Podczas przygotowania każdego posiłku szefowie kuchni mogą skorzystać z wielu różnych gadżetów i akcesoriów. Ostatnimi czasy coraz popularniejsze stają się maszynki do makaronu, które pomogą nam przygotować nasz własny makaron w jakim tylko chcemy wzorze i w jakiejkolwiek tylko chcemy formie.
Oczywiście tak jak w przypadku innych produktów wyposażenia kuchennego, tak i w przypadku maszynek do makaronu należy zwrócić uwagę na szereg różnych opcji oraz właściwości, dzięki czemu zakupione przez nas urządzenie posłuży wiele lat i spełni nasze oczekiwania w każdym możliwym aspekcie.
Poniższe zestawienie pokaże wam jaka jest, według nas oczywiście, najlepsza maszynka do makaronu na rynku w poszczególnym przedziale cenowym. Oprócz tego, zaprezentujemy wam również porady, które pomogą wam w świadomym wyborze najlepszego urządzenia na rynku. Zacznijmy jednak od zwycięzcy naszego zestawienia!
Obraz | Nazwa | Ocena 0-10 | Cena | Sprawdź Cenę |
Marcato Atlas 150 | 9.8 | Drogi | ||
Zilan 3w1 | 9.7 | Średnia | ||
Retoo | 9.6 | Tani | ||
Hoffner HF-1305 | 9.5 | Średni | ||
ZILNER ZL-5210 | 9.5 | Średnia | ||
KINGHOFF 3114B | 9.4 | Średni | ||
EDEL HOFF 5w1 | 9.2 | Drogi |
Spis Treści
Maszynki do makaronu ranking roku 2024 otwiera Włoska Maszynka do makaronu Marcato Atlas 150, produkt zwycięzca!
Przeszukując wszelkie maszynki do makaronu z pewnością trzeba zwrócić uwagę na jej szerokość roboczą. Oznacza ona ile jednocześnie kawałków makaronu jesteśmy w stanie na raz zrobić. W przypadku urządzenia Marcato Atlas 150, szerokość wynosi 150mm.
Oprócz tego, maszynka oferuje również możliwość wyboru rodzaju makaronu. Spośród wielu różnych kształtów oraz stylów, możemy wybrać makarony typu nitka, wstążka, czy makarony w stylu spaghetti, lasagne. Funkcjonalność urządzenia dodatkowo pozwala nam również na wybranie grubości ciasta. Zakres 10 grubości od 0,6 mm do 4,8 mm jest z pewnością imponujący.
Jeżeli chodzi o inne dane maszynki, to waży ona nieco ponad 3 kilogramy. Producent ma w zwyczaju doposażać każdy swój sprzęt w podstawowe dodatki. Takimi dodatkami w przypadku Marcato Atlas 150 jest korbka, uchwyt do montowania urządzenia do blatu, oraz przystawka. Ponadto, w zestawie znajduje się również instrukcja w języku polskim!
Gwarancję otrzymujemy na dwa lata. Jest to standardowa długość. Jeżeli chodzi o cenę, nie jest ona najniższa na rynku. Z pewnością znajdziemy inne, tańsze produkty. Nie jest ona jednak wygórowana i płacimy tutaj nie tylko za wysokiej jakości sprzęt, ale również za dodatkowe wyposażenie.
Zalety
- Duży zakres grubości ciasta,
- Bardzo solidne wykonanie,
- Posiada wszelkie atesty i certyfikaty bezpieczeństwa,
- Wykonana z materiałów odpornych na zniszczenia.
Wady
- Dosyć wysoka cena.
Jedną z najciekawszych propozycji jest Hoffner HF-1305
Maszynka przygotowana przez firmę Hoffner charakteryzuje się bardzo wysoką trwałością i niezawodnością, a dobre opinie i popularność świadczą o jakości i bardzo dobrym komforcie użytkowania. Model HF-1305 to także ciekawe funkcjonalności i możliwość przygotowania różnorodnego ciasta – począwszy od klasycznego makaronu, poprzez nitki i tagliatelle, a skończywszy na cieście na pierogi.
