Spis Treści
Wypiekacze do chleba – ranking 2024
Wypiekacz do chleba – plusy i minusy posiadania
– bez dużej ilości siły i czasu chleb wypiecze się sam,
– maszyny te mają możliwość wypiekania nie tylko różnego rodzaju chleba ale również bułek czy ciasta do pizzy,
– pyszne, zdrowe, smaczne, chrupiące i co najważniejsze pachnące pieczywo, niemalże jak to, które niegdyś babcie wypiekały w piecach.
Minus… lżejszy portfel, większy rachunek za prąd. Ot tyle, więc chyba warto się w nie zaopatrzyć.
Ranking wypiekaczy do chleba roku 2024
Wypiekacz do chleba Yoer Baker srebrny/szary 710 W
Automat do chleba marki Yoer Baker to wielozadaniowe urządzenie przeznaczone nie tylko do pieczenia, ale również do wyrabiania ciasta. Urządzenie oferuje szereg funkcji pozwalających na wygodne i oszczędne przygotowywanie chleba domowej roboty.
Bogaty w dodatkowy asortyment zestaw umożliwia nie tylko wydajną pracę, ale również wykorzystanie urządzenia w wielu kontekstach kulinarnych. Profesjonalny automat do chleba stanowi doskonały dodatek kuchenny, usprawniający wypiekanie własnego chleba.
Urządzenie oferuje aż 19 programów pracy, dzięki czemu może nadać się również do przygotowywania bułek, ciasta na pizzę czy autorskich lodów. W wypiekaczu można przygotować chleb w trzech rozmiarach oraz wybrać stopień spieczonej skórki spośród trzech dostępnych wariantów.
Urządzenie jest zaopatrzone także w dodatkowy dozownik do przypraw oraz dodatków, co daje znacznie więcej możliwości wykorzystania. Programator czasowy zapewnia pełną kontrolę nad pracą urządzenia, podobnie jak wygodny wyświetlacz LCD.
Choć urządzenie nie jest najtańsze, a jego konstrukcja jest dość ciężka, te fakty rekompensuje wielozadaniowość oraz uniwersalny charakter produktu. Ponadto, pamiętajmy o dodatkowym dozowniku na przyprawy oraz inne dodatki.
Zalety
• Możliwość przygotowania chleba, ciasta na pizzę i lodów;
• Obecność dozownika na dodatki i przyprawy;
• Łatwy i wygodny w użytkowaniu.
Wady
• Duże rozmiary urządzenia.
Wypiekacz do chleba Tefal PF6118 czarny 1600 W zdecydowanie się sprawdzi w każdej sytuacji
Wypiekacz do chleba TEFAL Bread of the World to wysokiej klasy produkt przeznaczony do wspomagania czynności podczas przygotowywania wypieków domowej roboty. Za pomocą wypiekacza można piec nie tylko chleb, ale również bagietki, muffinki oraz produkty bezglutenowe.
Dzięki solidnej konstrukcji oraz wielu trybom pracy, wielofunkcyjne urządzenie doskonale uzupełnią niejedną kuchnię. Urządzenie to sprawdza się doskonale w kontekście własnoręcznego przygotowywania chleba. Proces ten jest możliwy dzięki aż 19 programom pracy oraz intuicyjnemu systemowi sterowania.
Wypiekacz posiada odpowiednią konstrukcję do pieczenia chleba, bułek, a także bagietek czy ciasta na pizzę. Dzięki trzem ustawieniom wagi oraz stopniom wypieczenia, użytkownik ma szansę stworzyć wypiek o odpowiadających mu cechach. Ciężkie ciasta są znacznie łatwiejsze do wyrobienia, dzięki obecności dwóch mieszadeł w pojemniku.
Wypiekacz od Tefal utrzymuje ciepło przez 1 godzinę, a także umożliwia stworzenie ciasta bezglutenowego. Obecność wielu dodatkowych końcówek w zestawie gwarantuje nie tylko łatwe przygotowywanie wypieków, ale również domowych przetworów i produktów mlecznych.
