie ulegnie zniszczeniu przez długi czas.
Dodatkowo należy pamiętać, że zastosowano tutaj wyżej opisaną metodę ciśnieniowego odlewu płynnego żeliwa. Oznacza to, że tak samo jak w wyżej opisanych produktach, mamy do czynienia z bardzo trwałym, nieodkształcającym się kociołkiem.
Kolejną funkcją wartą wspomnienia są odkręcane nóżki. Pozwoli nam to umieścić kociołek w piecu czy palniku lub zawiesić nad ogniskiem, jeżeli będziemy dysponować odpowiednim sprzętem. To, co jednak wyróżnia tę ofertę od poprzedniej, to wiatraczek elektryczny na USB. Jednakże, ocena garna wynosi „tylko” 8/10, gdyż kilku klientów zauważyło problem z odchodzącą emalią na brzegu kociołka. Podlega to co prawda gwarancji, jednak dodatkowy czas wymiany kociołka może zniechęcić.

R

Zalety

– Bardzo dobre wykonanie;
– Odkręcane nóżki;
– Wiatraczek elektryczny w zestawie.
Q

Wady

– Odchodząca emalia na brzegu.

Kociołek Myśliwski 11 L Żeliwny GARNEK Pieczonek

ranking fotelików samochodowych 15-36 kg

W przeciwieństwie do poprzednio opisanych kociołków, mamy tutaj do czynienia z większym, bo 11 litrowym kociołkiem. Dzięki temu istnieje możliwość przyrządzenia jednorazowo większej porcji. Co ciekawe rozmiarowo nie odchodzi tak bardzo kociołek od konkurencji – całkowita wysokość jest podobna, natomiast jedynie średnica jest większa.
Jednakże, kwestią, która z pewnością wpłynie negatywnie na odbiór garnuszka to jego waga. Niecałe 20 kilogramów, czyli aż 5 kg więcej za 3 litry większej pojemności może wydawać się bardzo dużą różnicą, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że wykorzystano tę samą metodę odlewu płynnego żeliwa.
Jeżeli chodzi o producenta, jest to ta sama firma, która zaoferowała nam zwycięzcę rankingu. Dodatkowo warto zauważyć, że pomimo większej pojemności, cena nie różni się diametralnie. Oznacza to, że kociołek ten może pochwalić się lepszym stosunkiem ceny do pojemności, niż poprzednie produkty.
Gwarancja, podobnie jak w przypadku poprzednich garnków, wynosi 24 miesiące, co z pewnością spodoba się niejednemu klientowi. Brakuje tutaj jednak wyposażenia dodatkowego bądź akcesoriów, o czym warto wspomnieć.

R

Zalety

– Duża pojemność;
– Dobry stosunek ceny do pojemności;
– Trwałe wykonanie.
Q

Wady

– Ciężki;
– Brak emalii.

KOCIOŁEK MYŚLIWSKI GARNEK ŻELIWNY 10L

ranking fotelików samochodowych 15-36 kilogramów

KOCIOŁEK MYŚLIWSKI GARNEK ŻELIWNY 10L MEYERHOFF to produkt, który może pochwalić się czymś, czego żadna inna oferta nie oferuje, to jest akcesoria dodatkowe! Znajdziemy tutaj rękawicę kuchenną gratis, instrukcję użytkowania, a nawet przepis na domowe prażone pożywienie.
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na pojemność – wynosi ona 10 litrów, a więc jest to większa niż standardowa ilość. Wiąże się z tym oczywiście większa waga. Nie jest ona jednak tak widoczna jak w przypadku poprzedniego kociołka.
Ponadto w opisywanym kociołku znajdziemy szereg udogodnień, jak na przykład specjalny otwór wentylacyjny regulujący ciśnienie. Oznacza to, że w bezpieczny sposób możemy korzystać z kociołka i nie martwić się o nic.
Produkt ten pochodzi od sprawdzonego producenta, jakim jest Meyerhoff. Pokrywa kociołka została odpowiednio oznaczona. Jeżeli mowa o rozmiarze, to podobnie jak wymiary poprzednich kociołków, ten od Meyerhoffa ma około 25 centymetrów wysokości. Jednakże, opisywany produkt jest szerszy i szerokość całkowita to 35 centymetrów.
Nóżki również znajdują się w zestawie i jak w poprzednich produktach, są one odkręcane. Ich wysokość wynosi 13,5 centymetra, co w połączeniu z wysokością samego kociołka daje nam niespełna 40 cm. Redakcja ocenia ten kociołek na aż 9/10, a obniżona jest przez brak zastosowanej emalii.

