Czym są opiekacze do kanapek to każdy z nas wie, są opiekacze klasyczne/tradycyjne a także wielofunkcyjne. Czym się różnią? W tradycyjnych możemy przygotować po prostu tosty, w wielofunkcyjnych nawet gofry, naleśniki, mięsa czy ryby. Opiekacz ze względu na pracę w wysokiej temperaturze musi (tak, to jest mus!) być wykonany z dobrych nienagrzewających się materiałów. Najtańsze wykonane są z plastiku, ale przez to nie są odporne na nacisk, często się psują i pękają. Oczywiście jeśli używamy opiekacza raz na jakiś czas, możemy wybrać tańszą wersję. Jeśli jednak będziemy z niego korzystać częściej, a przy dzieciach to zawsze fajne rozwiązanie ciekawego śniadania, to warto zainwestować odrobinę w lepszy, bardziej wielofunkcyjny sprzęt, zaoszczędzi nam to też czasu, jakby nie było!
Spis Treści
Opiekacz do kanapek – ranking urządzeń dostepnych w 2024
Obraz | Nazwa | Ocena 0-10 | Cena | Sprawdź Cenę |
---|---|---|---|---|
Tefal SnackCollection SW854D16 | 9.9 | Drogi | ||
Amica SMK4011 | 9.8 | Tani | ||
MPM MOP-33 | 9.7 | Drogi | ||
Tefal sw342 | 9.7 | Drogi | ||
Russell Hobbs Panini | 9.6 | Średni | ||
Zelmer ZSM1001S | 9.5 | Tani | ||
Severin SA 2968 | 9.5 | Średni | ||
MPM XL MOP-05M | 9.4 | Średni | ||
Tefal Ultracompact SM1552 | 9.3 | Średni |
Opiekacz do kanapek – plusy i minusy posiadania takiego urządzenia w domu
Wielofunkcyjny opiekacz marki Tefal Snack Collection SW854D16
Opiekacz do kanapek – opinie klientów
Klienci zgodnie uważają, że fakt, iż urządzenie to zastępuje kilka innych urządzeń z małego AGD to niebywały plus, zwłaszcza dla osób, które mają małe kuchnie lub zwyczajnie cenią sobie wygodę i przygotowywanie różnych posiłków w jednym miejscu/urządzeniu. Jednakże zwracają uwagę, że obudowa urządzenia bardzo szybko się nagrzewa (co daje możliwość szybkiego przygotowania posiłku ale również jest duże prawdopodobieństwo poparzenia, dlatego trzeba uważać). Zaznaczają również, że za dobrą jakość tego urządzenia niestety trzeba zapłacić trochę więcej niż za klasyczny opiekacz do kanapek. Zatem biorąc pod uwagę wszystko, według klientów to najlepszy opiekacz do kanapek, jaki obecnie możemy znaleźć na rynku małego AGD.
Zalety
– fakt, że jest to urządzenie wielofunkcyjne (zastępuje wiele innych urządzeń),
– łatwy w użytkowaniu,
– miejsce na przechowywanie przewodu sieciowego,
– możliwość przechowywania urządzenia w pozycji pionowej,
– dodatkowy pojemnik na przechowywanie płyt,
– wyłącznik na obudowie.
Wady
– cena, która jest dość wysoka dla wielu osób.
Amica SMK4011 to kolejna ciekawa opcja warta rozważenia
Amica oferuje nam bardzo ciekawy produkt, który świetnie się sprawdzi w każdej kuchni. Nowoczesny design w połączeniu z prostą obsługą i niską ceną daje nam niezwykle ciekawe i warte rozważenia urządzenie. Opiekacz wyposażony jest w silnik, który generuje 750 W. To oznacza dosyć szybkie nagrzewanie się płytek. Te natomiast są wymienne i dostępne nie tylko jako klasyczne płyty grillowe, ale też do robienia sandwichy bądź gofrów.