Urządzenie wyposażone jest w dwie funkcje – krojenie i nadziewanie. Nadaje się zarówno do przygotowania makaronu, a także innych wyrobów z ciasta o podobnej formie. Urządzenie charakteryzuje się całkiem sporymi możliwościami regulacyjnymi. Główna część maszynki (górna) wyposażona jest w 9 poziomową regulację grubości, a także wałek. Oznacza to, że w ten sposób bardzo łatwo możemy uzyskać makaron do dań typu lasagne.
Ponadto, nakładka z dwoma ostrzami jest w stanie przygotować dwa różne rodzaje makaronów – jeden o grubości 2 mm ,a drugi 6,5 mm. Co ciekawe, w zestawie otrzymujemy też specjalną formę, która pozwala wycinanie ciasta na przygotowanie uszek czy też pierogów. Ciasto, które zostanie rozwałkowane przez maszynę, będzie mieć 14,5 cm szerokości – bo tyle właśnie wynosi szerokość robocza urządzenia. Natomiast sama grubość ciasta jest regulowana w wyżej wspomnianych 9 pozycjach. Zakres wynosi od 0,3 mm do 3 mm.
Zalety
• Dodatkowa forma do wyrabiania ciasta na uszka lub pierogi;
• Wykonana ze stali nierdzewnej.
Wady
- Przeciętnej jakości rączka – niewłaściwie zamontowana będzie wypadać.
Warto też uwzględnić kolejną opcję, mianowicie ZILNER ZL-5210
Propozycja od polskiego producenta także gwarantuje nam możliwość wałkowania, krojenia czy też nadziewania. Zilner przygotował nam maszynkę, która umożliwia przygotowania róznorodnych makaronów, ale też i ciasta do pierogów czy uszek. Możliwe jest to dzięki wykorzystano dodatkowych elementów zamiennych, co umożliwia przygotowanie różnych posiłków.
Maszynka oferuje w zestawie przystawki do pierożków, do wykrawania makaronów, a także odpowiednie wałkowarki i radełki (czyli wykrojniki). Warto nadmienić, że sprzęt ma nieco większą szerokość (15 cm), dzięki czemu możliwe jest przygotowanie nieco większej ilości ciasta w tym samym momencie. To też umożliwia wykonywanie aż 3 pierogów w jednej linii.
Za pomocą tego produktu możliwe jest przygotowanie wielu różnych posiłków czy też przystawek. Przede wszystkim jednak maszynka będzie w stanie dostarczyć nam wysokiej jakości makaron, pierogi, a także warianty makaronowe w postaci spaghetti, lasagne, czy też ravioli. Niektórzy mogą też wykorzystać zestaw do produkcji pierogów w celu przygotowania wyrobów tytoniowych.
Urządzenie charakteryzuje się dosyć niską ceną, a funkcjonalność plasuje sprzęt na bardzo wysokim miejscu. Musimy jednak pamiętać, że samo wykonanie czy też materiały użyte do wyprodukowania poszczególnych komponentów nie są najwyższej jakości.
Zalety
• Duża szerokość sprzętu;
• Produkcja do trzech pierogów w jednej linii;
• Wiele akcesoriów w zestawie.
Wady
• Przeciętnej jakości wykonanie;
• Brak regulacji grubości ciasta.
Alternatywnym wyborem może okazać się MASZYNKA 4W1 DO MAKARONU i PIEROGÓW KINGHOFF 3114B
Nieco droższa od poprzednika, lecz wciąż jedna z tańszych maszynek dostępnych na rynku i to z takim wyposażeniem i takimi funkcjami.
Jeżeli mowa o wyposażeniu i funkcjach, to z pewnością warto zwrócić uwagę na możliwość wałkowania ciasta, robienia pierogów, robienia makaronu, oraz przygotowania wyrobów tytoniowych oraz innych ziół.
Jeżeli chodzi o szerokość wałkowanego ciasta, to tak jak w przypadku zwycięzcy rankingu, oferowana szerokość to 15 centymetrów. Ciasto, które będziemy wałkować przy użyciu urządzenia może zostać dostosowane również pod względem grubości, dzięki czemu uda nam się stworzyć ciasto o grubości 1.5 milimetra.
Wyposażenie dodatkowe urządzenia to między innymi wykrojniki, które dostarczą nam dwa różne rodzaje makaronów – nitki i tasiemkę. Ich grubość będzie wynosić kolejno 2 i 6 mm. Innymi dodatkami, jakie znajdują się na wyposażeniu urządzenia, są foremki do pierogów w dwóch wielkościach.