Problemem w tym przypadku jest natomiast bardzo duży rozmiar, a także brak możliwości złożenia. Z tego względu nie będzie możliwe przechowywanie produktu w szafkach. Popatrz takze na artykuł jak najlepiej przechowywać chleb w domu.
Zalety
• Możliwość przygotowania wypieków o różnej wielkości;
• Wiele dodatkowych końcówek w zestawie;
• Wydajność oraz energooszczędność urządzenia.
Wady
• Urządzenie niemożliwe do przechowywania w szafkach.
Wypiekacz do chleba Unold 68415 srebrny/szary 615 W to alternatywa o niskiej cenie
Urządzenie do wypieku chleba niemieckiej marki Unold w kolorze srebrnym to uniwersalne urządzenie dedykowane tworzeniu domowych wypieków. Dodatkowa funkcja timer umożliwia wyjęcie chleba na czas, a możliwość samoczynnego zagniatania ciasta znacznie ułatwia proces przygotowywania wypieku dobrej jakości.
Urządzenie jest łatwe w czyszczeniu i pielęgnacji, co pozwala na codzienną, intensywną eksploatację. Profesjonalny wypiekacz producenta Unold gwarantuje możliwość zachowanie czystości w kuchni, ponieważ wszelkie czynności są wykonywane w jednym urządzeniu.
Produkt działa w pełni automatycznie, co znacznie przyspiesza proces przygotowywania domowej roboty wypieku. Przedmiot umożliwia wybór 12 programów pracy oraz możliwość dostosowania stopnia wypieczenia chleba.
Obecność okienka podglądu daje możliwość obserwowania procesu wyrabiania ciasta oraz jego późniejszego wyrastania. Użytkownik nie musi jednak kontrolować czasu pieczenia, ponieważ urządzenie ma wbudowany funkcjonalny timer.
Wypiekacz do chleba w kolorze srebrnym idealnie dopełnia wygląd kuchni urządzonej w dowolnym stylu. Choć produktu nie można myć w zmywarce, wykonanie z dobrej jakości stali szlachetnej gwarantuje łatwe czyszczenie oraz pielęgnację.
Mamy tutaj nieco ograniczone możliwości wypieku innych produktów, a dodatkowo nawet zdejmowane akcesoria nie nadają się do mycia w zmywarce.
Zalety
• Wbudowany timer oraz 3 tryby wypiekania;
• Produkt łatwy w utrzymaniu w czystości;
• Atrakcyjna cena urządzenia.
Wady
• Brak możliwości przygotowywania wypieków innego rodzaju.
Wypiekacz do chleba SilverCrest SBB 850 E1 biały 850 W o atrakcyjnej cenie
Automatyczne narzędzie do pieczenia chleba SilverCrest SBB 850 E1 w kolorze białym to ekonomicznych rozmiarów urządzenie dedykowane tworzeniu wypieków domowej roboty. Dzięki wielu trybom pracy oraz dodatkowym funkcjom, urządzenie gwarantuje nie tylko szybkie, ale również wygodne przygotowywanie chleba doskonałej jakości.
Urządzenie oferuje dostateczną moc grzewczą oraz 3 tryby wypieczenia skórki. Uniwersalny model SBB 850 E1 nadaje się nie tylko do przygotowania chleba, ale również innych produktów żywnościowych.
Podstawowa funkcja jest możliwa do szybkiego i łatwego przeprowadzenia, ponieważ urządzenie wykonuje wszystkie procesy za użytkownika. Wypiekacz oferuje 16 programów pracy oraz 3 poziomy opalania, dzięki czemu znacznie łatwiej jest stworzyć domowy chleb według indywidualnych preferencji.
Oprócz chleba tradycyjnego, produkt umożliwia wykonanie wypieków bezglutenowych, a także domowej roboty makaronu, dżemu czy też jogurtu. Blacha do pieczenia oraz hak zostały wykonane z dobrej jakości tworzywa, co zabezpiecza przed powstawaniem ciężkich do usunięcia zabrudzeń.