Produkt charakteryzuje się też dodatkowymi kontrolkami świetlnymi, które pozwalają nam oszacować kiedy opiekacz przygotuje potrawy. Oprócz tego, z właściwości wartych rozważenia warto wymieniać zabezpieczenie przed przegrzaniem, które chroni sprzęt przed nieprawidłowym użytkowaniem, ale też i antypoślizgowa baza gwarantująca stabilność.
Produkt nie należy do najdroższych urządzeń tego typu. W rzeczywistości to jedna z tańszych ofert o tak sprawdzonej renomie i dobrym działaniu. Produkt dodatkowo łatwo utrzymać w czystości, bo do płytek nie przywierają produkty i można prosto obmyć je – czy to ręcznie pod bieżącą wodą czy też korzystając z łagodnego programu w zmywarce.
Zalety
• Trzy różne zestawy płytek grzewczych do wyboru;
• Zabezpieczenie przed przegrzaniem;
• Prosta obsługa urządzenia.
Wady
Oprócz tego, MPM MOP-33 może okazać się równie atrakcyjnym rozwiązaniem
Urządzenie to jest nieco droższe od niektórych konkurencyjnych produktów, aczkolwiek wraz z większą ceną otrzymujemy też większą moc sprzętu. Ponadto, produkt przygotowany przez firmę MPM oferuje nam też dodatkowe funkcjonalności, co w połączeniu z atrakcyjnymi opcjami dodatkowymi i akcesoriami daje nam wartą rozważenia opcję konkurencyjną.
Opiekacz firmy MPM to urządzenie wielofunkcyjne, gdyż oferuje nam aż trzy różne wymienne płyty. Są one, oczywiście, dostępne w zestawie. A to oznacza, że będziemy mogli opiekać nie tylko kanapki, ale też przygotować gofry czy zająć się przygotowaniem małego grilla. Twórcy modelu MOP-33 dostarczają nam też znacznie większą moc niż niektóre produkty rywali – wynosi ona 1200 W, przez co grzałki bardzo szybko zyskują temperaturę i pozwalają niemal natychmiastowe przygotowanie posiłków.
Niezwykle ciekawą funkcją, w jaką nie każdy producent swój opiekacz wyposaża, jest termostat. To opcja, która pozwala ustawić optymalną, docelową temperaturę. Inna przecież będzie wymagana temperatura do przygotowania zapiekanych kanapek, a inna do zrobienia gofrów czy tostów. A jeszcze inna temperatura wykorzystana zostanie do przygotowania kiełbasy grillowej. W ten sposób dostosowujemy sobie sposób działania urządzenia do wymaganego zadania.
Zalety
• 3 wymienne zestawy płyt grzewczych;
• Termostat;
• Nieprzywierająca powłoka.
Wady
Nie mniej ciekawym wyborem do opiekania kanapek jest Tefal sw342
Jeśli duża cena nam nie przeszkadza, to bardzo atrakcyjnym wyborem będzie opiekacz firmy Tefal, a dokładnie rzecz biorąc model SW342. Jest to fantastyczne urządzenie z kilku powodów. Przede wszystkim mamy tutaj bardzo wysoką jakość wykonania, właściwości poprawiające komfort użytkowania sprzętu i nasze bezpieczeństwo, a także zabezpieczenia przed uszkodzeniem opiekacza. Nie mniej istotne będą akcesoria, które także znacząco poprawiają komfort użytkowania sprzętu.
Zacznijmy jednak od podstaw, a więc od specyfikacji. Model znany jako Snack Collection oferuje nam 6 płyt, czyli 3 zestawy płyt – do trójkątnych kanapek (tosty), gofrów, a także do grillowania. Jeśli chodzi o moc, to grzałka korzysta z 700 W. Nie jest to, co prawda, zachwycający wynik. Aczkolwiek warto pamiętać, że wysoka klasa komponentów sprawia, że pomimo niskiej ceny płyty szybko się nagrzewają. Co do samych płyt, to pokryte są one powłoką nieprzywierającą, przez co utrzymanie ich w czystości jest zadaniem, bardzo prostym.
