Czy twój czajnik znacznie wydłużył czas gotowania wody? A może na dnie zgromadził się już całkiem pokaźny kamień? To znak, że przyszedł czas żeby porządnie go wyczyścić.

Czajniki, zarówno elektryczne, tradycyjne  jak i te czajniki na indukcję, warto czyścić regularnie. Wprawdzie kamień wytrącający się z wody nie jest szkodliwy dla zdrowia, jednak potrafi znacznie wpłynąć na smak gotowanej wody. Jeśli twoja ulubiona kawa smakuje gorzej niż zazwyczaj, zerknij na ścianki lub grzałkę swojego czajnika. Jeżeli zobaczysz tam charakterystyczny biały nalot, to znaczy, że za wapienny posmak w ustach odpowiada nagromadzony w czajniku kamień.

W tym artykule pokażę ci, jak wyczyścić czajnik domowymi sposobami, przy użyciu sody, octu, lub kwasku cytrynowego. To bardzo proste, tanie i co najważniejsze – skuteczne rozwiązania. Nie zajmą ci więcej niż kwadrans, a ich koszt zamknie się w pięciu złotych. To co, spróbujemy?

Czyszczenie czajnika – różne strategie działania

Istnieje kilka skutecznych sposobów na wyczyszczenie czajnika. Są to:

  • profesjonalne środki odkamieniające
  • soda oczyszczona
  • ocet spirytusowy
  • kwasek cytrynowy

Jeśli nie jesteś baristą ani właścicielem restauracji, odradzam ci korzystanie z pierwszej opcji. Dlaczego? Ponieważ profesjonalne odkamieniacze, typu Cafiza, są kosztowne, a dają taki sam efekt, jak reszta substancji wymienionych na liście. Jeśli jednak zależy ci na tym, by drogocenny sprzęt nie został odrzucony przy ewentualnej reklamacji, lepiej używać wyłącznie rekomendowanych środków do jego czyszczenia.

W przypadku sody, octu oraz kwasku cytrynowego, zasady postępowania są identyczne. Szczegółowe instrukcje zaprezentuję w kolejnym podrozdziale.

W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na zastosowanie sody i octu w gospodarstwie domowym. To wręcz niedorzeczne, że zwykle zaleca się stosowanie obu tych substancji naraz! Nie daj się zwieść i pamiętaj, że kwasu i zasady nie należy łączyć, ponieważ znoszą nawzajem swoje działanie. Szczególnym przypadkiem są tylko silne zabrudzenia, które chcemy “podnieść” z oczyszczanej powierzchni (np. spalenizna). W tym celu wykorzystuje się musującą papkę powstałą z połączenia tych dwóch składników. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat pułapki łączenia octu i sody, polecam Ci ten filmik.

Zwykle nie trzeba nawet organizować wyprawy do sklepu, żeby odnaleźć z domowych składników, który umożliwi nam wyczyszczenie czajnika.
Poszukaj ich w kuchennych zakamarkach, albo w szafkach w łazience. Zwykle gdzieś czai się zapomniana butelka octu albo kilka paczek kwasku cytrynowego lub sody. Znalazłeś? Zatem do dzieła! A jeśli w twoim domu nie ma specyfików tego rodzaju, zaopatrz się od razu w większą ilość – gwarantuję ci, że przydadzą się jeszcze nie raz!

Czyszczenie czajnika krok po kroku

1. Odmierz właściwą dawkę środka czyszczącego

Jeśli decydujesz się na użycie sody oczyszczonej lub kwasku cytrynowego, odmierz około pół szklanki proszku. Jeżeli używasz wagi kuchennej, będzie to w przeliczeniu ok. 100 g produktu. W przypadku, gdy czajnik jest naprawdę bardzo mocno zakamieniony, możesz podwoić dawkę proszku.

W przypadku octu potrzeba przynajmniej jednej szklanki (ok. 200 ml) płynu. Większa ilość proszki czy płynu od zalecanej nie jest konieczna, ale jeśli przez przypadek mocno przedawkujesz substancję czyszczącą, nie ma powodu do zmartwień – zarówno ocet jak i kwasek czy soda, są bezpieczne dla naszych domowych sprzętów nawet w wysokim stężeniu.