R

Zalety

– Otwór wentylacyjny;
– Duża pojemność;
– Wytrzymały;
– Łyżka drewniana w zestawie;
– Rękawica kuchenna z przepisem gratis.
Q

Wady

– Brak emalii wewnątrz kociołka.

Kociołek żeliwny jaki wybrać w 2022 roku? Sprawdź w jaki sposób odnaleźć właściwy produkt!

Znalezienie kociołka, który spełni wszystkie nasze oczekiwania, nie jest prostym zadaniem. Spowodowane jest to oczywiście różną charakterystyką oraz innymi cechami głównymi. Jednakże, istnieje szereg elementów oraz funkcji, które w przypadku każdego kociołka muszą się zgadzać, jeżeli pragniemy zakupić najwyższej jakości produkt w danym przedziale cenowym.

Dobry kociołek żeliwny powinien przede wszystkim być wykonane z odpowiedniego materiału i w odpowiedniej technice. Oprócz tego, warto zwrócić także uwagę na powłokę chroniącą wnętrze – czy jest emalia czy w przypadku droższych urządzeń powłoka z teflonem.

Oprócz tego, warto pamiętać o wadze kociołka (żeliwo jest bardzo ciężkie) oraz o dodatkowych funkcjach, jak na przykład odkręcane nóżki. Nie zapomnijmy też o wymiarach (co jest ważne w przypadku transportu) oraz o tym co inni sądzą o naszym wyborze. Opinie o kociołku żeliwnym emaliowanym mogą się różnić w przypadku każdego modelu.

Materiał oraz technika wykonania

Żeliwo to jedyny właściwy wybór, jeśli chodzi o materiał, z jakiego wykonany jest garnuszek. To niezwykle solidny i wytrzymały stop żelaza, który jest odporny na korozję. Oprócz tego, żeliwo dzięki swoim właściwościom formowania jest bardzo często wykorzystywany do produkcji tego typu urządzeń.
Oczywiście ważna jest metoda wyrobu garnka. Szukajmy tylko i wyłącznie garnuszków, które wykonywane były przy pomocy metody ciśnieniowego odlewu płynnego żeliwa. W porównaniu do mechanicznego wytłaczania kształtu, powyższa metoda gwarantuje to, że forma nie będzie się odkształcać, a na dnie nie pojawią się wybrzuszenia.

Powłoka we wnętrzu kociołka

Tutaj mamy do wyboru dwie powłoki. W tańszych, budżetowych kociołkach bardzo często znajdziemy emalię. Jest to dosyć dobre zabezpieczenie. Jeśli będziemy o kociołek dbać, to wytrzyma nam długie lata. Istnieją jednak sytuacje, a ludzie to potwierdzają, gdzie emalie siłą rzeczy schodzą z kociołka. Pamiętajmy jednak, aby istniało jakiekolwiek zabezpieczenie, gdyż jest to podstawa jeśli chodzi o odpowiednie przyrządzanie posiłków.

Rozmiary i waga

Nie znajdziemy porządnie wykonanego kociołka z żeliwa, który będzie leciutki. Warto jednak sprawdzić czy nasz wybór waży 12 kilogramów, 15 kilogramów, czy nawet 20. Im większy, tym oczywiście jest cięższy. Należy się jednak zastanowić czy warto kupować dwudziestokilogramowy produkt oferujący jedynie litr więcej.

Funkcje dodatkowe

Z funkcji dodatkowych należy przede wszystkim wymienić możliwość odkręcenia nóżek. Opcja ta pomoże nam w umieszczeniu kociołka bezpośrednio w piecu. Dodatkowo po odkręceniu nóżek będziemy mogli zawiesić kociołek nad ogniskiem.
Kolejną funkcją wpływającą na komfort korzystania oraz na bezpieczeństwo są specjalny otwory. Te otwory odpowiadają za regulację ciśnienia. Dzięki temu nie ryzykujemy podczas przyrządzania potrawy.

