Spis Treści
W domowej kuchni każdy sam jest swoim szefem
Każdy marzy, aby po ciężkim dniu w pracy odpocząć w wygodnym fotelu. Wtedy przychodzi jednak myśl, że jest jeszcze jedno ważne do wykonania zadanie, jakim niewątpliwie jest przygotowanie posiłku. I byłoby naprawdę miło, aby traktować tę czynność jako przyjemność, ciekawy akcent w wolnej części dnia. Stanie się jednak tak dopiero wówczas, gdy kuchnia będzie naszym królestwem, w którym wszystko ma swoje miejsce i przeznaczenie, a przede wszystkim – każde urządzenie spełnia swoją rolę najlepiej jak to możliwe.
Niektórzy mówią, że charakter kucharza uwidacznia się w jego posiłkach. Czy również nasza frustracja spowodowana tępym i niewygodnym nożem kuchennym odbije się na wykonywanych przez nas daniach? Bez wątpienia! Skoro nóż jest główmy atrybutem wyposażenia kuchennego, bez którego z pewnością nie poradzimy sobie z przygotowywaniem najprostszych potraw – warto zadbać, aby wybrać to, co dla nas najlepsze.
Obraz | Nazwa | Ocena 0-10 | Cena | Sprawdź Cenę |
---|---|---|---|---|
Fiskars Edge Ostrzałka | 9.8 | Średnia | ||
Nóż japoński 30cm | 9.8 | Drogi | ||
Victorinox nóż kuchenny | 9.6 | Średnia | ||
Nóż Fiskars functional | 9.6 | Tani | ||
Nóż Victorinox pikutek | 9.6 | Tani |
Nóż szefa kuchni Fiskars 1003101 Edge + najlepsza ostrzałka do noży
Z pewnością rankingi noży kuchennych bardzo często goszczą markę Fiskars, ze względu na doświadczenie tej firmy i szeroki wybór produktów. Nóż prezentowany w ofercie, zgodnie z typologią, należy zaliczyć do noży szefa kuchni, na co wskazuje dość szerokie ostrze, zwężające się ku przodowi. Producent opisuje, że nóż będzie idealny do krojenia lub siekania mięsa i warzyw. Wraz z nożem w zestawie znajduje się profesjonalna ostrzałka do noży kuchennych. Ostrze wykonano z nierdzewnej stali, a więc możemy spodziewać się trwałego i wytrzymałego narzędzia do kuchennych prac. Rękojeść w kolorze czarnym, z charakterystycznymi dla tej firmy pomarańczowymi wykończeniami wykonana jest z plastiku. Producent jednak zastrzega, że również ta część jest dodatkowo wzmacniana, przez co możemy się spodziewać, że będzie służyła nam przez długi czas. Waga noża to ok. 125g. Produkt z pewnością zasłużył na pozytywne opinie.
Zalety
– zestaw zawiera ostrzałkę
– stal zabezpieczona przed korozją,
– uniwersalność użycia noża,
– ochrona przed przywieraniem,
– atrakcyjny design,
– możliwość mycia w zmywarce,
Wady
– plastikowa rękojeść.
Kolejnym dobrym nożem kuchennym, na który warto zwrócić uwagę jest nóż japoński. Ten produkt również możemy zaliczyć do noży szefa kuchni. Tym razem rękojeść płynnie przechodzi w ostrze, w związku z czym całość wykonana jest ze stali nierdzewnej. Jak przystało na nóż szefa kuchni ostrze jest dość szerokie. Jego długość w tym przypadku to 20cm. Producent zachwala możliwość wykonywania różnorodnych prac kuchennych za pomocą noża japońskiego. Szatkowanie, krojenie w plastry czy w kostkę – to według oferty nieobce dla noża czynności. Nóż waży ok. 172g. Jest to nieco więcej niż w poprzednim przykładzie, ale może to wynikać z faktu, że w tym przypadku rękojeść również wykonana jest ze stali. Wprawnemu oku z pewnością nie umknie fakt, że cena jest zdecydowanie wysoka. Ten aspekt jednak każdy musi rozważyć samodzielnie. Być może jest to przykład, w którym cena idzie w parze z wysoką jakością.
Zalety
– całość wykonana ze stali nierdzewnej,
– budowa rękojeści ma zapobiegać wyślizgiwaniu się noża,
– uniwersalność użycia noża,
– łatwość czyszczenia ze względu na jednolity materiał,
– możliwość mycia w zmywarce,
Wady
– wysoka cena,
– nieznacznie większa waga noża.
