Okap kuchenny ma duże znaczenie w każdej kuchni. Pomaga w utrzymaniu czystości. Pozwala usuwać parę wodną, zapobiegając gromadzeniu się wilgoci w pomieszczeniu. Filtruje powietrze z cząsteczek tłuszczu i nieprzyjemnych zapachów. Zapewniając dodatkowe oświetlenie, podnosi komfort przyrządzania posiłków. A do tego często jest prawdziwą ozdobą kuchni. Dlatego pytanie, jaki okap wybrać, wcale nie jest błahe.
Spis Treści
Jakie okapy kuchenne są dostępne na rynku?
Na rynku jest mnóstwo okapów wielu różnych firm. Dziś każdy znajdzie coś dla siebie – są okapy na każdą kieszeń i do praktycznie każdej aranżacji. Ale tak szeroki wybór sprawia, że czasem naprawdę trudno się zdecydować. Producenci kuszą formą, oryginalnym designem, parametrami, jakością wykonania, funkcjonalnościami i nowoczesną technologią. Każdy kolejny model wydaje się lepszy i bardziej opłacalny. Jak się w tym wszystkim odnaleźć? Przede wszystkim warto sobie uporządkować informacje o okapach, a wybór urządzenia zacząć od określenia jego rodzaju.
Na rynku dostępne są takie typy okapów kuchennych jak:
- okap podszafkowy do zabudowy
- okap podszafkowy teleskopowy
- okap kominowy
- okap wyspowy
- okap sufitowy
- okap blatowy
Okapy podszafkowe są mocowane w szafkach wiszących lub pod nimi. Część to modele przeznaczone stricte do zabudowy. Cała konstrukcja okapu jest w ich wypadku schowana w meblach. Widoczny jest jedynie dolny panel z wlotem powietrza. W modelach teleskopowych dodatkowo odkryty jest front okapu, na którym zamontowana jest wysuwana szuflada włączająca urządzenie i powiększająca powierzchnię pochłaniania. Okapy podszafkowe to jedne z najczęściej wybieranych modeli – ze względu na niewielkie rozmiary, minimalistyczne podejście oraz niskie ceny.
Okapy kominowe są droższe i mają kilka różnych form. To między innymi okapy przyścienne, narożne, skośne, rustykalne. Ich cechą wspólną jest komin, który służy do odprowadzania powietrza na zewnątrz, a może mieć także walory estetyczne ze względu na formę i wzornictwo (np. w okapach rustykalnych).
Estetyka pełni też ważną rolę w coraz bardziej modnych okapach wyspowych. Tu cechą charakterystyczną jest wysoka wydajność i świetne parametry techniczne. To urządzenia nowoczesne i bardzo funkcjonalne. Często są to także naprawdę efektowne wizualnie okapy, pięknie podświetlone, z oryginalną formą. Projektanci czasem stylizują je na inne przedmioty, na przykład kuchenne lampy.
Okapy kuchenne sufitowe i blatowe to z kolei najnowocześniejsze rozwiązania, które dopiero zyskują na popularności. Są przez to wciąż drogie, ale spodobają się każdemu miłośnikowi minimalizmu i ergonomii w kuchni. W obu wypadkach okap jest ukryty. W pierwszym wypadku w suficie podwieszanym, a w drugim w blacie kuchennym – może być nawet zintegrowany z płytą grzewczą. Tego rodzaju urządzenia są wygodne i komfortowe w użytkowaniu, ale póki co ich koszt jest sporą barierą w ich upowszechnieniu.
Który okap kuchenny lepszy – pochłaniacz kontra wyciąg
Równie ważny co rodzaj okapu jest tryb jego pracy. Pod tym kątem wyróżnia się dwa rodzaje tych urządzeń:
- pochłaniacze
- wyciągi
Choć wiele modeli oferuje pracę w obu trybach, to określenie tej kwestii jest niezwykle istotne w kontekście zakupu okapu. Wpływa bowiem na parametry użytkowe, które okap powinien spełniać, dodatkowe koszty jego eksploatacji, a także sposób montażu. Ponadto, niektóre modele, zwłaszcza te bardzo efektowne wizualnie, działają tylko jako pochłaniacz.