Zwróćmy również uwagę na fakt, że produkt wyposażono w antypoślizgowe nóżki, a także w specjalne zabezpieczenie przed przegrzaniem. Oprócz tego, uchwyt jest nienagrzewający się, a wskaźnik pokazuje nam czy produkt jest już gotowy do pracy czy nie.
Zalety
• Trzy zestawy płyt grzewczych w cenie;
• Antypoślizgowe nóżki i nienagrzewający się uchwyt;
• Płyty łatwe w utrzymaniu czystości – można myć w zmywarce.
Wady
• Wysoka cena.
Opiekacz 3w1 – Russell Hobbs Panini Maker 3w1 Czy potrzeba nam czegoś więcej?
Opiekacz 3w1 opinie klientów
A według klientów? Według tych, którzy produkt zakupili są opinie, że to bardzo solidny model. Dzięki możliwości korzystania z niego na różne sposoby, zyskują miejsce i czas, jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków. Zwracają również uwagę na to, że utrzymanie urządzenia w czystości jest niezwykle proste – wystarczy mokra ścierka.
Dodając na sam koniec, według informacji producenta, które znajdziemy na stronie https://pl.russellhobbs.com/russell-hobbs-products/cooking-and-baking/3-in-1-panini-maker-and-grill-griddle-17888-56 opiekacz przygotuje jednocześnie 3 kanapki, a w funkcji grilla pięć sztuk mięsa. Co czyni go niezwykle pojemnym.
Zalety
– wielofunkcyjność – tradycyjny opiekacz do kanapek + urządzenie do grillowania + smażenia + przygotowywania gofrów,
– prosty w użytkowaniu,
– prosty w myciu,
– nieprzywierająca powłoka płyt i schowek na kabel zasilający.
Wady
– duża moc urządzenia sprawia, że nie jest wyjątkowo energooszczędne.
Nowoczesny i estetyczny opiekacz do kanapek marki Zelmer ZSM1001S
Zalety
– uchwyty,
– schowek na przewód,
– niska cena.
Wady
– powłoka teflonowa.
Moc 1000W – opiekacz marki Severin SA 2968
Zalety
– nienagrzewająca się obudowa,
– nieprzywierająca powłoka,
– antypoślizgowe nóżki.
Wady
– szybkość nagrzewania się urządzenia.
Wykonany ze stali nierdzewnej Sandwich toster MPM XL 1000-1200W MOP-05M
Zalety
– moc 1200 W,
– lampki kontrolne,
– schowek na przewód,
– możliwość przygotowywania kanapek oraz gofrów.
Wady
Szybkie i wygodne przygotowywanie czterech kanapek w opiekaczu Tefal Ultracompact SM1552
Zalety
– nieprzywierająca powłoka,
– dwie lampki kontrolne,
– łatwy w utrzymaniu w czystości,
– kompaktowy rozmiar,
– miejsce na schowanie przewodu.
Wady
– brak kontrolki informującej o zakończonej pracy,
– brak wyłącznika sieciowego.
Opiekacz do kanapek – jaki wybrać? Czym się kierować?
Wpierw może powiedzmy czym się kierować podczas wyboru…
OBUDOWA
Kolejny raz obudowa jest najważniejsza. Powinna ona być trwała i solidna, nie nagrzewać się zbytnio. Materiał powinien być solidny, nie odkształcać się, odporny na uszkodzenia.
MOŻLIWOŚĆ PRZECHOWYWANIA
To szczególnie ważne dla osób, które nie posiadają dużo miejsca w kuchni ani też dodatkowych pomieszczeń gdzie można przechowywać tego typu urządzenia. Chodzi nie tylko o wielkość, ale również o kabel i jego możliwość sprytnego przechowywania, czy posiada nóżki, które umożliwiają postawienie urządzenia w pionie.