Produkt, tak jak poprzednik, jest bardzo tani. Ponadto, oferowana gwarancja jest na 2 lata, czyli jest standardowej długości. Minusem jedynie może być brak większej regulacji i możliwości wyprodukowania różnych rodzajów makaronów.
Zalety
- Niska cena,
- Urządzenie 4 w 1,
- Solidna konstrukcja.
Wady
- O ile funkcjonalna, tak posiada ograniczone możliwości regulacyjne.
Royal Catering PM180 to natomiast alternatywa o nieco wyższej cenie
Nieco droższym rozwiązaniem będzie natomiast propozycja od marki Royal Catering. Model RC-PM180Q jest prawie dwukrotnie droższy od konkurencyjnych produktów. Aczkolwiek za jego ceną stoi niezwykle trwałe wykonanie, a także dłuższa niż standardowa gwarancja. A jeszcze do tego należy dodać fakt, że produkt wyposażony jest w wiele różnych funkcji i usprawnień.
Oferta przygotowana została ze stali nierdzewnej i stali niklowanej. Pozwala to liczyć na trwałe i bezproblemowe użytkowanie sprzętu przez długi czas. Oprócz tego oferta charakteryzuje się całkiem sporymi możliwościami regulacyjnymi. Grubość ciasta dostosowujemy w zakresie od 0,5 do 3 mm. Niewątpliwą zaletą jest szerokość płata ciasta – ta wynosić może nawet i 17 cm. Warto zauważyć, że model RC-PM180Q ma bardzo trwałe komponenty dodatkowe, które nie ulegną uszkodzeniu.
Niestety, w zestawie nie otrzymujemy akcesoriów umożliwiających przygotowanie pierogów, uszek czy też innych wyrobów. Oznacza to, że decydując się na ten model od Royal Catering będziemy w stanie przygotować wyłącznie makaron. Nie zmienia to jednak faktu, że długa gwarancja i świetne wykonanie przemawia za trwałością i niezawodnością przedmiotu.
Zalety
• 3 lata gwarancji;
• Duże możliwości regulacyjne;
• Bardzo duża maksymalna szerokość płata ciasta.
Wady
• Brak dodatkowych akcesoriów.
Największą wszechstronność i uniwersalność zagwarantuje nam z kolei EDEL HOFF 5w1
Produkt przygotowany przez markę Edel Hoff jest z nieco wyższej półki cenowej, porównywalnej do niektórych z opisanych w rankingu produktów. I choć cena za ten model nie jest najniższa, to niewątpliwie wartość produktu jest na bardzo wysokim poziomie. A to wszystko dzięki ogromnej ilości akcesoryjnych dodatków umożliwiających przygotowanie nie tylko makaronów, ale też wielu innych wyrobów.
Przede wszystkim należy zauważyć, że jest to opcja 5w1. Oznacza to, że produkt przygotowany został do wałkowania ciasta, produkcji pierożków, wykrawania makaronów, lepienia pierogów o różnej średnicy, a także do przygotowania wyrobów tytoniowych.
Wszystko to umożliwia bogaty zestaw, w którego składzie znajdziemy wałkowarki do ciasta, przystawki umożliwiające produkcję pierożków typu ravioli i do wykrawania makaronów, a także foremki umożliwiające lepienie pierogów o średnicy 8 i 10 mm. Ponadto, zestaw uzupełnia radełka, czyli specjalny wykrojnik, a także korby do sterowania maszyną. Miłym dodatkiem będą też zaciski do blatu, dzięki czemu poprawimy stabilność sprzętu.
Zalety
• Możliwość produkcji do 3 pierogów w jednej linii;
• Maszynka do makaronu, ale też i pierogów i innych wyrobów tego typu;
• Zwiększona stabilność dzięki zaciskom do blatu.
Wady
Dobra maszynka do makaronu, jak taką znaleźć?