Czy kociołek żeliwny trzeba wypalać?

Wykonanie kocioła z żeliwa ma wiele zalet, ale wiąże się z tym też i parę kwestii problematycznych. Przykładem jest odpowiednie mycie i konserwacja, czy samo wypalanie. To proces, który ma za zadanie zabezpieczyć kociołek przed rdzewieniem i żeliwne kociołki jak najbardziej powinny być wypalane. Aby to zrobić, należy przede wszystkim dokładnie umyć kociołek.

Nie stosujemy jednak żadnych detergentów – najlepiej żeliwne kociołki myje się samą wodą. Następnie wykorzystujemy jeden z dostępnych olejów czy też inny tłuszcz w celu nasmarowania kociołka. Po odczekaniu 30-50 minut, wycieramy nadmiar i przygotowujemy palenisko. Kociołek rozgrzewamy nad żarem paleniska i zbieramy ręcznikiem papierowym nadmiar oleju.

Czy emaliowany kociołek trzeba wypalać?

Kociołki żeliwne wypalamy w celu zabezpieczenia ich przed rdzą i upewnienia się, że potrawy będą odpowiednio smakować. Jednakże, emaliowane kociołki są emaliowane nie bez powodu. Jest to zabezpieczenie antykorozyjne, przez co nie ma potrzeby wypalania tego typu kociołków.

Oczywiście nie zmienia to faktu, że o emaliowany kociołek także trzeba dbać i odpowiednio go konserwować. Z uwagi na to, że emalia jest pewnego rodzaju szklistą powłoką, to właściwe mycie czy pozbycie się kamienia będzie bardzo ważne. Czyszczenie powinno odbywać się przy takiej samej temperaturze wody – bez gwałtownej zmiany temperatury. Co ciekawe, do mycia kociołków pokrytych powłoką emaliowaną możemy wykorzystać niemal wszystkie środki do zmywania. Nierzadko zdarza się, że użytkownicy stosują obierki z ziemniaków i gotują na małym ogniu wypełniony po brzegi wodą taki “bulion”.

Co można zrobić z kociołka żeliwnego?

Bardzo często kociołki żeliwne wykorzystuje się do przygotowania dań, które z założenia są pewnym miszmaszem. Mianowicie mowa tutaj o potrawach z kurczaka, najróżniejszych sosach czy po prostu zupach. Aczkolwiek istnieje pewna grupa ulubionych dań, które zdecydowanie lepiej smakować będą z kociołka żeliwnego, aniżeli ze zwykłego garnka. Mowa tutaj o, na przykład, grochówce, kapuśniaku, ale też i gulaszu.

Bardzo często przygotowuje się też pieczonki. To danie popularne na Śląsku, ale nie tylko. Jest to danie, które w głównej mierze składa się z ziemniaków, kiełbasy i boczku. Aczkolwiek w celu dodania smaku bardzo często pojawia się też cebula, papryka lub inne dodatki tego typu. Warto zauważyć, że bardzo często podczas przygotowywania posiłków w kociołku stosuje się liście kapusty.

Jak piec w kociołku żeliwnym?

Przygotowując gulasz bądź też inne danie wymagające sporej ilości fluidów wystarczy po prostu rozpalić ognisko, którego płomienie nie będą zbyt wysokie, dodać wszystkie składniki do wnętrza kociołka, a następnie mieszać i czekać, aż całość będzie gotowa. Aczkolwiek warto pamiętać, że w przypadku wielu innych dań istotne jest układanie warstw lub, po prostu, uwzględnienie wskazówek podawanych przez użytkowników odpowiedzialnych za przygotowanie danego przepisu.

Czas przygotowania posiłków może znacznie się różnić z uwagi na wielkość kociołka, wielkość ogniska, a także rodzaju posiłku, jaki przygotowujemy. Zazwyczaj pieczenie w kociołku żeliwnym trwa od 30-40 do nawet i 90-100 minut. Miejmy natomiast na uwadze, że wszystko to zależy od danego jedzenia, jakie pragniemy urządzić.