UCHWYT
Prawie oczywiste, że musi być solidny, nawet mocniejszy niż obudowa dlatego, że zdecydowanie częściej jest on używany. Powinien posiadać także termoizolacje dzięki czemu nie będzie się nagrzewać a my opiekacza nie będziemy musieli otwierać w rękawiczkach kuchennych.
POWŁOKA
Powłoka to miejsce, którym pokryte są płyty grzewcze w urządzeniu. Powinno się móc je łatwo czyścić (jeśli nie mają one możliwości wyciągania). Dodatkowo warto zwrócić uwagę czy pieczywo nie będzie do niej przywierać, najlepiej by była teflonowa.
MOC
Kolejny raz im większa moc urządzenia tym szybciej wypiek będzie gotowy. W sklepie możemy znaleźć urządzenia o mocy od 600-1300W. Jeśli zaś chodzi o to co będzie najlepsze do używania w domu to moc 700-800W. Niektóre urządzenia posiadają dodatkową funkcję regulacji mocy – czasem warto mieć i to.
PŁYTKI
Warto zwrócić uwagę na płytki grzewcze, jakiej są one wielkości, czy można je wyciągać i myć, czy są wymienialne a także jaki kształt kanapek uzyskamy po upieczeniu.
ZABEZPIECZENIA
Podstawowym elementem, jeśli chodzi o zabezpieczenia, jest kontrolką temperatury, dzięki której urządzenie automatycznie się wyłącza jeśli zbyt mocno się nagrzeje. Jest to bardzo ważne, zwłaszcza jeśli w okolicy grasują dzieci, ale nie tylko dla nich, dla nas również. Nikt nie chce się oparzyć. Mając dzieci ważne jest też by opiekacz posiadał automatyczne zamykanie – chwila nieuwagi, opiekacz otwarty – a dziecko już rękoma próbuje dotykać. Ciekawą funkcją, którą również posiadają opiekacze jest automatyczne wyłączanie przy nieużywaniu urządzenia. Dzięki temu unikamy nie tylko nagrzewania się ale również kosmicznych rachunków za prąd. Warto też sprawdzić czy urządzenie posiada antypoślizgowe nóżki.
KONTROLKI
Niby nie trzeba o tym mówić bo to takie oczywiste, a jednak są urządzenia na rynku, które takich podstaw nie posiadają. Chodzi o kontrolkę choćby informującą o tym, że urządzenie jest gotowe do użycia lub że kanapki zostały już przygotowane.
Jaki opiekacz do kanapek wybrać?
Według nas numerem jeden i dwa są: wielofunkcyjny opiekacz marki Tefal Snack Collection SW854D16 oraz opiekacz 3w1 – Russell Hobbs Panini Maker 3w1. A dlaczego? A to dlatego, że pierwszy z nich, biorąc pod uwagę wszystkie plusy i minusy wart jest swojej ceny – a rzadko się to zdarza. Posiada on wymienne płyty grzewcze, w zestawie aż cztery i możliwość dokupienia kolejnych ośmiu, co daje całe dwanaście sztuk płyt, do opiekania kapanek, gofrów, słodkich przekąsek, ciastek, pianini. Plusem jest również to, że płyty można myć w zmywarce a sam opiekacz odporny jest na nagrzewanie, mimo tego, że zdarza się, że klienci informują, że obudowa nagrzewa się bardzo szybko. Opiekacz zastępuje kilka innych małych AGD zatem, na swój sposób, zakup takiego urządzenia to oszczędność.
Jaka jest różnica między tosterem a opiekaczem?
Opiekacze i tostery to dosyć podobne do siebie urządzenia. Aczkolwiek ich konstrukcja i sposób przyrządzania posiłków jest znacznie inny. Tradycyjnie rozumiane przez Polaków tosty możemy przygotować w opiekaczu. To właśnie w nim robi się tak zwany Sandwiche, czyli kanapki trójkątne na specjalny chlebie tostowym. Natomiast toster to urządzenie, które jest w stanie przygotować nam grzanki bądź też pozwala nam podgrzać chleb, nie jest to typowy wypiekacz do chleba.