 2. Połącz z wodą i zagotuj

Odmierzoną dawkę sody, kwasku lub octu wsyp lub wlej do czajnika i dopełnij wodą do pełna. To ważne, aby w czajniku znalazło się tak dużo wody jak to możliwe, ponieważ wtedy roztwór dotrze do całej jego powierzchni.

Tak przygotowany roztwór zagotuj w czajniku. W przypadku czajnika elektrycznego nie mamy wpływu na czas gotowania wody, ale jeśli jesteś użytkownikiem tradycyjnego czajnika na gaz, ustaw go na małym ogniu, tak by woda jak najwolniej dochodziła do wrzenia.

Gdy woda zacznie wrzeć, pozwól jej chwilę się pogotować, a następnie wyłącz źródło grzania i… zapomnij o czajniku na przynajmniej godzinę. Im dłużej roztwór będzie w kontakcie z kamieniem w czajniku, tym lepiej. Kwas (lub zasada) będzie powoli trawić kamień i inne osady.

Uwaga! Jeśli nie jesteś jedyną osobą korzystającą z czajnika, poinformuj innych o tym, jakie zabiegi właśnie przeprowadzasz. Najlepiej przyklej na czajniku karteczkę z napisem “nie ruszać!” lub podobnym, aby mieć pewność, że żaden domownik lub współpracownik nie zafunduje sobie niechcący przeczyszczenia. Warto taką karteczkę zostawić przy czajniku nawet wtedy, gdy nikt poza nami z niego nie korzysta – uwierz mi, wyuczony odruch bywa silniejszy niż pamięć o tym, że w czajniku właśnie toczy się proces rozpuszczalnikowy.

3. Zagotuj ponownie i wyczyść czajnik

Po odczekaniu godziny (lub nawet całej nocy) dobrze jest wodę w czajniku jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Następnie roztwór należy wylać z czajnika (można go jeszcze użyć do odkamienienia innych powierzchni, np. zlewu czy kubków ze smugami po herbacie) i dokładnie wypłukać sprzęt pod bieżącą wodą.

Po takim zabiegu po kamieniu nie powinno być ani śladu. Ewentualne resztki osadu możesz łatwo doczyścić zwykłą gąbką do naczyń. I to wszystko! Od teraz możesz cieszyć się znów pyszną wodą i optymalnym czasem jej gotowania w twoim lśniącym czystością czajniku.

Czyszczenie czajnika to nic trudnego

Jak widać, wyczyszczenie czajnika przy użyciu dostępnych w domu środków takich jak soda, kwasek cytrynowy czy ocet, to sprawa prosta i przyjemna. Dzięki temu możemy nie tylko poprawić walory smakowe przyrządzanych napojów, lecz także jesteśmy bardziej ekologiczni, ponieważ oszczędzamy energię potrzebną do zagrania wody. Regularne odkamienienia czajnika przyczynia się także do przedłużenia życia tego sprzętu.

Częstotliwość z jaką należy powtarzać proces opisany w tym samouczku zależy przede wszystkim od twardości wody w naszej kanalizacji. Jeśli osad na twoim czajniku powstaje szybko, to znaczy, że w twoim regionie woda zawiera dużo minerałów, które wytrącają się podczas gotowania. Niestety, o ile dla pralek przewidziane są specjalne środki zmiękczające wodę, o tyle jest to niemożliwe w przypadku wody z kranu. Pomóc może korzystanie z dzbanka z filtrem lub też założenie domowej instalacji filtrującej.

Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten poradnik, i że dowiedziałeś się, dlaczego warto czyścić czajnik. Daj taką szansę także swoim znajomym i udostępnij im ten artykuł!

Bardzo chętnie dowiem się, co myślisz na temat używania sody, kwasku i octu w porządkach domowych. A może masz swój ulubiony, inny niż te przedstawione tutaj, sposób na odkamienianie sprzętów AGD? Koniecznie podziel się nim w komentarzu!