Najlepsze gofrownice – ranking

Dzieci lubią gofry. Mam wrażenie, że z wzajemnością. Gdy robię je dla dzieci wychodzą zawsze… gdy chcę sama po cichu zjeść w tajemnicy, no cóż… Pyszne chrupiące ciasto, bita śmietana, owoce, polewa, może jeszcze jakaś posypka? Zrób je na śniadanie dla potomstwa, będziesz ulubionym rodzicem! Gwarantuje!
To jakie gofry wyjdą zależy nie tylko od Ciebie, od tego co potrafisz wyczarować w kuchni, również od tego jaki sprzęt posiadasz. Sprzęt – mam na myśli, gofrownicę. Mam nadzieję, że nasz ranking i porady dotyczące tego małego sprzętu AGD, pomoże w wyborze.

Gofrownica – plusy i minusy posiadania

Jeśli chodzi o gofrownice i jej posiadanie to są chyba same plusy… Zaczynając od tego, że śniadania będą pyszne, słodkie, kruche, z owocami, z bitą śmietaną czy z czymkolwiek sobie wymyślimy, kończąc na tym, że dzięki temu dzień będzie zdecydowanie lepszy. Gofry można przygotowywać również na słono, jak kto lubi. A jedynym minusem będą wyłącznie dodatkowe kilogramy, które możemy nabyć jeśli codziennie będziemy się delektować takimi śniadaniami. I wyższy rachunek za prąd, tak, to też.

Gofrownice – ranking

Dobry zakup za rozsądną cenę – Gofrownica DEZAL 301.4

gofrownica ranking

Gofrownica marki Dezal, to urządzenie posiadające dużą moc, przez co gofry będą przygotowane lepiej i szybciej. Przygotowanie jej samej do pracy (proces nagrzewania) również jest szybsze. Posiada płytki, które wykonane są z aluminium i dodatkowo pokryte są nieprzywierającą powłoką. Obudowa wykonana jest ze stali nierdzewnej dzięki czemu łatwiej się ją czyści, gwarantuje ona też dużą wytrzymałość, niestety bardzo szybko się nagrzewa dlatego trzeba bardzo uważać. Dzięki utrzymywaniu przez urządzenie stałej temperatury gofry zawsze wyjdą idealnie wypieczone.

R

Zalety

• utrzymuje stałą temperaturę wypiekania,
• duża moc,
• płytki wykonane z aluminium z nieprzywierającą powłoka,
• elegancki wygląd.

Q

Wady

• nie posiada lampki kontrolnej informującej o nagrzaniu,
• dość duża waga (co jest istotne w przypadku korzystania przez kobiety),
• mocne nagrzewanie się obudowy.

Gofrownica DEZAL 301.4 – opinie

Klienci zgodnie uważają, że jest to dobry zakup, w dobrej cenie. Bardzo chwalą sobie szybkość nagrzewania się urządzenia i wypiekania gofrów, a także wielkość płytek (dzięki czemu gofry wychodzą duże). Niestety, wśród minusów można zauważyć, jak wyżej wspominaliśmy, brak lampki kontrolnej informującej o nagrzaniu się urządzenia.

Gofrownica MPM MGO-13 – plusy i minusy posiadania jej w domu

najlepsza gofrownica ranking

W tej gofrownicy możemy przygotować dwa gofry jednocześnie, w kształcie prostokątów. Posiada teflonową powłokę na płytkach, która zapobiega przyklejaniu się ciasta oraz termostat do kontrolowania temperatury urządzenia i wypiekania gofrów. Jest wyposażona również w lampkę informującą o nagrzaniu oraz lampkę, która informuje o podłączeniu urządzenia do prądu.

R

Zalety

• estetyczny wygląd i łatwa w użytkowaniu,
• termostat i regulacja mocy,
• lampka informująca o podłączeniu gofrownicy do prądu,
• duża moc,
• szybkie nagrzewanie się i wypiekanie gofrów.

Q

Wady

• zbyt krótki kabel zasilający,
• nie ma możliwości wyjęcia foremek do czyszczenia.

Gofrownica MPM – opinie wśród klientów

Ci, którzy nabyli to urządzenie i posiadają je w swoim domu cenią sobie szybkość nagrzewania się urządzenia i bardzo sprawne, dobre i równomierne wypiekanie gofrów. Niestety producent nie zadbał o to by kabel zasilający był odpowiednio długi (co wielu osobom sprawia trudność w postaci potrzeby używania dodatkowo przedłużacza) oraz o możliwość wyjęcia foremek do mycia, pozostaje przecierać płytki mokrą ścierką.