Tostery używamy poprzez włożenie suchego chleba, grzanki czy też kromki chleba tostowego od góry w specjalne otwory. Po czasie urządzenie wyłącza się i “wyrzuca” na zewnątrz przygotowane wcześniej grzanki. Tosty natomiast przygotowujemy poprzez posmarowanie ich masłem (od wewnątrz lub zewnątrz w zależności od wybranej metody i preferencji), a następnie dodanie do środka różnorodnych dodatków. Może to być ser, szynka, boczek, a nawet kiełbaska, cebulka czy inne akcesoria żywieniowe tego typu.
Jak zrobić Sandwich w opiekaczu?
Zanim włączymy urządzenie, zaleca się rozpocząć przygotowywanie Sandwichy od ułożenia chleba tostowego i przygotowania wszelkich niezbędnych dodatków. Gdy już to zrobimy, należy posmarować kanapki masłem (bądź też nie – zależy to od preferencji), a potem położyć akcesoria do środka. Potem przykrywamy tost drugą warstwą chleba. Następnie włączamy urządzenie i czekamy aż płytki ogrzewacza będą gorące.
Gdu już płytki grzewcze się nagrzeją, wkładamy chleb tostowy i umieszczone wewnątrz składniki do środka i je przykrywamy. Pamiętajmy, aby lekko przycisnąć tosty w opiekaczu. Urządzenie powinno po kilku minutach przygotować dla nas tosty. Warto zauważyć, że w celu uchronienia zatrzasków od pęknięcia, warto najpierw ścisnąć tosty przed włożeniem ich do opiekacza. Wtedy plastikowe zaciski, które nierzadko nie grzeszą trwałością, nie będą musiały radzić sobie z tak dużą siłą nacisku.
Czy kanapki z opiekacza są zdrowe?
Przygotowane najczęściej w opiekaczach tosty nie są z natury zdrowe z bardzo prostego powodu – w zawartości znajdziemy sporą ilość tłuszczy i składników ciężkostrawnych. Dobrym przykładem jest tutaj pełnotłusty ser, salami, czy też masło. Oprócz tego, nierzadko wykorzystuje się do przygotowania kanapek z opiekacza chleba tostowego z białego pieczywa.
Jeśli jednak białe pieczywo zastąpimy inną, zdrowszą alternatywą, a dodatkowo składniki przygotowywanych kanapek będą o wiele zdrowsze jak, na przykład, ser mozzarella, pomidor, bazylia, czy po prostu awokado, ser typu feta, szpinak lub chuda szyneczka. Połączenie tych składników z chlebem żytnim, orkiszowym bądź razowym z pewnością pozwoli nam uzyskać o wiele zdrowszy posiłek, który przy okazji będzie przygotowany w opiekaczu.
Co można włożyć do opiekacza?
Opiekacz to nie tylko możliwość przygotowania tostów czy też gofrów – pod warunkiem, że mamy odpowiednie blachy grzewcze. Istnieje wiele różnych potraw, które niekoniecznie wymagają chleba tostowego czy też i klasycznego pieczywa. Korzystając z nieprzywieralnych powłok, możemy przygotować wiele smacznych dań – począwszy od smakołyków, przez posiłki śniadaniowe i kolacje, a nawet skończywszy na pełnoprawnych obiadach.
Przede wszystkim należy pamiętać, że charakterystyka opiekacza pozwala na przygotowanie różnorodnych posiłków bazujących na cieście, ale nie tylko. Dobrym przykładem jest, chociażby, możliwość przygotowania tortilli czy też kebaba. Wystarczy przygotować wszystkie składniki, kupić gotowe ciasto na tortillę, a następnie włożyć tortille do nagrzanego opiekacza. Oczywiście przed tym należy przygotować mięso i pozostałe składniki – to, co ciekawe, możemy też zrobić w opiekaczu. Oprócz tego, urządzenia te pozwalają nam na przygotowanie pizzowych przekąsek, ciasteczek z czekoladą, omletów, placków ziemniaczanych, a nawet jajek sadzonych czy pączków.