Urządzenie oferuje dodatkowo 15-godzinny zegar do opóźnionego pieczenia, co gwarantuje ciepły i świeży chleb na czas. Niestety, nie możemy wypiekać dużego chleba. Oprócz tego, niektórym może nie spodobać się ograniczony wybór kolorystyczny.
Zalety
• 16 programów pracy wypiekacza i wiele opcji dodatkowych;
• Możliwość przygotowania innych produktów żywnościowych;
• Atrakcyjna cena.
Wady
• Produkt w jednym wariancie kolorystycznym.
Pamiętajmy także o Wypiekaczu do chleba Kenwood BM450 srebrny/szary 750 W
Ekonomiczne urządzenie Kenwood BM450 to jeden z najlepszych przedmiotów do produkcji chleba w kolorze srebrnym, ułatwiający przygotowywanie domowych wypieków. Mnogość dostępnych funkcji sprawia, iż produkt doskonale spełnia swoje zadanie i znacząco przyspiesza czynności takie jak zagniatanie, miksowanie czy wypiekanie żywności.
Przejrzysty interfejs umożliwia łatwą obsługę i wygodne użytkowanie przedmiotu w dowolnym momencie. Profesjonalny wypiekacz do chleba marki Kenwood to propozycja dla miłośników domowej roboty wypieków.
15 programów pracy oraz 5 ustawień osobistych gwarantuje dostosowanie parametrów pracy urządzenia do indywidualnych oczekiwań. Ponadto, urządzenie do pieczenia po skończonej pracy ogrzewa ciasto jeszcze przez godzinę, co gwarantuje jego świeżość i doskonały smak.
Przedmiot można zaprogramować do nawet 15 godzin pracy, dzięki czemu domowy i ciepły chleb może być gotowy od razu na śniadanie. Użytkowanie ułatwia nie tylko duży wyświetlacz LCD, ale również dodatkowe oświetlenie wewnątrz wypiekacza.
Nóżki antypoślizgowe zapewniają stabilność konstrukcji wykonanej z dobrej jakości aluminium szczotkowanego. Choć produkt nie jest najtańszy to zaskakuje swoją wielofunkcyjnością i uniwersalnym charakterem.
Zalety
• Możliwość stałej pracy do 15 godzin;
• Dodatkowa opcja grzania przez godzinę od zakończenia wypiekania;
• Solidna konstrukcja.
Wady
• Waga 9,5 kg, uniemożliwiająca swobodne przenoszenie wypiekacza.
A zatem, jaki wypiekacz do chleba wybrać? Czym się kierować przy wyborze?
Ilość PROGRAMÓW
… zwłaszcza wtedy gdy nie jesteśmy do końca zdecydowani do czego ma posłużyć wypiekacz. Czy do samego pieczywa, czy tak jak wcześniej pisaliśmy, do różnego rodzaju ciast, itd. Ważną funkcją jest również możliwość ustawienia różnej wielkości chleba, bochenka. Zdarzają się i takie, które mają możliwość ustawienia mocy opiekania skórki, dla tych którzy lubią mocno wypieczoną i chrupiącą – bardzo przydatna sprawa. Standardowe wypiekacze poradzą sobie z pieczywem z mąki pszennej lub też mieszanej, posiadają one program mieszkania składników i ugniatania ciasta. To podstawy, które posiada każdy model oferowany w 2024. Ciekawą funkcją jest również program, który pozwala na opóźniony start przygotowywania pieczywa.
MOC
Im wyższa moc, tym urządzenie lepiej pracuje. Będzie pracowało dłużej i lepiej poradzi sobie z ugniataniem ciasta. Najlepszym wyborem będzie urządzenie o minimalnej mocy 600W.
Ilość POJEMNIKÓW
W przypadku ilości pojemników chodzi głównie o to by Państwo zdecydowali ile na raz bochenków będzie potrzeba robienia. Oczywiście, jeśli urządzenie posiada dwie komory (dwa pojemniki) bochenki chleba, dla przykładu, będą mniejsze. Jeśli zależy Państwu na dużym wypieku – lepiej zakupić urządzenie z jedną, ale za to dużą komorą.