Victorinox nóż kuchenny
Ta marka jest zapewne znana wszystkim wielbicielom scyzoryków. A skoro firma zdobyła uznanie w produkcji scyzoryków, z pewnością może odnosić również sukcesy w dziedzinie noży kuchennych. Podobnie jak w poprzednich przykładach, mamy tutaj do czynienia z nożem szefa kuchni. Ostrze o długości 20cm połączone zostało z rękojeścią wykonaną z włókna fibrox. Jak informuje nas producent rękojeść została tak wyprofilowana, aby zapobiegać wysunięcia się noża z ręki, nawet jeśli jest ona śliska lub mokra. Dodatkowo rękojeść odporna jest na wysokie temperatury, co z pewnością jest istotną zaletą w kuchni.
Niestety oferta zawiera niewiele informacji o samym ostrzu, które stanowi przecież najważniejszą część noża. Klient może domyślić się, że ostrze wykonano ze stali, jednak informacja ta nie została podana, co niestety należy zaliczyć jako dość znaczna wada tego prospektu. Cena prezentowanego noża jest nieco wyższa, biorąc pod uwagę, że oferta obejmuje jedynie nóż. Nie jest to jednak wygórowana kwota, mając na uwadze rangę producenta.
Zalety
– antypoślizgowa rękojeść,
– możliwość mycia w zmywarce,
– rękojeść odporna na wysoką temperaturę,
– uniwersalność użycia noża,
Wady
– brak informacji o materiale ostrza,
– brak informacji o wadze noża,
– nieznacznie wyższa cena.
Fiskars functional form – nóż do pomidorów
Kolejny przykład asortymentu firmy Fiskars. Tym razem jest to nóż przeznaczony do warzyw, a konkretnie – pomidorów. W związku z tym jego lekko ząbkowane ostrze jest znacznie krótsze – długość wynosi 12 cm. Do budowy ostrza wykorzystano stal nierdzewną. Rękojeść została wykonana z plastiku w kolorystyce charakterystycznej dla marki Fiskars. Mimo iż tym razem producent oferuje nam nóż wyspecjalizowany w jednej dziedzinie, to warto docenić starania dotyczące wyprofilowania rękojeści. Na uwagę zdecydowanie zasługuje niska cena.
Zalety
– niska cena,
– dbałość o szczegóły,
– ząbkowane ostrze dostosowane do krojenia warzyw,
– ostrze ze stali nierdzewnej,
– niewielka waga noża,
Wady
– plastikowa rękojeść,
-produkt mniej wszechstronny (do warzyw – pomidorów)
Victorinox nóż pikutek uniwersalny czarny
Inny wariant noża od znanej marki produkującej scyzoryki. Tym razem jednak nóż należy zaliczyć do kategorii noży uniwersalnych, na co wskazuje ostrze o stałej szerokości na całej długości. Z pewnością narzędzie to może posłużyć zarówno do krojenia wędlin, jak i warzyw. Można go również użyć do krojenia pieczywa, ponieważ producent wyposażył go w delikatne ząbkowanie, co z pewnością należy zaliczyć na poczet zalet tego modelu. Rękojeść wykonano w tym przypadku z polipropylenu. Producent obiecuje, że rękojeść ma właściwości antypoślizgowe. Ostrze ma długość 15 cm. Kolejną kwestią, na którą warto zwrócić uwagę jest zdecydowanie niska cena. Biorąc pod uwagę markę tego produktu, jak i wszechstronność narzędzia – warto pokusić się o posiadanie tego noża w swojej kuchennej szufladzie.
Zalety
– zdecydowanie niska cena,
– lekko ząbkowane ostrze,
– antypoślizgowa rękojeść,
– możliwość mycia w zmywarce,
– uniwersalność użycia noża,
Wady
– brak informacji o materiale ostrza,
– brak informacji o wadze noża.
Nóż szefa kuchni opinie konsumentów w 2024
Niektórzy powiedzą, że jest to lider rankingów noży, ze względu na swoją wszechstronność działania. I nie będzie w tym dużej pomyłki. Nóż szefa kuchni z pewnością zadowoli najbardziej wymagających bohaterów codziennych obiadów. Co z jego pomocą można wykonać? W zasadzie wszystko. Zwróćmy wagę przede wszystkim na ostrze. Jest zazwyczaj dość szerokie, zwężające się ku przodowi. Nie posiada ząbków ani też zaokrągleń. Dobre ostrze noża szefa kuchni powinno charakteryzować się przede wszystkim ostrością. Jego długość to ok. 20cm. Zarówno rękojeść, jak i samo ostrze wydają się być dość ciężkie, co jednak pozytywnie wpływa na korzystanie z tego rodzaju noża. Ciężkie narzędzie sprawia, że nasze posunięcia są bardziej precyzyjne i pewne.
Za pomocą noża szefa kuchni możemy zarówno pokroić mięso, jak i wędlinę. Nada się do serów, warzyw oraz owoców. Nie będzie też żadną przesadą użycie go do oporządzenia ryb. To właśnie z tego wynika jego wszechstronność. Nóż szefa kuchni to z pewnością odpowiedni wybór, jeśli w naszej kuchni stawiamy na minimalizm, prostotę i funkcjonalność.