Koniecznie należy przy tym podkreślić, że wybór ten nie zależy wyłącznie od preferencji kupującego. Pochłaniacz jest urządzeniem, które działa w obiegu zamkniętym. Oznacza to, że jedynie filtruje powietrze z całego pomieszczenia, oczyszczając je z cząsteczek tłuszczu i zapachów. Nie odprowadza jednak pary wodnej. Wyciąg rozwiązuje ten problem, odprowadzając powietrze na zewnątrz poprzez kanały wentylacyjne. Musi jednak być podłączony do osobnego kanału wentylacyjnego – nie można go podpiąć na przykład pod przewód kominowy czy zbiorczy kanał wentylacji w bloku.
Oznacza to, że w niektórych budynkach zamontowanie wyciągu nie będzie możliwe lub może się wiązać z wysokimi kosztami remontu. Choć więc zaleca się wyciągi, czasem pochłaniacz to jedyna dostępna opcja.
Zakup okapu – na co zwracać uwagę?
Tryb pracy to nie jedyna istotna rzecz, która powinna wpływać na zakup konkretnego modelu. Bardzo ważna jest chociażby moc turbin. Musi ona być dostosowana do wielkości kuchni. Co do zasady okap powinien w ciągu godziny przefiltrować powietrze od 6 razy na minimalnym biegu do 12 na maksymalnym. Oczywiście, im mocniejszy silnik, tym głośniejszy. Ciche działanie urządzenia ma jednak duże znaczenie. Zakłada się, że na średnich biegach okap nie powinien być głośniejszy niż 50 dB. Zarówno maksymalna moc, jak i poziom głośności, są zawsze podawane przez producentów.
Warto też zwrócić uwagę na zużycie prądu. Chodzi nie tylko o klasę energetyczną urządzenia, ale i zastosowany rodzaj oświetlenia. W nowych okapach montuje się oszczędne LEDy, które są zdecydowanie bardziej efektywne od dawniej używanych halogenów. Również niektóre rozwiązania technologiczne sprawiają, że okap może być bardziej energooszczędny. Przykładem jest zastosowanie automatycznego wyłącznika.
Okapy kuchenne mają też wiele innych przydatnych w kuchni funkcji. Nawet zwykły timer czy sterowanie za pomocą pilota znacznie podniosą komfort gotowania. Kupując okap, dobrze sprawdzić, co dokładnie dany model oferuje. Warto też przyjrzeć się jakości wykonania oraz wziąć pod uwagę koszty eksploatacyjne – jak choćby te związane z okresową wymianą filtrów w pochłaniaczach.
I wreszcie – nie należy zapominać o dopasowaniu wymiarów okapu. Chodzi nie tylko o wpasowanie go w aranżację, ale przede wszystkim uwzględnienie wielkości kuchenki. Okap powinien być o kilka centymetrów szerszy niż szerokość płyty grzewczej.
Wybierając okap kuchenny, warto upewnić się, że przemyślane i sprawdzone zostały kwestie z poniższej listy:
- wydajność okapu
- poziom generowanego hałasu
- energooszczędność
- zastosowane technologie i udogodnienia
- sposób sterowania i zakres regulacji pracy
- jakość wykonania
- koszty eksploatacyjne
- wielkość okapu względem kuchenki, mebli i samego pomieszczenia
Lista ta może ona posłużyć jako ściągawka przed podjęciem decyzji o zamówieniu tego rodzaju urządzenia.
Jaki okap do małej, a jaki do dużej kuchni?
Trzeba podkreślić, że nie każdy okap będzie się nadawał do każdej kuchni. Kubatura mniejszych pomieszczeń sprawia, że niepotrzebny jest okap o dużej wydajności. Liczy się za to ilość wolnego miejsca. Dlatego w małych kuchniach lepiej sprawdzą się okapy niewielkich rozmiarów, przede wszystkim okapy podszafkowe – do zabudowy i teleskopowe. Dobrym, ale drogim rozwiązaniem, są okapy blatowe, zwłaszcza te zintegrowane z płytą grzewczą. W kuchniach średnich, z nieco większą przestrzenią, atrakcyjnym wyborem będą okapy kominowe, choć w ich wypadku miejsca nad okapem nie wykorzystamy na przykład na szafkę.