Jak układać warstwy w kociołku?

Najczęściej na dnie lądują ziemniaki, boczek czy też plastry słoniny lub innego elementy, które wymagają dłuższego pieczenia czy wyższej temperatury. Warstwy wyższe to cebula, marchewka. Co ciekawe, przygotowując danie warstwowe, należy przyprawiać każdą warstwę.

Rzeczą oczywistą jest, że niektóre dania będą wymagały zewnętrznych liści kapusty jako pierwsza warstwa. To pewnego rodzaju zabezpieczenie, które pozwala nam utrzymać jedzenie z dala od ścianek garnka, a więc nie ryzykujemy przywierania pożywienia do kociołka.

Co zrobić żeby garnek żeliwny nie rdzewiał?

Najłatwiejszym sposobem na utrzymanie rdzy z dala od naszego kociołka jest przede wszystkim odpowiednie zabezpieczenie naczynia. A to oznacza, że zaraz po jego zakupie powinniśmy zająć się konserwacją. To natomiast nic innego jak wypalenie kociołka, czyli zabezpieczenie go przed rdzą za pomocą oleju roślinnego czy też innego smaru spożywczego.

Jeśli jednak nasz garnek żeliwny pokryty jest rdzą, istnieje sposób na skuteczne pozbycie się jej. Aby to zrobić, należy wyposażyć się w ocet biały, które mieszamy z wodą w proporcji jeden do jednego. Zardzewiały fragmenty muszą być zamoczone przez cały czas, mianowicie 8 godzin. Po tym myjemy garnek delikatnym detergentem za pomocą szorstkiej gąbki. Po pozbyciu się rdzy, musimy zabezpieczyć naczynie za pomocą warstwy ochronnej. Tę natomiast uzyskamy poprzez proces wypalania.

Czy żeliwo jest szkodliwe?

Z uwagi na brak substancji, które mogłyby być szkodliwe, żeliwo jest kompletnie bezpieczne jako naczynie do przygotowywania posiłków. Materiał ten odporny jest na wysokie temperatury, nie będzie się odkształcać czy wybrzuszać. Pamiętajmy jednak, że prawidłowe użytkowanie naczyń wykonanych z żeliwa jest kluczowe, aby nie doprowadzić do przedwczesnego uszkodzenia garnka.

Inną rzeczą jest też niewłaściwe przygotowanie naczynia z żeliwa do pracy. Jeśli nieodpowiednio umyjemy dany kociołek czy też inne naczynie, to możemy bardzo prosto doprowadzić do zniszczenia sprzętu. Z tego powodu należy pamiętać, aby stosować się do zaleceń producenta i pamiętać o właściwościach żeliwa.

Jak dbać o kociołek żeliwny?

Przede wszystkim pamiętajmy, że pomimo odporności na wysoką temperaturę kociołek żeliwny nie może być narażony na nagłe zmiany temperatury. A to oznacza, że mycie najpierw w ciepłej wodzie, a potem w zimnej czy też na odwrót może znacznie osłabić powłokę czy doprowadzić do uszkodzenia kociołka.

Pamiętajmy też, że żeliwo, pomimo swoich wyśmienitych właściwości i zalet, łatwo uszkodzimy korzystając z detergentów – szczególnie tych silnych. Dlatego jeśli nie ma takiej potrzeby, to nie stosujemy żadnych płynów do mycia i sam kociołek myjemy za pomocą wody. Najlepszym sposobem na zadbanie o kociołek żeliwny to jego wypalenie, czyli przygotowanie powłoki ochronnej.

Powłoka ochronna, którą w ten sposób stworzymy, znacznie ułatwi czyszczenie kociołków i zadba o to, aby dania przygotowane w ten sposób smakowały tak, jak byśmy sobie tego życzyli. Wypalanie to nic innego jak aplikacja cienkiej warstwy oleju jadalnego, a następnie rozpalenie ogniska i pozwolenie, aby przez 30 minut kociołek stał na ogniu.