Jaki chleb do opiekacza?
W opiekaczu tak naprawdę każdy rodzaj pieczywa się sprawdzi. Najczęściej Polacy decydują się na tradycyjne pieczywo białe. Tosty z takiego chleba są przede wszystkim tanie i nie wymagają przesadnych przygotowań. Nie jest to jednak najzdrowsze rozwiązanie. Dlatego jeśli zależy nam na dietetycznym toście z opiekacza, to powinniśmy pomyśleć nad innym pieczywem.
Chleb orkiszowy, gryczany czy też żytni na zakwasie to bardzo dobre alternatywy. Ponadto, nierzadko użytkownicy szukający zdrowych alternatyw wybierają chleby tostowe, które są pełnoziarniste bądź inne opcje, w których znajdziemy o wiele więcej błonnika i innych ważnych dla naszego zdrowia wartości odżywczych. Wybierając nieco droższą alternatywę nie ryzykujemy jednak spożywania szkodliwych substancji, które nierzadko znajdują się w budżetowym pieczywie.
Czym smarować opiekacz?
Przy pierwszym uruchomieniu i włączeniu opiekacza niektórzy producenci zalecają nasmarowanie płyt grzewczych. Następnie powinniśmy włożyć po kromce chleba (bez żadnych dodatków, gdyż chleb ten nie będzie nadawał się do spożycia). Pozwala to na wygrzanie i wypalenie się potencjalnie niebezpiecznych substancji. Miejmy też na uwadze fakt, że bardzo często opiekacze wyposażone są w płyty grzewcze pokryte nieprzywierającą powłoką. To znacznie ułatwia utrzymanie płyt w czystości.
Jeśli chodzi o sam olej, to klasyczny olej spożywczy, który najczęściej wykorzystujemy w domu, będzie bardzo dobrym rozwiązaniem. Nie powinniśmy jednak każdego opiekacza traktować tak samo. Niektórzy producenci nie zalecają wyżej opisanego “wygrzewania”, ponieważ może ono obniżyć trwałość powłoki bądź ją uszkodzić. Zatem przed posmarowaniem opiekacza (a dokładnie płyt grzewczych – nigdy niczego innego nie powinniśmy smarować), powinniśmy zapoznać się z instrukcją dostarczoną od producenta.
Czy opiekacz może się zapalić?
Opiekacz sam z siebie nie powinien się zapalić. Nierzadko zdarza się jednak, że przy pierwszym uruchomieni urządzenia wykonujemy wygrzewanie płyt. Podczas tego procesu może dojść do lekkiego dymienia. Pamiętajmy natomiast, że samo urządzenie powinno być wyposażone w specjalny system zabezpieczający przed przegrzaniem.
Większość opiekaczy ze średniej i wyższej półki cenowej jest w nie wyposażona. Gwarantuje to dodatkowe zabezpieczenie, dzięki któremu nawet jeśli grzałka czy też inne komponenty w silniku będą miały niebezpiecznie wysoką temperaturę, to urządzenie samoczynnie się wyłączy. Niestety, jeśli zapaleniu ulegnie pożywienie, które przygotowujemy, to sprzęt samoczynnie się nie wyłączy. Dlatego należy pilnować pieczywo czy też inne posiłki przygotowywane w opiekaczu, aby nie doszło do zapalenia zawartości.
Ale skoro tak to może podpowiemy jaki opiekacz 3w1 wybrać w 2024 roku?