Ilość MIESZADEŁ
To jeden z ważniejszych elementów urządzenia. Mieszadła znajdują się wewnątrz komory i to one odpowiadają za dobre wymieszanie i ugniecenie ciasta. Od ilości mieszadeł zależy również to jak duży bochenek danego chleba będziemy mogli przygotować. Oczywiście można na rynku spotkać urządzenia, która mają zdecydowanie większą moc, jednak w przypadku korzystania z wypiekacza w domu, czyli raz na kilka dni, tak duża moc, jak na przykład 1500/1600W jest niepotrzebna. Będzie to tylko strata pieniędzy. Można znaleźć dobre urządzenia, o niższej mocy, w lepszej cenie do użytku domowego.
POJEMNOŚĆ
Od pojemności komory zależy to jak duży bochenek chleba zrobimy. Należy go dobrać do swoich potrzeb. Wielkość komory, czyli właśnie pojemność urządzenia, jest bardzo mocno związana z mocą jaką ma urządzenie. Duża komora na chleb nie daje gwarancji i możliwości zrobienia bardzo dużego bochenka jeśli samo urządzenie ma małą moc.
Warto również zwrócić uwagę na to z czego zrobiona jest OBUDOWA i czy ma powłokę termoizolacyjną. Jest to niezwykle ważne, zwłaszcza jeśli urządzenie miałoby być w zasięgu ręki dzieci. Dzięki takiej powłoce nie będzie się nagrzewać przez co będzie bezpieczniejsze.
Wypiekacz do chleba FAQ
Ile prądu zużywa automat do pieczenia chleba?
Na rynku dostępne są przeróżne urządzenia do wypiekania chleba. Są takie, które potrzebują 500-600 W, ale są też i mocniejsze – o mocy 1000-1200 W. Najczęściej jednak większość wypiekaczy chleba ma pobór mocy na poziomie 700-800 W, co przekłada się na zużycie prądu niewiele mniejsze niż w przypadku piekarnika elektrycznego.
Przyjmijmy więc, że urządzenie, w które się wyposażyliśmy, ma moc na poziomie 800 W. To, tak naprawdę, 0,8 kW. Jeśli takie urządzenie pracować będzie przez godzinę, to jego pobór będzie wynosić 0,8 kWh. Jest to dosyć oczywiste. To, co jednak nie jest do końca oczywiste, to ostateczne koszty, jakie poniesiemy. Te mogą różnić się w zależności od dostawcy energii i wielu innych czynników.
Ile kosztuje samodzielne upieczenie chleba?
Aby odpowiednio oszacować koszty samodzielnego upieczenia chleba, trzeba przede wszystkim wziąć pod uwagę szereg istotnych czynników. Przede wszystkim ważne jest uwzględnienie składników, ale nie tylko. Przecież same składniki to dopiero połowa kosztów, a nawet nie tylko. Bardzo ważne jest też uwzględnienie kosztów energii zużytej podczas pieczenia chleba, a także doliczenie naszego czasu, jaki poświęciliśmy na przygotowanie chleba.
Jeśli jednak mielibyśmy ograniczyć się wyłącznie do składników i cenę za energię elektryczną, to wynosi ona od 2,50 PLN za bochenek do nawet i 6 PLN. Wszystko zależy od tego za ile kupimy składniki, jakiej wielkości bochenek przygotujemy, jakie dodatkowe składniki dodamy i czy korzystamy z wypiekacza o wysokiej mocy czy też nie.
Jak wyjąć chleb z wypiekacza?
Specjalistyczne opiekacze 3w1 są wyposażone w formę, gdzie ląduje nasze ciasto i po czasie (zazwyczaj jest do ponad godzina), możliwe jest wyciągnięcie gotowego chleba. Odpowiednie wyciągnięcie wypieku nie jest jednak tak proste, bo wewnątrz znajdują się specjalne mieszadła do prawidłowego przygotowania produktu.