Maszynki do makaronu, jak z resztą każde inne urządzenie gospodarstwa domowego, charakteryzuje się pewnymi właściwościami, które wpłynąć mogą na zarówno komfort pracy, jak i na efektywność danego urządzenia. Z tego powodu należy wiedzieć jaka maszynka do makaronu będzie najlepsza przez wybranie urządzenia, które będzie zarówno funkcjonalne, łatwe w obsłudze, oraz solidnie wykonane.
Ile kosztuje maszynka do robienia makaronu?
Maszynka do robienia makaronu może kosztować nas od 100-200 złotych. Są to zazwyczaj bardzo podstawowe i ograniczone w funkcjonalności maszynki ręczne. Nadają się one wyłącznie od przygotowania jednej rodzaju makaronu, aczkolwiek przy górnym zakresie cenowym możliwe jest też znalezienie nieco bardziej zaawansowanych maszynek z zamiennymi końcówkami czy też z regulacją.
Jeśli interesuje nas maszynka elektryczna, której praca jest w pełni zautomatyzowana, to musimy przygotować się na wydatek rzędu 400-900 złotych. Takie maszynki jednak charakteryzują się znacznie większym komfortem pracy, umożliwiają nam dostosowanie wielkości i kształtu makaronu, a także gwarantują w pełni zautomatyzowany proces robienia tego makaronu. W przeciwieństwie do tradycyjnych maszynek te elektryczne pozwalają nam na szybkie przygotowanie makaronu. Aczkolwiek nie są one tak uniwersalne jak opcje ręczne.
Z jakiej mąki robi się makaron?
Mąka typu 00 to idealne rozwiązanie, aby przygotować odpowiedniej jakości makaron. Taka mąka charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem zmielenia, dzięki czemu produkt końcowy jest sprężysty, a dodatkowo łatwo go ugotować w stylu al dente. Sama mąka tego typu nie jest najpopularniejsza ze względu na to, że to oryginalna włoska mąka i należy ona do mąk jasnych.
Dobrą alternatywą jest wybór mąki pszennej typu 550, aczkolwiek należy zwrócić uwagę na to czy jest ona odpowiednio dobrze zmielona czy też nie. Pamiętajmy przy tym, że nawet mąki danego typu mogą się znacząco od siebie różnić. W jednej może znajdować się więcej minerałów, a w drugiej mogą być inne witaminy czy dodatki żywieniowe innego typu.
Jak używać maszynki do makaronu?
Maszynka do makaronu, szczególnie ta ręczna, to urządzenie nie wymagającego długiego i zaawansowanego poradnika. Instrukcja tak naprawdę mieści się w kilku krokach. Przede wszystkim musimy pamiętać, że najpierw maszynkę trzeba odpowiednio umieścić przy blacie. Następnie trzeba załączyć wszelkie akcesoria – począwszy od uchwytu do uruchomienia maszynki, a skończywszy na dodatkowych formach.
Następnie bierzemy ciasto na makaron, kładziemy na górnej części maszynki i pewnym ruchem ciągniemy za rączkę. Zaleca się, aby na początku korzystać z ustawienia o większej grubości i przy kolejnym wałkowaniu grubość zmniejszać aż dojdziemy do odpowiadającego nam poziomu. Dalej, zamieniamy akcesorium z wałkowania na to do cięcia, wybieramy odpowiadającą szerokość i grubość makaronu, a następnie powoli tniemy ciasto. W tym momencie możemy sobie pomóc drewnianą łyżką bądź też innym elementem w celu zagwarantowania odpowiedniego kształtu makaronu.
Do czego służy maszynka do makaronu?
Jeśli uwielbiamy domowe wyroby i pragniemy przygotować swój własny makaron czy też ciasto na pierogi bądź innego rodzaju kluski, to z pewnością maszynka do makaronu jest wyborem idealnym dla nas. Sprzęt ten charakteryzuje się przede wszystkim możliwością przygotowania idealnego wręcz ciasta makaronowego. To natomiast przekłada się na możliwość przygotowania makaronu wolnego od sztucznych barwników, konserwantów, a także innych dodatków niezdrowych dla naszego organizmu.
Maszynki do makaronu wykorzystywane są, wbrew temu co mówi nazwa, nie tylko do makaronu, ale też do przygotowania ciasta na pierogi. Te bardziej zaawansowane maszynki ręczne pozwalają nam też wyprodukować już całe pierogi – zaklejone razem z farszem. Co ciekawe, niektórzy wykorzystują maszynki makaronowe do produkcji wyrobów tytoniowych.