W przypadku opiekaczy 3w1 sklepy mają duże pole do popisu. Musicie Państwo zastanowić się nad tym czy potrzebujecie zwykły opiekacz do kanapek, który będzie służył na co dzień czy własnie takie urządzenie jak opiekacz 3w1. W opiekaczach 3w1 znajdziemy wszystko czego potrzebujemy od takiego urządzenia. Zrobimy w nim tosty, naleśniki, gofry i panini. Dodatkowo, do tego wszystkiego, możemy tego typu opiekacze rozłożyć na płasko, co daje możliwość używania ich jako patelni grillowej, na której możemy przygotować różne mięsa, ryby czy warzywa. Płytki są wymienne, łatwe w czyszczeniu. Są one natomiast większe niż zwykły opiekacz do kanapek, niewiele ale jednak, zatem warto zwrócić uwagę na to czy takie urządzenie zmieści nam się do kuchni. A zatem wybór należy do Państwa. My tak jak wyżej proponujemy Russell Hobbs Panini Maker 3w1. I znów, dlaczego? Dlatego, że zrobi on za nas niemalże wszystko: opiecze kanapki, zgrilluje mięso, ryby i warzywa. Wszystko to zrobi szybko sprawnie i w jednym miejscu za pomocą rozkładanej płyty. Dodatkowo na płycie w pozycji otwartej mamy możliwość smażenia. Czegóż chcieć więcej? Dużej mocy? Nieprzywierającej powłoki i schowka na kabel? Ależ proszę bardzo, Russell Hobbs posiada również i to! Jedyny minus tego urządzenia to fakt, że nie posiada możliwości regulacji temperatury. Tak jak pisaliśmy wyżej, opiekacz przygotuje jednocześnie trzy kanapki a w funkcji grilla aż pięć sztuk mięsa.
Tekst dotyczy również: opiekacz 3w1 ranking, opiekacz do kanapek z wymiennymi wkładami, opiekacz do kanapek ceramiczny
Submit your review | |
Kiedyś długo zastanawiałam się czy kupić opiekacz i zdecydowałam się na Zelmer. Bardzo wygodny i praktyczny opiekacz do tostów. Szybko i równomiernie nagrzewana płyta, łatwa do umycia/wyczyszczenia. nawet dzieci sobie sami radzą z opiekaniem kanapek.
Opiekacz Tefal spełnia większość naszych wymagań. Estetyczny, mały. Bez problemu zaciska grubsze tosty. Bardzo dobrze i szybko opieka kanapki. Nic nie przywiera. Super. Jestem bardzo zadowolona z zakupu.
Ja nie tak dawno dostałam od męża opiekacz Severin. To już olejny opiekacz, który posiadam. Ten w mojej opinii jest rewelacyjny. Równomiernie opieka i posiada bardzo dobrą powłokę teflonową. Praktycznie nic nie przywiera, a jeśli już, to daje się bardzo łatwo wyczyścić.
Kupiłam opiekacz firmy Tefal. Po rozpakowaniu wydawało się, że opiekacz jest miniaturowych rozmiarów; w użyciu okazało się, że standardowy chleb tostowy mieści się idealnie, a nawet z zapasem. Opiekacz bardzo szybko się nagrzewa. Zatrzask zamykający sprawia wrażenie delikatnego ale na razie sprawuje się bez zarzutu.
A ja mam firmy Tefal to opiekacz jakiego się spodziewałam . Prosta konstrukcja, szybko uzyskuje odpowiednią temperaturę. Tosty nie przywierają, powłoka łatwa w utrzymaniu czystości, ładny wygląd, prosty w obsłudze. Bardo dobra jakość wykonania opiekacza.
Jestem bardzo zadowolona z opiekacza a mam marki Zelmer. Super produkt , po zakończeniu opiekania wystarczy przetrzeć ręcznikiem jednorazowym i jest gotowy do następnego użytku . Dodatkowo opiekacz jest kompaktowy, nie zabiera dużo miejsca. Nawet mój mąż doskonale sobie radzi z tym urządzeniem.