Przez to bardzo często dochodzi do naderwania górnej części czy też, po prostu, rozwalenia wypieku na kawałki. Istnieją jednak dwa sprawdzone sposoby na wyciągnięcie chleba. Przede wszystkim bardzo często stosuje się specjalne haki do bezpiecznego wyciągania całej formy. Inni wolą korzystać z własnych rąk. Co ciekawe, niektórzy decydują się na wyciągnięcie tych mieszadeł po ostatnim mieszaniu za pomocą nawilżonych rąk.
Dlaczego chleb po upieczeniu jest twardy?
Nierzadko zdarza się, że chleb, który sami przygotowaliśmy, nie spełnia naszych oczekiwań czy wymagań. Jednym z powodów naszego niezadowolenia może być, na przykład, twardość. To jednak może mieć różne źródła problemu. Przede wszystkim zbyt duża wilgotność ciasta jest częstym prowodyrem takiej sytuacji. Co więcej, należy też pamiętać o tym, że nierzadko sama konsystencja ciasta jest nieodpowiednia.
Aby uniknąć twardości chleba, należy przede wszystkim upewnić się, że konsystencja wyrobu jest prawidłowa – nierzadko w przepisach znajduje się wiele informacji pozwalających nam określić dokładny stan ciasta przed włożeniem go do wypiekacza czy piekarnika. Ponadto, warto też upewnić się, że chleb pieczony jest w odpowiedniej temperaturze – zbyt niska może także zaszkodzić.
Czy chleb wyciągać od razu z foremki?
Wypiekanie chleba to bez wątpienia sztuka. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że nawet najmniejszy błąd może doprowadzić, że pomimo szczerych chęci i odpowiedniego przygotowania się do działania, chleb nam nie wyjdzie. Dobrym przykładem jest czas, jaki należy odczekać przed wyciągnięciem upieczonego chleba z foremki.
Aby cieszyć się prawidłowo przygotowanym wypiekiem, który będzie nie tylko wyglądał apetyczne, ale też i dobrze smakował, musimy wyjąć chleb natychmiast po zakończonym pieczeniu. Wtedy zwiększymy szansę na to, że po wystudzeniu chleb będzie miał chrupiącą skórkę. Jeśli tego nie zrobimy, to możemy pożegnać się z chrupiącą skórką. A późniejsze przełożenie chleba też może nie należeć do najprostszych z uwagi na przywarcie do formy.
Dlaczego chleb opada po wyjęciu z piekarnika?
Jeśli twój chleb opada po wyjęciu z piekarnika, to znaczy, że podczas jego przygotowania popełniłeś jeden z kilku błędów. Przede wszystkim użytkownicy często dodają sporo wody przed włożeniem chleba do automatu do pieczenia. To sprawia, że drożdże nie pracują tak jak powinny, bo przecież płyny hamują ich działanie.
Co więcej, sama ciecz też musi być w odpowiednim zakresie temperaturowym. Zbyt wysoka temperatura zabije drożdże. Zbyt niska natomiast nie będzie miała takiego efektu. Co więcej, sama ilość drożdży też jest problematyczna. Zbyt mała ilość nie pozwoli na wyrośnięcie chleba, a zbyt duża ilość znacznie przyczyni się do późniejszego opadania chleba.
Jak zrobić połysk na chlebie?
Jeśli i ty pragniesz uzyskać błyszczącą skórkę, to przede wszystkim należy rozpocząć nasze starania od posmarowania czy popryskania powierzchni chleba wodą. Robimy to po wypieczeniu chleba – gdy już go wysadzimy z pieca. Co ciekawe, nierzadko stosuje się też mąkę żytnią chlebową. Tę wykorzystujemy do pokrycia ściereczki, którą przykrywamy chleb znajdujący się w koszyku czy w innym miejscu do „studzenia” chleba.