Jak długo gotować makaron własnej roboty?
Makaron własnej roboty nie powinien być gotowany dłużej niż 4-6 minut w zależności od tego jak gruby jest, ile tego makaronu gotujemy i na jak dużym ogniu (czy też na jak wysokiej intensywności pracy). O wiele ważniejsze jest odpowiednie przygotowanie ciasta – to powinno być schłodzone, dlatego nierzadko po ulepieniu ciasta odkładamy je na ponad godzinę.
Dlatego przygotowując makaron własnej roboty powinniśmy przynajmniej godzinę wcześniej zrobić ciasto, a sam makaron na dosłownie ostatniej prostej posiłku dodać do gotującej się już wody. Co ciekawe, niektórzy autorzy rekomendują podzielenie tej godziny na dwie części, mianowicie najpierw przygotowujemy ciasto i odkładamy na bok na 30 minut, następnie gotujemy makaron (4-6 minut), a dopiero potem pozwalamy na to, aby makaron leżakował 30 minut. W skrócie przygotowanie własnego makaronu to godzina, z czego samo gotowanie to 4-6 minut.
Maszynka do makaronu ręczna czy automatyczna będzie najlepsza w 2024?
Pierwszym wyborem będzie z pewnością wybór pomiędzy maszynką ręczną oraz automatyczną. Na samym początku należy pamiętać o tym, że zautomatyzowana maszynka do makaronu jest o wiele droższa niż ręczna. Oczywiście wiąże się z tym duża ilość zalet, jak na przykład wyrobienie ciasta i przygotowanie makaronu bez naszego udziału.
Szerokość robocza
Jeśli jednak wybraliśmy maszynkę ręczną, warto pomyśleć o takiej, która będzie miała jak największą szerokość roboczą. Dzięki temu będziemy mogli przygotować większą ilość makaronu naraz. Kolejną rzeczą wartą do zapamiętania jest oczywiście fakt, że im większa szerokość, tym większe urządzenie samo w sobie. Jeśli zależy nam na małej, poręcznej maszynce, powinniśmy pamiętać też o wymiarach.
Wyposażenie dodatkowe
Jedną z najważniejszych rzeczy w przypadku maszynek do makaronu jest ich dodatkowe wyposażenie. To akcesoria dodane przez producenta świadczą o tym czy warto zakupić dane urządzenie. Jeżeli w oferowanym produkcie otrzymamy dużą ilość dodatków w postaci foremek uchwytów, przystawek i innych dodatków, to będzie to oznaka, że dany produkt oferuje wiele różnych możliwości.
Wielofunkcyjność
Punkt połączony z wyposażeniem dodatkowym, bo w przypadku wielu maszynek do makaronu to właśnie dodatkowe wyposażenie odpowiedzialne jest za inne funkcje urządzenia. W przypadku tego rodzaju maszynek, warto szukać możliwości mielenia, mieszania, czy nawet tworzenia pierogów lub innego rodzaju żywności. Oprócz tego, dodatkowe funkcje to możliwość przygotowania makaronu w różnej formie – zaczynając od zwykłych nitek, poprzez wstążki, a skończywszy na długim makaronie Spaghetti lub Lasagne.
Jeżeli chodzi o wielofunkcyjność w przypadku maszynek automatycznych, to i tutaj powinniśmy zwrócić uwagę na to ile makaronów możemy przygotować. Funkcjami dodatkowymi będą z pewnością systemy ułatwiające czyszczenie.
Długość gwarancji
Gwarancja to nic innego jak potwierdzenie wiarygodności i solidności produktu. W wielu przypadkach gwarancja jest tylko na rok, a nawet na krócej. Jeżeli zależy nam na wytrzymałych i długotrwałym rozwiązaniu, to powinniśmy skupić się wyłącznie na maszynkach, które mogą pochwalić się dwuletnią gwarancją.
Takie produkty często są wykonane z nierdzewnej stali szlachetnej, która jest nie tylko wytrzymała, ale również bezpieczna dla zdrowia. Certyfikowane urządzenie to z pewnością będzie dobra maszynka do makaronu.