Serduszkowy zawrót głowy czyli Tefal WM310D11

gofrownica opinie

To jedna z tych gofrownic, z której gofry wyjdą inne niż klasyczne. Wyjdą w kształcie serc. Można w niej jednocześnie wypiec dwa gofry, posiada dwie płyty grzewcze. Dzięki nieprzywierającej powłoce gofry wyjdą z niej idealne, a czyszczenie wydaje się być również sporo prostsze. Przechowywać można ją w pionie, co w przypadku mniejszych kuchni sprawdzi się idealnie. Klienci zaznaczają, że pomimo wielu plusów jakie posiada, minusem jest fakt, że istnieje ryzyko przypalenia gofrów, na różnych poziomach pieczenia a także że gofry mogą wyjść płaskie, zamiast puszystych. Niemniej jednak, zgodnie uważają, że to dobra gofrownica, która pomaga w stworzeniu czegoś wyjątkowo ładnego i smacznego na śniadanie.

R

Zalety

• kształt gofrów,
• łatwość czyszczenia,
• szybkość nagrzewania,
• możliwość przechowywania w pionie.

Q

Wady

• możliwość przypalenia gofrów,
• brak puszystości w gofrach,
• mocno się nagrzewa.

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Gofrownica polskiej marki Eldom – WA1S

jaką gofrownica wybrać

Jedna z tańszych propozycji w naszym rankingu, o mocy 1000W. Wykonana jest ze stali nierdzewnej, posiada możliwość przygotowania dwóch gofrów jednocześnie, które bardzo dobrze i ładnie opieka z dwóch stron. Wyposażona została w pięciostopniową regulację temperatury. Moc sprawia, że gofry przygotowywane są szybko i sprawnie. A utrzymanie czystości będzie łatwiejsze dzięki powłoce, która nie pozwoli na przywieranie ciasta do płytek. Producent w informacjach podawanych na stronie https://www.eldom.eu/produkt/gofrownica-wa1s-goffer-eldom podaje że powłoka, która odpowiedzialna jest za nieprzywieranie gofrów, to powłoka antyadhezyjną.

Klienci zaznaczają, że w wielu przypadkach zatrzask, który zamyka gofrownicę podczas pieczenia gofrów, jest źle zrobiony, co powoduje, że gofrownica sama się otwiera.

R

Zalety

• wykonana ze stali nierdzewnej,
• pięciostopniowa regulacja temperatury,
• wysoka moc,
• nieprzywierająca powłoka,
• cena.

Q

Wady

• mocno nagrzewająca się obudowa,
• kiepski zatrzask do zamykania gofrownicy,
• polska marka – polski serwis.

Serca marki Ravanson GR-7010

gofrownica plusy i minusy

Urządzenie całkiem dobrej jakości biorąc pod uwagę cenę, która nie jest wysoka. To gofrownica o mocy 1200W, z pięciostopniową regulacją temperatury wypiekania gofrów (posiada suwak, dzięki któremu ustawiamy temperaturę). Płytki, tak jak w przypadku poprzednich propozycji, wykonane są z nieprzywierającej powłoki. Gofry wypiekane będą w kształcie serc. Można upiec jednego dużego gofra składającego się z pięciu serc lub pięć mniejszych gofrów w kształcie serca. Wybór należy do posiadacza lub jego dzieci. Sam model cieszy się dużą popularnością wśród klientów.

R

Zalety

• antypoślizgowe nóżki,
• duża moc 1200W,
• pięciostopniowa regulacja temperatury z suwakiem, którego przesuwanie to umożliwia,
• nieprzywierająca powłoka,
• bardzo niska cena.

Q

Wady

  • nierównomierne opiekanie gofrów.

Jaką gofrownicę wybrać, czym się kierować?

MOC

To właśnie moc urządzenia decyduje o tym jak dobre gofry wyjdą. Jeśli chcesz by gofry wyszły idealne, jak spod ręki masterchefa, musisz mieć idealny sprzęt. Sprzęt, który ma moc około 1000W. Wówczas będą najlepsze efekty pieczenia. Na rynku możemy spotkać nawet takie o mocy 300W, ale warto rozejrzeć się za tymi bardziej profesjonalnymi pod tym kątem by było łatwiej i przyjemniej przygotowywać przekąski. Ważna jest również możliwość regulacji temperatury. Daje to możliwość kontrolowania tego jak mocno przyrumienione będą gofry. Gofrownice o niskiej mocy najczęściej takiej funkcji nie posiadają.