Jeszcze innym, alternatywnym sposobem na przygotowanie błyszczącego chleba, jest wielokrotne polewanie wypiekanego chleba wrzątkiem. Robimy to za pomocą pędzla, aby nie doprowadzić do aplikacji zbyt dużej ilości płynów na powierzchnię chleba.
Co zrobić aby chleb się nie kruszył?
Kruszący się chleb to przede wszystkim wina zbyt dużej ilości mąki, ale nie tylko. Choć ciasto drożdżowe jest luźne i klejące z natury, to nie możemy przesadzić z ilością mąki. Oprócz tego, trzymanie ciasta na uboczu, aby „wyrosło” jest ważne. Czasami jednak przesadzamy, przez co traci swoje właściwości i chleb po upieczeniu się kruszy. Ponadto, jeśli poświęcimy zbyt mało czasu na proces wyrabiania ciasta, to nie uzyska odpowiedniej konsystencji, przez co później może się kruszyć. Zbyt niska temperatura także doprowadzi do kruszenia się chleba.
Aby uniknąć kruszenia się chleba, należy więc upewnić się, że dodaliśmy odpowiednią ilość mąki. Oprócz tego, pamiętajmy o tym, aby nie trzymać ciasta po wyrobieniu zbyt długo. Jeśli jesteśmy przy wyrabianiu, to miejmy też na względzie to, że masa powinna sama odstawać od rąk. Stosujmy także temperaturę zgodnie z tym, co mówi nam przepis.
Jak sprawdzić czy chleb jest już upieczony?
Upieczony chleb to taki, którego skórka jest jasna i nieprzyrumieniona. Jednakże, niekiedy chcemy dodatkowo upewnić się, że chleb ma już dosyć i jest właściwie przyrządzony. Istnieje sposób, który jednoznacznie wskaże, czy chleb jest już upieczony czy jeszcze nie. Należy puknąć w jego spód. Jeśli usłyszymy „pusty” odgłos, to znaczy, że jest już gotowy.
Czas pieczenia chleba wynosi zazwyczaj od 35 do 50 minut. Jednakże, należy pamiętać, że ostateczny czas zależy od wielu czynników, między innymi od temperatury, nagrzania pieca, wielkości chleba czy też dodatkowych metod, które mogą przyspieszyć pieczenie. Dobrym sposobem jest, na przykład, zaparowanie piekarnika.
Jaki nowoczesny toster do chleba wybrać w 2024?
Uwzględniając wszystkie ważne kwestie związane z wypiekaczem do chleba, jak te które wyżej opisywaliśmy, biorąc pod uwagę cenę, moc, zalety i wady, według nas najlepszym urządzeniem do użytku domowego w sezonie 2024, jest wypiekacz do chleba marki First Austria FA-5152. Dzięki niemu stworzymy wspaniałe wypieki zaczynając na chlebie tradycyjnym, razowym, francuskim, przez ugniatanie ciasta do makaronu. Antyadhezyjna powłoka nie pozwoli na to by ciasto przywierało podczas przygotowywania czy ugniatania. Moc też jest satysfakcjonująca, bo to 850W a dwanaście programów pieczenia daje spory wybór jeśli chodzi o pracę z nim. Warto również zwrócić uwagę na produkt marki Kenwood, o którym wspominaliśmy wyżej, a który jest bardzo wielofunkcyjny. Upieczemy w nim chleb, ciasto do pizzy, słodkie wypieki. Posiada przystosowanych do tego piętnaście programów pieczenia, możliwość ustawienia chrupkości i wypieczenia skórki a także ustawienia osobiste. Wbudowany wyświetlacz LCD ułatwia pracę z nim, tak samo jak funkcja podtrzymywania ciepła czy dodatkowy pojemnik na sypkie dodatki do wypieków.
Najlepszy wypiekacz do chleba to taki, który…
…jest idealnie dopasowany do nas samych i naszych potrzeb. Mamy nadzieję, że nasze zestawienie odrobinę pomogło w wyborze urządzenia do domu.
Submit your review | |