Kociołek żeliwny emaliowany opinie

Komentarze innych osób mogą okazać się bardzo pomocne przy wyborze najlepszego kociołka żeliwnego z emalią. Jest to oczywiście związane z tym, ze im więcej osób dany produkt przetestowało, tym więcej dowiemy się informacji dotyczących codziennego użytkowania. Pamiętajmy jednak, że każda ocena jest subiektywna i nie możemy bazować całej naszej wiedzy na czyimś zdaniu.
Dodatkowo upewnijmy się, że komentarze, które służą nam do poznania innej opinii, nie są sponsorowane. Aby tego uniknąć, patrzymy tylko i wyłącznie na użytkowników, którzy potwierdzili zakup kociołka zdjęciem bądź otrzymali status zweryfikowanego kupca.

Jaki kociołek żeliwny wybrać w 2022

Teraz już wiesz jaki kociołek żeliwny wybrać. Poradnik ten z pewnością przysłuży Ci się i w spokojny, przemyślany sposób zakupisz swój własny kociołek. Pamiętaj o wszystkich elementach, o których wspomniano powyżej.

Jeśli oczywiście nie wiemy jaki kociołek żeliwny kupić, a nie chcemy na własną rękę szukać produktu, to zachęcamy do skorzystania z rankingu! Znajdziecie tam rzetelnie przeprowadzoną recenzję czterech dobrych kociołków. Zwycięzcą został Kociołek Myśliwski Żeliwny 8 L EMALIOWANY GARNEK od firmy RÖSSNER Austria, gdyż oferuje wszystko to, co podstawowy kociołek powinien oferować.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Jaki kociołek żeliwny wybrać
Average rating:  
 7 reviews
 by Rafał

Zakupiłem kociołek emaliowany RÖSSNER niestety powiem wprost wykonanie dobre. Mankament, że po drugim razie zaczęła mi odchodzić emalia i robi się pajęczynka reklamacja w trakcie rozpatrywania. Żarcie super ale nie polecam emaliowanych chyba, że ktoś lubi troszkę farby spróbować. Jak reklamację mi uwzględnią kupuję sam żeliwny.

 by fajna20

Bardzo mi pomoże porównanie takich kociołków, bo właśnie jest mi taki potrzebny na stancję. Nie myślałam, że ktoś w ogóle zabiera się za takie poradniki. Dla mnie fajna sprawa dziękuję wam bardzo za waszą pracę. Lider wygląda naprawdę w porządku.

 by KOTKOWA

No fakt, takie kociołki żeliwne to nadawały się kiedyś do duszenia potraw i też długo trzymały ciepło, ale nie wydaje mi się, żeby ktoś to dzisiaj kupował, no chyba, że są osoby, które lubią gotować i kombinować, jak mój wujek, kucharz-amator 😉 .

 by jagódka

Ten żeliwny garnek pieczonek wygląda naprawdę w porządku, mimo że nie ma emalii. Dla mnie to nie jest najważniejsza sprawa, dlatego jestem skora go wybrać, jeśli mówicie, że po prostu jest dobrą opcją. Wydaje mi się, że będzie idealny dla mnie.

 by szamola

Ten pierwszy kociołek mi się podoba, ale dziwię się, że tak słabe wykonanie ma zewnątrz. Nie jestem pewna, czy będę w stanie go kupić, czy się na pewno sprawdzi. Wydaje mi się, że warto jest dołożyć na coś lepszego, w tej cenie na pewno znajdę coś odpowiedniego.

 by lobbek

I pomyśleć, że ja nigdy nie wiedziałem, że to takie dobre urządzenie. Moje babcie w czymś podobnym gotowały i też jeden znany kucharz wraca do takich rozwiązań. Ciekawy jestem, czy moja narzeczona byłaby zadowolona z takiego podarku. Muszę o tym pomyśleć, dobrze to wygląda.

 by fabrykantka

No ten myśliwski całkiem dobrze wygląda i jest tani, ale nie wiem, może warto dołożyć na coś lepszego. Zobaczymy. Poradzę się jeszcze mamy, specjalistki od gotowania i coś tam na pewno razem wybierzemy. Wasz poradnik jest naprawdę w porządku.