Duża kuchnia lub kuchnia otwarta na salon to o wiele większe możliwości, ale i większe potrzeby. W nich okap podszafkowy nie będzie efektywny – głównie ze względu na mniejszą wydajność, aczkolwiek znaczenie mają tu także kwestie aranżacyjne. Sporych rozmiarów okap kominowy w małej kuchni będzie sprawiał groteskowe wrażenie – w dużej będzie wyglądał naturalnie. Warto podkreślić, że urządzenia te mogą być prawdziwą ozdobą kuchni. Dobrym przykładem są okapy wyspowe, które coraz częściej można spotkać w polskich kuchniach. Ich popularność zasługuje zresztą na szczególną uwagę.
Dlaczego okapy wyspowe są coraz chętniej wybierane?
Okapy wyspowe są doskonałym przykładem na to, jak zmieniają się kuchnie w kraju. Dawniej były to często pomieszczenia niewielkich rozmiarów. Jeśli w ogóle był w nich wykorzystywany okap, to znajdował się pod ścianą. Tam bowiem była kuchenka.
Wraz z pojawieniem się mody na wyspy w polskich kuchniach, a także wraz z popularyzacją i wzrostem znaczenia okapów kuchennych, sytuacja zaczęła się zmieniać. Polskie kuchnie stały się większe, bardziej przestronne – znalazło się w nich miejsce na duże, wiszące okapy montowane wprost do sufitu. Pozwoliło to na zagospodarowanie pustej do tej pory przestrzeni, a także „uwolnienie” ścian.
Popularność okapów wyspowych wynika więc w jakiejś mierze ze zmian preferencji aranżacyjnych Polaków oraz upowszechnienia się mody na wyspy. Ale nie tylko w tym tkwi ich sekret. To urządzenia nowoczesne i atrakcyjne designersko. Doskonale obrazuje to okap wyspowy Metropolis marki Nortberg.
Łączy on w sobie klasyczny wygląd z wysoką funkcjonalnością i technologicznym zaawansowaniem. Posiada sterowanie dotykowe, czujnik wymiany filtrów węglowych, timer oraz ośmiopunktowe, energooszczędne oświetlenie Power LED. Płaska powierzchnia służy zaś nie tylko zwiększaniu powierzchni pochłaniania, ale i może być wykorzystana jako dodatkowa półka.
Wykończenie INOX nadaje temu modelowi szlachetny wygląd, a trzy rodzaje szerokości (120, 146 lub 176 cm) oraz możliwość ustawienia komina po lewej lub po prawej stronie zapewniają mu dodatkowe opcje aranżacyjne. Wszystko to zaś sprawia, że nietrudno się dziwić ludziom, którzy decydują się wybrać do swych kuchni właśnie okap wyspowy.
Okapy Nortberg – ekskluzywne i nowoczesne
Warto przy okazji zwrócić uwagę na okapy kuchenne Nortberg. To ciekawa polska marka, która stawia na jakość wykonania i ekskluzywny charakter. Jej okapy są energooszczędne, bardzo wydajne, a zarazem odznaczają się cichym działaniem. To zresztą jedna z charakterystycznych cech Nortberg, choć jest ona ceniona i z innych względów. Marka zyskała przychylność dzięki stosowaniu innowacyjnych rozwiązań. Nortberg chętnie sięga po nowoczesne, ale sprawdzone technologie – by oferować produkty niezawodne i funkcjonalne. Duże znaczenie ma dla niej również oryginalne wzornictwo.
Widać to znakomicie na przykładzie innych okapów w katalogu marki. Duże wrażenie robi chociażby przypominający lampę wiszący okap wyspowy Nortberg Aztek White z ceramicznym kloszem. Wyjątkową elegancję i piękno formy można dostrzec w takich modelach jak okap kominowy Nortberg Evro. Unikalna stylistyka, dbałość o szczegóły, harmonijność i estetyka na najwyższym poziomie – pod kątem designerskim to właśnie te cechy czynią z urządzeń Nortberg tak atrakcyjny wybór.
Jednocześnie marka stale rozwija ofertę i poszerza ją o nowe modele – od okapów podszafkowych, przez okapy kominowe i wyspowe, aż po okapy sufitowe i blatowe. Nortberg dobrze wyczuwa trendy i dostosowuje swoje produkty do rynkowych oczekiwań, oferując wysoką jakość w przystępnej cenie. W efekcie marka zyskuje coraz szersze grono zadowolonych klientów i z pewnością warto jest bliżej przyjrzeć się jej produktom.