Podsumowanie najlepszych maszynek do tworzenia makaronu w 2024 roku
Opinie o maszynkach do makaronu w 2024 różnią się i tak naprawdę każdy użytkownik ocenia swoje urządzenie inaczej. Z tego względu nie zawsze warto szukać odpowiedzi na pytane jaka maszynka do makaronu będzie najlepsza w Internecie. Należy przede wszystkim kierować się własnymi potrzebami oraz znaleźć takie urządzenie, które okaże się najefektywniejsze do zadań, jakie my sobie postawiliśmy. Jeśli jednak nie zamierzacie poświęcać na poszukiwania odpowiedniego produktu dużo czasu, zachęcamy do zapoznania się ze zwycięzcą rankingu maszynek do makaronu, czyli Marcato Atlas 150!
Submit your review | |
W sieciowych restauracjach maszynka do makaronu może okazać się niewystarczająca. Największe restauracje produkują własne produkty. Wówczas najlepszym rozwiązaniem może być inwestycja w maszynę do wytwarzania makaronu. Takie urządzenia pomogą zoptymalizować czas potrzebny na zaopatrzenie, dystrybucję i przygotowanie dania. Polecamy technologię Capitanio lub Tecalit.
Ja mam elektryczną z Ariety i sobie bardzo chwalę. Solidnie wykonana, ma dużo dodatkowych akcesoriów. Łatwo się ją obsługuje, a jeszcze łatwiej myje. Polecam, często jest na promocji.
Nie mówiąc już o maszynach profesjonalnych do makaronu marki SIRMAN. Dystrybucja tez jest w Polsce, np. sam używam w domu tego modelu
jeszcze firma Ariete (włoska) sprzedaje w Polsce maszynki do robienia makaronu - oczywiście elektryczne
Kiedyś rodzice mieli taką ruską maszynkę do robienia makaronu...w sumie fajne cacko.. Moja teściowa robi ciągle makaron, ma tą pierwszą, co widać Marcato. i tylko wałkuje sama, nie powiem jest niezły, mi generalnie chodzi o ta funkcje wałkowania, bo ja tego nie lubie i nie umiem robic, a to potrzebne jest ciagla, bo to faworki, pierogi, tortille itd Dlatego szukam jakiegos rozwiazania.
Mi mama jak się wyprowadzałam z domu dała taką starą maszynkę całą metalową do makaronu. I szczerze powiedziawszy nie czuję potrzeby jej zmienić. Do lasani jak robię to wycinam na kształt naczynia do zapiekania, do łazanek i innych to mam wymienne wkładki. Z tego co wiem to w tych nowszych psują się plastikowe zębatki w środku i ciężko je znaleźć potem na wymianę. Najlepsze by były metalowe, jakie ja mam, ale nie wiem czy takie gdzieś jeszcze znajdzie
Gdzieś ostatnio trafiłam na maszynkę Camry . Powiedzcie, jak to jest z utrzymaniem jej? Łatwo się ją myje? Swojego czasu wpakowałam się w bardzo polecaną wyciskarkę do owoców, której mycie zajmuje więcej czasu, niż przygotowanie soku.. Myślałam o kupnie maszynki i zależy mi na tym, żeby stosunkowo łatwo się ją czyściło.
A ja mam dwie maszynki: starą po babci jeszcze, i Marcato I z obu korzystam, chociaż z tej drugiej częściej ze względu na różnorodność funkcji. Przede wszystkim wiem, co w makaronie "siedzi", od samych składników aż do ugotowania. To duży plus posiadania maszynki 🙂
Kupialam sobie taka maszynke 2 lata temu. Od tej pory uzywam jej czesto, wyciagam ja raz na tydzien. To byl najlepszy zakup. Zaden makaron nie zastapi tego domowego. Pomaga tez przy robieniu pierogow, nie musze walkowac ciasta a to przeciez najtrudniejsze, trzeba miec duzo sily w lapkach aby poradzić sobie z walkiem.
Przy wyborze maszynki warto zwrócić uwagę na funkcje, jakie posiada - czy jest w stanie sprostać Twoim oczekiwaniom makaronowym 😉 plus warto przyjrzeć się temu, czy jest prosta w utrzymaniu. Miałam już kilka, obecnie pichcę przy pomocy Camry i jestem bardzo zadowolona.