PŁYTKI i ich kształt

Dlaczego chcemy zwrócić uwagę na płytki? A ponieważ, powinny być wykonane z materiału, do którego ciasto nie będzie przywierało, to bardzo ważne by gofry po upieczeniu wyszły z gofrownicy w jednym kawałku. Na rynku możemy spotkać takie, które są z płytkami żeliwnymi, teflonowymi czy ceramicznymi. Spoglądając na wybory klientów, najbardziej popularne są modele teflonowe, jednak są one mało odporne na zarysowania.

Z kolei płytki ceramiczne nie są tak łatwe w czyszczeniu jak teflon. A żeliwne nagrzewają się bardzo szybko, ale trzeba je wpierw posmarować tłuszczem by ciasto nie przywierało. Wybór gofrownicy pod tym kątem, pod kątem płytek, wcale nie jest taki prosty. Warto też zwrócić uwagę na kształt płytek. Są gofrownice, w których możemy przygotować klasyczne gofry (w kształcie prostokąta) czy mniej klasyczne takie jak kwadraty, serca, kwiaty, itd.

jaka gofrownica

OBUDOWA = bezpieczeństwo

W związku z tym, że urządzenie podczas pracy osiąga bardzo dużą temperaturę, jego obudowa powinna być bezpieczna, by nie było możliwości poparzenia, nie powinna się ona nagrzewać. Niektóre marki produkują gofrownice z plastiku – jednak jest ona zdecydowanie mniej odporna na nacisk oraz mniej trwała. Pod względem trwałości najlepsza będzie gofrownica wykonana ze stali nierdzewnej. Niemniej jednak, takie tworzywa nagrzewają się zdecydowanie szybciej niż inne, dlatego też należy pamiętać o ostrożności podczas korzystania z urządzenia.

Przy obudowie warto też spojrzeć na wymiary urządzenia. Im mniejsza kuchnia, tym lepsze będzie mniejsze urządzenie, ze względu na jego przechowywanie. Na rynku możemy znaleźć naprawdę przeróżne modele, od kompaktowych po duże, profesjonalne gofrownice. Pytanie czego oczekujemy w pierwszej kolejności, dodatkowych funkcji (które będą powodować, że urządzenie będzie większe) czy podstawowych funkcji ale za to kompaktowego urządzenia, które można schować wszędzie.

Dodatkowe FUNKCJE

To te funkcje, które pomogą nam w użytkowaniu, które sprawią, że przygotowywanie śniadań będzie łatwiejsze. Cóż w tych dodatkowych funkcjach możemy spotkać? Dodatkowe kratki (dzięki, którym studzenie gofrów staje się łatwiejsze), dobry przewód zasilający i schowek na kabel, antypoślizgowe nóżki czy lampka kontrolna informująca o nagrzaniu płytek na odpowiednim poziomie. Nie wszystkie gofrownice mają możliwość postawienia ich w pionie, przy małej ilości miejsca jest to dość istotne, zatem i na to warto zwrócić uwagę.

Jaka gofrownica jest najlepsza według nas?

Według nas, zgodnie z naszym rankingiem, najlepszym zakupem jest Gofrownica marki Dezal (model 301.4). Pozwoli ona na szybkie i sprawne przygotowanie gofrów. Będą wypieczone idealnie z obu stron dzięki utrzymywaniu przez urządzenie stałej temperatury wypiekania. Nieprzywierająca powłoka na płytkach daje możliwość wyjęcia gofrów w nienaruszonym stanie, bo ciasto w trakcie pieczenia nie będzie przywierać do urządzenia. Cenimy w niej wytrzymałość, elegancki wygląd i dużą moc. Klienci również, dlatego też, może warto pochylić się nad nią odrobinę dłużej.

Warto zwrócić uwagę również na gofrownicę polskiej marki Eldom, która również zapewnia idealne wypieczenie gofrów, przy dużej mocy (a zatem wypieczenie ich zajmuje mało czasu). Posiada ona również pięciostopniową regulację temperatury. Jest wykonana ze stali nierdzewnej i posiada nieprzywierającą powłokę jak wiele innych urządzeń tego typu. Plusem na pewno jest fakt, że to produkt polskiej firmy, która posiada dużo serwisów w Polsce, a zatem czas naprawy takiego urządzenia będzie na pewno krótszy.

Ostatecznie… jaką gofrownicę kupić?

Najlepiej taką jaka spełnia wszelkie oczekiwania, zaczynając od mocy, przez wygląd gofrów, wielkość gofrów kończąc na rozmiarach urządzenia i dodatkowych funkcjach. Jak już Państwo wiecie, wybór na rynku jest naprawdę duży. Od gofrownic za małe pieniądze do takich, które ma się wrażenie, że same zrobią ciasto, wyleją a jeszcze później podadzą gotowe gofry do stołu. Pozostaje tylko… smacznego!