Odrobina typologii
Łatwo zauważyć, że poszczególne rodzaje noży różnią się od siebie. Nie tylko wielkością, ale przede wszystkim kształtem i długością ostrza. Ich różnice wynikają przede wszystkim z przeznaczenia, które się im przypisuje. Warto zapoznać się choćby z podstawowymi rodzajami noży, nim zdecydujemy się na jeden lub kilka, które odpowiedzą na nasze potrzeby.
Nóż uniwersalny
Jak sama na nazwa mówi – jego zastosowanie jest bardzo szerokie. Użyjemy go do krojenia mięs, warzyw, serów. Ostrze jest nieco węższe i krótsze niż w przypadku noża szefa kuchni. Zdecydowanie też różni się wagą – jest znacznie lżejszy.
Nóż do obierania
Zazwyczaj wyróżnia się swoimi niewielkimi rozmiarami – zarówno rękojeści, jak i ostrza. Często końcówka ostrza jest nieco zaokrąglona.
Nóż do chleba
Ten rodzaj z pewnością każdy rozpozna i bez problemu odpowie do czego się go stosuje. Charakterystyczne ząbki na ostrzu, którego szerokość nie zmienia się na długości – to najkrótsza charakterystyka noża do chleba.
Nóż do wędlin
Ten rodzaj noża ma długie wąskie ostrze. Zazwyczaj gładkie, aby dokonać precyzyjnego krojenia na cienkie plasterki. Zdarza się jednak, że ostrze jest czasem ząbkowane.
Na tym oczywiście typologia noży nie kończy się. Wyspecjalizowane firmy tworzą wiele innych rodzajów noży, jak na przykład – do filetowania ryb, do krojenia serów, rzeźnickie, specjalne do krojenia pomidorów. Z pewnością każdy odnajdzie coś, co najbardziej odpowiada jego potrzebom.
A może komplet noży kuchennych?
Nikt nie ma wątpliwości, że kuchnia bez noża istnieć nie może. Niektórzy nawet twierdzą, że liczba pojedyncza w tym przypadku to również nieporozumienie, bo jeden nóż w kuchni to zdecydowanie za mało. Jeśli jesteśmy perfekcjonistami również w kuchni lub po prostu stawiamy na wygodę – dobrym pomysłem jest rozważenie kupna zestawu noży. Wiele firm na rynku oferuje taką możliwość. Wówczas komplet zawiera najbardziej popularne rodzaje noży. Atutem takiego wyboru jest jednakowa kolorystyka i wykonanie narzędzi. W zestawie najczęściej również klient otrzymuje stojak na noże lub specjalną płytę, do której noże są montowane. Warto więc rozważyć kupno kompletu, który nie tylko ułatwi naszą pracę, ale również pozytywnie wpłynie na design naszej kuchni.
Jeśli jednak kuchenny blat i tak zajęty jest przez mnóstwo akcesoriów, a szukamy jednego, sprawdzonego rozwiązania, to warto postawić swój wybór na nóż szefa kuchni. Jego wszechstronność z pewnością pomoże osiągnąć w kuchni równie dobre efekty.
Ranking materiałów na nóż dostępny w 2024
Rozpatrując najlepszy materiał na nóż mamy na myśli przede wszystkim jego ostrze. Owszem – rękojeść noża również może być wykonana z różnych materiałów, ale ma to znaczenie drugorzędne.
W jakim stopniu materiał noża ma znaczenie na naszą pracę? W zasadzie dość znaczną. Materiał ostrza ma wpływ nie tylko podczas jego użytkowania, ale również na trwałość noża i jego konserwację. Wiadomym jest, że noże wymagają ostrzenia – jedne jednak częściej niż inne. A ta cecha również zależna jest o zastosowanego materiału.
Na rynku przede wszystkim królują noże stalowe. Charakteryzują się wytrzymałością i przy zastosowaniu specjalnych ulepszeń – będą wyróżniały się odpornością na działanie korozji. Są dość ciężkie, co jest zarówno ich wadą, jak i zaletą. Noże stalowe, poddane kłuciu, nie będą wymagały częstego ostrzenia. Innym wariantem są noże tytanowe – zdecydowanie lżejsze niż noże stalowe. Wyróżniają się swoją ostrością. Są odporne na działanie wody. Na rynku występują również noże ceramiczne, które należą do najtwardszych. Ich wadą jest niestety podatność na złamania.
Sam wydaj opinię na temat noży szefa kuchni dostępnego w 2024
Ile noży, tyle opinii – to nie ulega wątpliwości. Jednak to, jaki nóż będzie nam odpowiadał najbardziej okaże się dopiero, kiedy będziemy trzymać go swojej ręce i dokonywać kuchennych działań. I choć warto skierować się opiniami innych, bo mogą ustrzec nas przed niewłaściwym zakupem, to jednak nasza opinia jest najważniejsza.
Submit your review | |